Pyszne placuszki dyniowe z serka to posiłek, który jest bardzo sycący. Zwłaszcza jesienią gdy sezon na dynie trwa w najlepsze, warto wykorzystywać ją do różnych dań.


Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 150 g serka naturalnego np. Bielucha
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki np. orkiszowej/ pszennej
  • 2 łyżki miodu (po 12 m! ) 
  • oliwa/ olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do miski przełóż płatki owsiane, puree z dyni, serek, miód. Wymieszaj.
Oddziel żółtko od białka, dodaj żółtko do miski z dynią, a białko ubij na sztywną pianę. 
Wymieszaj ponownie płatki owsiane z serkiem, dynią, żółtkiem, miodem, dodaj mąkę, wymieszaj, a na koniec dodaj ubitą pianę z białka i ponownie całość wymieszaj na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy/oleju. To ważne by patelnia była tłusta, inaczej placki będą się przyklejać i rozpadać. Nakładaj porcję ciasta za pomocą małej łyżeczki, obsmażaj z jeden strony, a następnie przewróć na drugą za pomocą szpatułki, spłaszcz placuszek i dalej smaż do zrumienienia. W trakcie smażenia przewróć placuszki jeszcze z dwa razy. Smaż ok 3-4 minut całkowicie.
Po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj dzieciom po 12 miesiącu z uwagi na miód i tłuszcz. Placuszki będą w środku lekko wilgotne, ponieważ dynia zawsze daje takie ”odczucie”:) Jeśli dostatecznie długo będziesz je smażyć, na pewno nie będą surowe.

 

Piękne zestawy naczyń ze Świnką Peppą, ergonomiczne sztućce i wiele wiele innych naczyń możesz zobaczyć w naszym alaantkowym sklepie:

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep