5 porcji

IMG_1571

500 g schabu

2 średnie cukinie (około 500g)

1 duża papryka czerwona

2 cebule

5 dużych pieczarek

4 ogórki kiszone

4 ząbki czosnku

1,5 szklanki bulionu

500 ml przecieru pomidorowego

2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżka papryki słodkiej w proszku

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Olej do smażenia

Paprykę, cukinię, cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrôj w kostkę.
Mięso pokrój w kostkę, posyp papryką w proszku i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj olejem i smaż mięso chwilkę z obu stron. Przełóż je do garnka, w którym przygotujesz leczo. Na tej samej patelni (nie myj jej) podsmaż chwilę cukinię i również przełóż ją do garnka, gdzie jest już mięso. Postępuj tak z papryką i cebulą. Na koniec podsmaż oddzielnie pieczarki, ogórka kiszonego, czosnek i przełóż je do miseczki (będą dodawane na końcu). Warzywa i mięso w garnku zalej bulionem/wodą i duś je pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie dodaj warzywa z miseczki, suszone oregano i przecier pomidorowy. Przykryj garnek i duś całość jeszcze około 10 minut.
Jeśli jest sezon na pomidory, możesz użyć świeżych zamiast przecieru. Sparzje wcześniej i obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj wraz z cukinią (około 4-5 sztuk).

IMG_1569IMG_1570IMG_1573IMG_1574