Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

07 września 2017

Makaron z pesto z awokado i bazylii

Kolejny pomysł na ekspresowy obiad. Ale ile w nim dobra… na zdrowie!  1/2 awokado 5 łodyżek bazylii 3 łodyżki natki pietruszki 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu Oderwij listki od łodyżek natki i bazylii. Włóż je do malaksera. Wyjmij łyżką awokado ze...

Kolejny pomysł na ekspresowy obiad. Ale ile w nim dobra… na zdrowie! 

1/2 awokado

5 łodyżek bazylii

3 łodyżki natki pietruszki

2 łyżki płatków migdałów

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu

Oderwij listki od łodyżek natki i bazylii. Włóż je do malaksera. Wyjmij łyżką awokado ze skórki i przełóż do malaksera. Dodaj czosnek, migdały, sok z cytryny, oliwę, pieprz i ser. Zblenduj całość na pesto.

Ugotuj makaron i odcedź. Przełóż do garnka, w którym się gotował. Dodaj do niego pesto i wymieszaj, by okleiło makaron.

Podawaj posypane parmezanem lub płatkami migdałów.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (70)

Agnieszka

Dodano opinię: 07.09.2017

A kiedy awokado? Czy ja czegoś nie widzę, czy jego w przygotowaniu juz nie ma? Kiedy dodać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2017

Już dodane.

Kk

Dodano opinię: 07.09.2017

Czy awokado wrzucić do malaksera razem z bazylią i natką?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2017

Tak

Kk

Dodano opinię: 12.09.2017

To najlepsze pesto jakie w życiu jadłam! Jesteście genialne!
Pychaaaa:-)

www.greengoodies.pl

Dodano opinię: 07.09.2017

Zdecydowanie moje smaki 🙂 muszę wypróbować Twój przepis. pozdrawiam:)

Kasia

Dodano opinię: 07.09.2017

Super przepis:) próbujemy dzisiaj. W opisie przyrządzenia zabrakło wzmianki koedy dodajemy awokado:) ale chyba wszyscy sie domyśla:) pozdrawiamy

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2017

Już dodałam.Smacznego!

Ola

Dodano opinię: 07.09.2017

Ooo super pomysł na pesto! Jutro próbujemy! Dzięki!

Gabi

Dodano opinię: 12.09.2017

Brzmi pysznie.. jutro próbujemy:)

ANETA

Dodano opinię: 19.09.2017

Co mozna dodac zamiast świezej bazylii?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.09.2017

Natkę pietruszki lub szpinak:)

Magda

Dodano opinię: 26.09.2017

Pycha!!!

Milena

Dodano opinię: 28.09.2017

Czy można czymś zastąpić migdały? Ewentualnie nie dodać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.09.2017

Orzechami.

Marta

Dodano opinię: 13.10.2017

Jak to jest z czosnkiem? Od kiedy można podawać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

małe ilości już od początku rozszerzania diety.

Sapka23

Dodano opinię: 17.10.2017

Pesto wychodzi przepyszne? uwielbiamy???

Małgosia

Dodano opinię: 24.10.2017

Mozna zrobic wiecej i zamrozić, czy będzie niesmaczne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2017

Pesto możesz mrozic.

Kasia

Dodano opinię: 24.11.2017

To pesto jest bardzo ostre co moge dodac zeby złagodzić smak? Nie mialam parmezanu i natki pietruszki

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.11.2017

Własnie te składniki łagodzą. Mozesz dodać więcej migdalów.

Justyna

Dodano opinię: 29.11.2017

czy może być suszona bazylia? dziekuje Wam za inspiracje, pozdrawiam, Justyna

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.12.2017

Nie. Bazylia to skladnik pesto. Musi byc świeża.

Kasia

Dodano opinię: 10.12.2017

Ośmiomiesięczny Tymon się nie skusił. Być może zbyt wyraźny smak (pierwszy raz dostał coś z czosnkiem). Mama za to zjadła wszystko na raz, rezygnując z niedzielnego schabowego u babci. Pesto obłędne! Na stałe wpisuje w nasze menu!

Kama

Dodano opinię: 22.12.2017

Witam, czy mogłabym czymś zastąpić pietruszkę albo pominąć bo mam wszystkie skladniki tylko jej mi brakuje? I mozzarella zamiast parmezanu? Wiem że to nie te smaki ale zawsze ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.12.2017

Jasne

Monika

Dodano opinię: 14.01.2018

Czy parmezan mogę podać 16.mies. dziecku ?

Monika

Dodano opinię: 14.01.2018

Czy parmezan można podać 16 mies. dziecku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.01.2018

tak

Iwona

Dodano opinię: 31.01.2018

Jak typ (kształt) makaronu najlepszy dla 8 miesięcznego dziecka? Spaghetti wydaje mi się trudne (z parppadelle sobie radzie, ale spróbowałabym coś jeszcze).

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

Zuzka lub świderki i kolanka.

Iza

Dodano opinię: 20.02.2018

Czy zamiast oliwy z oliwek moze byc olej rzepakowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

Tak

Aga

Dodano opinię: 21.02.2018

Wprawdzie mój 2 latek nie polubił, ale ja tak! Zjadłam ze smakiem 🙂

Aga

Dodano opinię: 21.02.2018

PS. Co można zrobić z drugą połową awokado?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.02.2018

Polej sokiem z cytryny, odstaw do lodówki a nastepnego dnia zrób pastę kanapkową.

Teresa

Dodano opinię: 05.05.2018

Corka ma 11mcy, nie podawalam jej jeszcze orzechow ani innych bakali, czy moge jej podać migdały?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.05.2018

Jesli nie spróbujesz, nie będziesz wiedziała. Każde dziecko jest inne. Jedne coś uczula a inne nie. To nie kwestia wieku. Teraz może nie mieć alergii a za rok może mieć i odwrotnie.

Magdalena

Dodano opinię: 18.05.2018

pyszne, dziecko zajada ze smakiem 🙂

BasiaK

Dodano opinię: 18.05.2018

Boskie, synuś zjadł ze smakiem. Dałam mu jednak mniej pesto bo wyszło mi dość ostre…może za duży ząbek czosnku i aż go otrzepało 😉 Sama zakochałam się w tym daniu i lecę jutro po awokado!

Agnieszka

Dodano opinię: 26.06.2018

O matko… To jest obłędne!!!

Mayaaax

Dodano opinię: 13.07.2018

Ha, akurat mam pół awokado w lodówce i nie wiem co z nim zrobić 😉 będzie fajny makaron akurat jutro na obiad. Macie w ogóle jakieś swoje ulubione marki, nie wiem, lubella, arrighi czy coś innego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Jakoś niespecjalnie. Różnie. Czasem nas coś zachwyci. Może kiedys stworzymy o tym jakis post.

Paula Mama 18mcznej Laury

Dodano opinię: 17.09.2018

Ooo mega smakowało mimo przeziębienia mała pochłonęła wielka porcje:) dziękujemy dziewczyny za wszystkie pyszne przepisy ?

magda

Dodano opinię: 18.09.2018

Pycha Dzieki za przepis! Poleccie prosze jakies podobne.. .pesto pietruszkowe i buraczane zupelnie nie podeszlo

Natalia

Dodano opinię: 13.11.2018

Zauważyłam, ze wiekszosc dostępnych w sklepie parmezanow jest z mleka niepasteryzowanego, czy mozna podać taki dziecku 1,5- rocznemu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

nie

Aga

Dodano opinię: 16.01.2019

Mój synek jest uczulony na orzechy migdały i nabiał czym mogłabym zastąpić migdały i parmezan?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.01.2019

Możesz pominąć

Emilia

Dodano opinię: 05.03.2019

Gdzie najlepiej kupić świeżą bazylię? Taka z marketu będzie ok? To samo z pietruszką?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.03.2019

W markecie w doniczce. Pesto tylko ze świeżej

Mon

Dodano opinię: 27.03.2019

Jaki parmezan najlepszy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2019

Z dobr6m składem. Dużo ich ja rynku.

Izabela

Dodano opinię: 12.04.2019

Super sprawa z tym przepisem ? Bardzo mi smakowało tylko dodałam podwójnie składniki oprocz czosnku i więcej sera goudy w moim przypadku i dla nas wersja z solą. Polecam !!!

Justyna

Dodano opinię: 16.05.2019

Jak ja Was kocham za te ekspresowe obiady!

Wioletta

Dodano opinię: 20.05.2019

Szukając pomysłu na śniadanie natrafiłam na pesto. Najistotniejsze kładniki miałam. Avokado już wołało o zjedzenie a bazylia na oknie obrosła więc 5 minut i gotowe było pesto. Syn po pierwszym kęsie zrobił wielkie oczy, szeroko się uśmiechnął i pałaszowałam dalej sam rączkami
? To niesamowite bo zjadł nowe danie do ostatniego makaronu. Polecam!
☺️

Anna

Dodano opinię: 20.06.2019

To pesto jest fantastyczne!!! Robiłam już dwa razy. Podałam je z kopytkami z batata. Wyszło pysznie. Córeczka (8m.) zajadała, aż miło było patrzeć. W wersji dla dorosłych dodałam szczyptę soli i grana padano. Świetnie smakowały też odsmażane na kolację 😀 (oczywiście dorosłym).
Przepis na stałe wchodzi do mojego repertuaru. Dziękuję :-*

Marta

Dodano opinię: 15.07.2019

Jak z tematem wekowania takiego pesto? Próbowałyście? Da radę? 🙂

Karolina

Dodano opinię: 09.08.2019

Przepyszne pesto! Na pewno będzie robić częściej dla całej rodziny, bo wszystkim smakowało:) migdały zamieniłam na mielone orzechy włoskie, bo akurat miałam w domu. Córka 13 miesięcy zjadła ogromną porcję!

Anna DB

Dodano opinię: 28.11.2019

Starszaczce nie posmakowało, nawet gdy zmieszałam jej z normalnym sklepowym, które wcześniej jadła. Za to ja i maluch (8 mcy) zjedliśmy z przyjemnością!

Gosia

Dodano opinię: 18.02.2020

Widzę, że ten przepis jest oznaczony jako danie od 8 miesiąca. Czy to znaczy, że jednak można podawać sery takim maluchom? Bo gdzieś tutaj na blogu czytałam, że ogólnie z żółtymi serami trzeba się wstrzymać, bo mają dużo soli. Jak to więc jest z tym przepisem, czy rzeczywiście jest od 8 miesiąca życia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2020

parmezan jest podany jako opcjonalny składnik. Pomiń go.

Anna

Dodano opinię: 28.02.2020

Bazyliowego pesto nie lubie. Mysle sobie, co sie tym tak ludzie zachwycaja? Ale pol awokado mam to zrobie mlodemu. Jezuuu Dziewczyny jakie to pyyyyszne!!! Dalam szpinak zamiast pietruszki bo nie mialam, ale booooskie:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.02.2020

warto się przełamać:))

mama_maksia

Dodano opinię: 12.11.2020

Szpinak musi być świeży czy może być mrożony?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

Świeży.

Izka

Dodano opinię: 30.09.2021

pyszne, nawet starsza 3latka jadla

Małgo

Dodano opinię: 08.10.2021

Moja 10 miesięczna córcia zjadła ze smakiem mimo że było wyraźnie czuć czosnek.
Pyszny obiad,dla całej rodziny, przepis prosty do zapamiętania , więc na pewno częściej będziemy robić.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek