Często w komentarzach na blogu i facebooku pytacie nas o to, jak zrobić purre z dyni, bo przecież w prawie wszystkich naszych dyniowych przepisach, puree się pojawia.

Postanowiłyśmy więc stworzyć na ten temat oddzielny post an blogu, by raz na zawsze zapisać dla Was 2 sposoby na wykonanie puree z dyni. Przy okazji, musimy Wam pokazać nasze ostatnie odkrycie kulinarne, które nas zachwyciło – odmiana dyni – MUSCAT.

Muscat de Provence, zwana też dynią prowansalską/francuską, cieszy się dużym uznaniem wśród szefów kuchni. Ma niestandardowy wygląd,  słodkawy smak i intensywnie pomarańczowy miąższ.

jak zrobić puree z dyni

Do dzieła!

A właściwie to po co robić puree z dyni? A no bo mając większą ilość zamrożonego musu z dyni, możesz nawet każdego dnia po nie sięgać i czarować nowe dania np. bułeczki, ciasta, zapiekanki, muffiny, itd…

Jak zrobić dobre puree z dyni?

Dyni. Każda odmiana będzie dobra. Uważaj! Jednej odmiany nie musisz obierać – to dynia hokkaido. Charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i bardzo twardą skórą, której się nie obiera. Łatwo odróżnić ją od zwykłej dyni, bo jest mniejsza i twardsza (waży ok 2-3 kg).

Puree możesz zrobić na dwa sposoby:

 1. Pokrój dynię na kawałki. Obierz za pomocą noża ze skóry (czego osobiście robić nie lubię, więc wybieram drugą opcję), pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody na dno i gotuj aż całkiem się rozpadanie (pod przykryciem).  A następnie zblenduj na mus.

2. Pokrój dynię na grube kawałki np. na półksiężyce. Przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 10 minut. Odsącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż kawałki dyni (najlepiej skórą do dołu). Skrop oliwą lub olejem rzepakowym. Wstaw do nagrzanego na 200’C piekarnika i piecz 40-60 minut w zależności od tego jak grube są kawałki. Sprawdzisz czy dynia jest miękka wbijając widelec w miąższ.  Wyjmij blachę z piekarnika i zeskrob łyżką miąższ do miski. Zblenduj.

 

UWAGA! Po zblendowaniu dyni, po jakiś 20 minutach na wierzchu zacznie ”wychodzić” woda – to znaczy, że zależy papkę jeszcze z niej odsączyć, np. przelewając przez sitko. W wielu przepisach, piszemy o tym by puree było dobrze odsączone, inaczej może to źle wpłynąć na przepis.

Dużą ilość musu z dyni, możesz schłodzić i poporcjować np. do woreczków do mrożenia czy kubeczków i zamrozić na max. 3 miesiące.

Puree z dyni, możesz wykorzystać do wielu przepisów, a puree z dyni muscat możesz jeść bez żadnych dodatków, jest tak słodka i pyszna, że trudno się powstrzymać:)))

jak zrobic puree z dyni

Najwięcej przepisów z wykorzystaniem dyni np. pierożki, zupa, ciasto znajdziesz w naszym bestsellerowym ebooku z 40 przepisami wzmacniającymi odporność, zobacz cały spis treści i zdjęcia przykładowych przepisów tutaj:

Zobacz też nasz wpis, jak zamrozić dynię:

Jak zamrozić dynię i co pysznego z niej zrobić?

 

oraz inne przepisy na blogu z wykorzystaniem puree z dyni:

Proste dyniowe pancakes

Wartościowe mufinki z dynią i masłem orzechowym

Miękkie ciasteczka dyniowe z czekoladą