Paprykowy gulasz to propozycja na szybki, jesienny obiad. Przygotujesz go dosłownie w około 45 minut. 

Składniki

  • 400 g mięsa drobiowego (u mnie mięso z udek odzielone od kości)
  • 1 długa marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1, 5 szklanki bulionu
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • olej do podsmażenia

Mięso pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, cebulę w piórka, paprykę w plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej, przełóż na nią mięso i podsmażaj do zrumienienia (około 5 minut). Zmniejsz ogień i dodaj cebulę. Smaż jeszcze około 5 minut i zalej całość bulionem. Dodaj marchewkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i duś całość pod przykryciem około 20 minut. Dodaj paprykę surową i przyprawy, zamieszaj, i duś jeszcze około 10 minut.

Paprykowy gulasz podawaj z ulubioną kaszą i np. surówką z buraczków.

Paprykowy gulasz nie musi być zagęszczany, jednak jeżeli lubisz gęste sosy, możesz zagęścić go miąższem z chleba.

Ten przepis składa się z bardzo wartościowych składników, które wzmocnią organizm Twojego dziecka w okresie chorobowym. Jeśli chciałabyś poznać więcej przepisów na odporność, zapraszamy do kupna naszego ebooka „40 dań wzmacniających odporność”  KLIK