8 porcji 8 miesięcy+

Jak smażyć, by było zdrowo? No nie da się. Smażenie nie jest najlepszym wyborem obróbki dań, jednak dość powszechnym. Smażone dania po prostu smakują! Dorośli często nadużywają smażenia, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Jeśli więc wybierasz smażenie, pamiętaj by przede wszystkim smażyć na dobrym tłuszczu: oleju rzepakowym lub oliwie. Unikaj smażenia na smalcu, maśle i nierafinowanych olejach.  
Niemowlętom podawaj dania gotowane, parowane, pieczone. Unikaj smażonych zwłaszcza na początku rozszerzania diety. Gdy niemowlę będzie bliżej 12 miesiąca życia, możesz wprowadzić dania smażone, ale!

  • nie codziennie
  • nie smażone w głębokim tłuszczu
  •  nie przypalone!

Patelnię posmaruj małą ilością oliwy/ oleju lub dodaj tłuszcz do ciasta np. do placków. 

Zobacz przepis na proste, jesienne placki owsiane bez smażenia na tłuszczu. Wystarcz dobra patelnia z powłoką nieprzywierającą i mała ilość tłuszczu dodana do ciasta. 

Na co należy zwrócić uwagę?

🍳nie podawaj smażonych dań niemowlętom w pierwszych tygodniach rozszerzania diety. To danie dla starszych niemowląt, niech to nie będzie jedyna/główna/częsta forma przygotowywania posiłków. Zawsze zdrowsze od smażenia jest gotowanie, parowanie, pieczenie dań,

🍳🍳smaż na NIEWIELKIEJ ilości dobrego tłuszczu, np. na oliwie lub oleju rzepakowy lub bez niego, jeśli się da, nie smaż dwa razy na tym samym tłuszczu i unikaj smażenia na maśle i smalcu,

🍳🍳🍳używaj DOBREJ patelni, bo jej jakość ma potężne znaczenie. Zła powłoka patelni, zniszczona, stara, znacznie pogarsza jakość tej obróbki!

Składniki:

  • 3/4 płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 słodkie jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kopiasta łyżka mąki np. owsianej/ orkiszowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie do moczenia placuszków np. jogurt naturalny czy serek z dobrym składem, miód do polania (po 12 m.ż.)

Do miski wsyp płatki i zalej mlekiem, wymiesza. Jabłko pokrój, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ta dużych oczkach tarki. Dodaj do płatków. Wbij jajko, dodaj mąkę, olej, cynamon i całość wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut, co jakiś czas mieszając, by płatki napęczniały.  
Rozgrzej sucha patelnię, nakładaj porcje ciasta łyżką.
Smaż na suchej patelni placki, co jakiś czas przewracając na drugą stronę (ok 3-4 minut na średnim ogniu, do zrumienienia). 

Polej miodem i podaj z owocami i jogurtem. 

placki owsiane

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep