Często w komentarzach na blogu i facebooku pytacie nas o to, jak zrobić purée z dyni, bo przecież w prawie wszystkich naszych dyniowych przepisach, puree się pojawia.
Postanowiłyśmy więc stworzyć na ten temat oddzielny post na blogu, by raz na zawsze zapisać dla Was 2 sposoby na wykonanie puree z dyni. Przy okazji, musimy Wam pokazać nasze ostatnie odkrycie kulinarne, które nas zachwyciło – odmiana dyni – MUSCAT.
Muscat de Provence, zwana też dynią prowansalską/francuską, cieszy się dużym uznaniem wśród szefów kuchni. Ma niestandardowy wygląd, słodkawy smak i intensywnie pomarańczowy miąższ.
Do dzieła!
A właściwie to po co robić puree z dyni? A no bo mając większą ilość zamrożonego musu z dyni, możesz nawet każdego dnia po nie sięgać i czarować nowe dania np. bułeczki, ciasta, zapiekanki, muffiny, itd…
Jak zrobić dobre puree z dyni?
Dyni. Każda odmiana będzie dobra. Uważaj! Jednej odmiany nie musisz obierać – to dynia hokkaido. Charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i bardzo twardą skórą, której się nie obiera. Łatwo odróżnić ją od zwykłej dyni, bo jest mniejsza i twardsza (waży ok 2-3 kg).
Puree możesz zrobić na dwa sposoby:
1. Pokrój dynię na kawałki. Obierz za pomocą noża ze skóry (czego osobiście robić nie lubię, więc wybieram drugą opcję), pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody na dno i gotuj aż całkiem się rozpadanie (pod przykryciem). A następnie zblenduj na mus.
2. Pokrój dynię na grube kawałki np. na półksiężyce. Przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 10 minut. Odsącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż kawałki dyni (najlepiej skórą do dołu). Skrop oliwą lub olejem rzepakowym. Wstaw do nagrzanego na 200’C piekarnika i piecz 40-60 minut w zależności od tego jak grube są kawałki. Sprawdzisz czy dynia jest miękka wbijając widelec w miąższ. Wyjmij blachę z piekarnika i zeskrob łyżką miąższ do miski. Zblenduj.
UWAGA! Po zblendowaniu dyni, po jakiś 20 minutach na wierzchu zacznie ”wychodzić” woda – to znaczy, że zależy papkę jeszcze z niej odsączyć, np. przelewając przez sitko. W wielu przepisach, piszemy o tym by puree było dobrze odsączone, inaczej może to źle wpłynąć na przepis.
Dużą ilość musu z dyni, możesz schłodzić i poporcjować np. do woreczków do mrożenia czy kubeczków i zamrozić na max. 3 miesiące.
Puree z dyni, możesz wykorzystać do wielu przepisów, a puree z dyni muscat możesz jeść bez żadnych dodatków, jest tak słodka i pyszna, że trudno się powstrzymać:)))
Najwięcej przepisów z wykorzystaniem dyni np. pierożki, zupa, ciasto znajdziesz w naszym bestsellerowym ebooku z 40 przepisami wzmacniającymi odporność, zobacz cały spis treści i zdjęcia przykładowych przepisów tutaj:
Zobacz też nasz wpis, jak zamrozić dynię:
oraz inne przepisy na blogu z wykorzystaniem puree z dyni:
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
A czy mogę taki mus zagotować w sloiczkach??
tak
Od kiedy można zacząć podawać dynię? Dopiero zaczynamy przygodę z rozszerzeniem diety ??
od początku
A ja mam 3. sposób, moim zdaniem najlepszy 😉 Obrane kawałki dyni gotuję w specjalnym garnku do gotowaniana parze. Do ostudzenia zostawiam odkryte, dzięki temu odparowuje nadmiar wody. Ten sposób łączy zalety gotowania (trudniej o przypalenie) i pieczenia (brak nadmiaru wody). Polecam i pozdrawiam serdecznie 🙂
Przeczytałam właśnie że każda odmiana jest dobra? a ja od kilku dni zastanawiam się nad kupnem piżmowej tylko nie widziałam czy mogę ja podać synkowi
Za radą Natki ugotowałam dynię na parze tylko, że ja w szybkowarze. Po ugotowaniu jest mieciuśka i sucha. Jak przestygnie będę blendować na puree. Zdjęcie po ugotowaniu a przed zblendowaniem. Pozdrawiam
Dynia piżmowa po zblendowaniu na puree. Gotowana na parze w szybkowrze przez 6minut. Zrobiona na potrzeby innego Waszego przepisu:)
Witam, dynia po upieczeniu w piekarniku (180 stopni-35 min) wyszła sucha jak wiór, taki słodki ziemniak zero wody, co mogłam zrobić nie tak ?
Może Twój piekarnik wymaga krótszego czasu pieczenia. Sporo też zależy od wodnistości dyni, a to był suchy rok.
To zależy także od rodzaju dyni – ile ma w sobie skrobi. Im więcej, tym bardziej jest mączysta.
Czy takie suche purree nadaje się na placuszki z Waszego przepisu?
Dajemy bardziej wilgotne, ale to nie powinno stanowić większego problemu. Zawsze można odrobinę zwiększyć ilość mokrych składników.
dlaczego przed pieczeniem należy namoczyć dynię?
Wtedy nie wysuszy się z zewnątrz. Jeśli nie namoczysz, to zrobi się na miąższu z zewnątrz taka skorupa skórzasta.
Za moment będę rozszerzała maluszkowi dietę. Warto teraz zrobić zapas dyni czy zrobiona zimą, na bieżąco, będzie ok?
Możesz na bieżąco. Dynia dosyć dobrze się przechowuje, więc jest długo dostępna.
Witam. Czy moge takie puree zamrozić ?
Tak