Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i puree z dyni (TU info jak zrobić puree z dyni). Mieszaj ciasto łyżką, a następnie przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Zgniataj ciasto, aż będzie elastyczne. Rozwałkuj na grubość 2 mm i pokrój nożem na paseczki.
Zagotuj w garnku wodę (możesz ją osolić, jeśli danie jest dla starszaków lub dorosłych). Wrzucaj na wrzątek makaron partiami. Od momentu wypłynięcia gotuj około 4 minut, odcedź i polej oliwą, by makaron się nie skleił.
Podawaj z ulubionymi podsmażonymi warzywami (np. z podsmażonym czosnkiem, cukinią i papryką) lub w bulionie czy zupie pomidorowej.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
Angelika
Dodano opinię: 12.10.2021
Uwielbiam swojski makaron i zdarza mi sie robić na zapas dlatego moje pytanie czy ten tutaj można wysuszyć i przechowywać?
Mama Natalia
Dodano opinię: 29.10.2021
Miałam dzisiaj przysłowiowe „nic” w kuchni, ale mam trochę słoików z dyniowym puree bo ostatnio przerobiłam, więc zrobiłam na obiad ten makaron. Nie wyszedł taki piękny jak na waszych zdjęciach ale pyszny i moje dzieci się zajadały (dopiero po fakcie poinformowałam o dyni bo by nie przeszło). Dzięki za przepis!