Śliweczki to jedne z naszych ulubionych owoców!
Zapraszamy na owoce pod chrupiącą kruszonką. Mniam, mniam:)

Składniki:

KRUSZONKA

  • 3/4 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej;
  • 100g zimnego masła;
  • 2 łyżki syropu daktylowego;
  • 1/2 szklanki płatków owsianych;
  • 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego;
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu;
  • 1-2 łyżki zmielonych orzechów np. włoskich

POZOSTAŁE

ok. 30 śliwek,

1 łyżka masła.

Wykonanie:

Śliwki pokrój na ćwiartki (wyjmij pestki). Przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła i podsmaż ok 4-5 minut. Za dużo nie mieszaj, nie mają być konfiturą:)

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.

W misce połącz: mąkę, płatki owsiane, amarantus, cynamon, zmielone orzechy, syrop daktylowy i zimne masło (ja zawsze masło kroję w kostkę, a najczęściej ucieram na dużych oczkach tarki). Ugniataj wszystkie składniki, tak by połączyły się, w zwartą kulę.

Śliwki przełóż do naczynia. Odrywaj kawałki ciasta i posypuj równomiernie śliwki. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut, kontrolując stopień zrumienienia.

Smacznego!