Jak smażyć, by było zdrowo? No nie da się. Smażenie nie jest najlepszym wyborem obróbki dań, jednak dość powszechnym. Smażone dania po prostu smakują! Dorośli często nadużywają smażenia, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Jeśli więc wybierasz smażenie, pamiętaj by przede wszystkim smażyć na dobrym tłuszczu: oleju rzepakowym lub oliwie. Unikaj smażenia na smalcu, maśle i nierafinowanych olejach.
Niemowlętom podawaj dania gotowane, parowane, pieczone. Unikaj smażonych zwłaszcza na początku rozszerzania diety. Gdy niemowlę będzie bliżej 12 miesiąca życia, możesz wprowadzić dania smażone, ale!
Patelnię posmaruj małą ilością oliwy/ oleju lub dodaj tłuszcz do ciasta np. do placków.
Zobacz przepis na proste, jesienne placki owsiane bez smażenia na tłuszczu. Wystarczy dobra patelnia z powłoką nieprzywierającą i mała ilość tłuszczu dodana do ciasta.
Na co należy zwrócić uwagę?
Do miski wsyp płatki i zalej mlekiem, wymiesza. Jabłko pokrój, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ta dużych oczkach tarki. Dodaj do płatków. Wbij jajko, dodaj mąkę, olej, cynamon i całość wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut, co jakiś czas mieszając, by płatki napęczniały.
Rozgrzej sucha patelnię, nakładaj porcje ciasta łyżką.
Smaż na suchej patelni placki, co jakiś czas przewracając na drugą stronę (ok 3-4 minut na średnim ogniu, do zrumienienia).
Polej miodem i podaj z owocami i jogurtem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (3)
Róża
Dodano opinię: 13.06.2023
Bardzo smaczne i pachnące placuszki, dziękuję za przepis, serdecznie pozdrawiam!
Marta
Dodano opinię: 12.03.2024
Szybkie i smaczne. Polecam 🙂
Aleksandra
Dodano opinię: 05.06.2024
Przepyszne placki, pachnące, miękkie, słodkie, zjedliśmy ze smakiem bez żadnych dodatków