
12 porcji 8 miesięcy+
Jesienią dynia to nasze ulubione warzywo! Można z niej zrobić tak wiele dań. Rozgrzewające zupy, gofry, placki i babeczki! Wystarczy mieć w lodówce porcje puree z dyni, które jest proste do zrobienia. Koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu na puree.
A dziś proponujemy Wam pyszne, mięciutkie, lekko wilgotne babeczki z dyni. Można je zabrać do przedszkola na urodzinki, na piknik, czy plac zabaw:)
Składniki (wszystkie w temp. pokojowej!):
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 szklanki mąki orkiszowej/ owsianej (bezglutenowe wyjdą z mąki owsianej bezglutenowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- opcjonalnie 3 łyżki cukru trzcinowego
Rodzynki przesyp do miseczki i zalej wodą. Poczekaj aż napęcznieją, a następnie odsącz i drobno posiekaj.
Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blaszkę natłuść delikatnie olejem i posyp mąką lub użyj silikonowych foremek na muffiny.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kurkumę i opcjonalnie cukier (pamiętaj, by nie podawać go dzieciom poniżej 12 m.ż. -babeczki będą lekko słodkie bez cukru). Wymieszaj.
Do drugiej miski wlej olej, mleko, dodaj jajka, puree z dyni oraz posiekane rodzynki. Wymieszaj.
Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj całość.
Napełnij foremki do 3/4 wysokości. Posyp ziarnami słonecznika i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Gotowe!


Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy z dyni musi być puree? Czy może by. Tarta?
Można spróbować.