
3-4 porcje 8 miesięcy+
Paprykowy gulasz to propozycja na szybki, jesienny obiad. Przygotujesz go dosłownie w około 45 minut.
Składniki
- 400 g mięsa drobiowego (u mnie mięso z udek odzielone od kości)
- 1 długa marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1, 5 szklanki bulionu
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- olej do podsmażenia
Mięso pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, cebulę w piórka, paprykę w plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej, przełóż na nią mięso i podsmażaj do zrumienienia (około 5 minut). Zmniejsz ogień i dodaj cebulę. Smaż jeszcze około 5 minut i zalej całość bulionem. Dodaj marchewkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i duś całość pod przykryciem około 20 minut. Dodaj paprykę surową i przyprawy, zamieszaj, i duś jeszcze około 10 minut.
Paprykowy gulasz podawaj z ulubioną kaszą i np. surówką z buraczków.
Paprykowy gulasz nie musi być zagęszczany, jednak jeżeli lubisz gęste sosy, możesz zagęścić go miąższem z chleba.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy z piersi z kurczaka nie będzie za suche?
Nie będzie, jesli skrócisz znscznie proces duszenia.
Czy można użyć mięso z rosołu??
Tak, ale wteyd dodaj je na sam koniec:)
Witam,jaki jest najlepszy bulion dla dzieci? Z czego zrobic? Bo kostki rosolowe odpadaja raczej. Dziekuje i pozdrawiam
https://alaantkoweblw.pl/bulion-warzywny-i-sposob-na-przechowywanie-go/
A co mozna zamiast bulionu? Albo jak zrobic szybki bulion?
wodę:)
Witam, całkiem niedawno trafiłam na Wasz blog i już wiem, że zostanę stałym bywalcem. Danie super! Pychotka! Nigdy nie wykorzystywałam mięsa z udek w ten sposób, dzisiaj spróbowałam i stwierdzam, że mięso z fileta nawet się nie umywa do tego z udek: soczyste, mięciutkie, lekko kleikowe, kruchutkie, rewelacja!
Od którego miesiąca można podawać?
Pod przepisem są tagi;)
Bardzo smaczny gulasz, wszystko bylo takie mieciutkie i soczyste 🙂 to jeden z moich ulubionych przepisow:)
Czy taki gulasz mozna zamrozić?
Tak
Ile czasu mozna przechowywac w zamrażarce?
max 1 miesiąc bym zostawiła
Dodalam ciecierzyce zamiast miésa – przepyszne danie!
Uzylam bulionu wczesniej zamrozonego, czy wowczas moge zamrozic ten gulasz?
Nie powinno się mrozić rzeczy raz rozmrażanych- nie ryzykowałabym.
Super przepis! A co z procesem smarzenia? Nie lepiej unikać u malucha?
Raz – nie zawsze 😉 tu jest krótkie smażenie. No i oczywiście nie codziennie.
Czy mogę użyć mięso z królika ?
Tak.
Czy mogę użyć mięsa z królika?
Tak
Dziecko 8 miesięcy poradzi sobie z takimi kawałkami?
Dobrej jakości Mięso drobiowe ładnie się rozpada po duszeniu długim. A dzieci mają swoje sposoby, np. wysysają, a suche wypluwają.