500 g schabu 2 średnie cukinie (około 500g) 1 duża papryka czerwona 2 cebule 5 dużych pieczarek 4 ogórki kiszone 4 ząbki czosnku 1,5 szklanki bulionu 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Olej do smażenia Paprykę, cukinię, cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrôj w kostkę.
Mięso pokrój w kostkę, posyp papryką w proszku i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj olejem i smaż mięso chwilkę z obu stron. Przełóż je do garnka, w którym przygotujesz leczo. Na tej samej patelni (nie myj jej) podsmaż chwilę cukinię i również przełóż ją do garnka, gdzie jest już mięso. Postępuj tak z papryką i cebulą. Na koniec podsmaż oddzielnie pieczarki, ogórka kiszonego, czosnek i przełóż je do miseczki (będą dodawane na końcu). Warzywa i mięso w garnku zalej bulionem/wodą i duś je pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie dodaj warzywa z miseczki, suszone oregano i przecier pomidorowy. Przykryj garnek i duś całość jeszcze około 10 minut.
Jeśli jest sezon na pomidory, możesz użyć świeżych zamiast przecieru. Sparzje wcześniej i obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj wraz z cukinią (około 4-5 sztuk).
Właśnie zjedliśmy to leczo i powiem jedno jest ZAJEBISTE! Bardzo polecam zrobiłąm bez pieczarek i jak z synkiem sie bardzo najedliśmy. Jeszcze czekamy aż tata wróci z pracy i zje 🙂
W przepisie na samym początku jest napisane, żeby obrać paprykę. Hm.. zastanawiam się jak? Bo chyba musiałabym ją najpierw opiec? Czy jest jakiś inny prostszy sposób?
Super przepis, robię po raz kolejny i zawsze wychodzi pyszne. Co do grzybów to nieprawda że nie mają żadnych wartości odżywczych, nie wiem skąd wziął się ten mit,ale na studiach też próbowali mi to wmówić. Grzyby mają mnóstwo cennych witamin i minerałów a także świetnie przyswajalne białko.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
naprawdkę pieczarki można podać 9miesięczniakowi?
My podawalyśmy niewielkie ilości w tym wieku. Jesli sie boisz, zrob bez nich.
nie rozumiem tylko po co? skoro grzyby są cieżkostrawne i nie mają żadnych wartości odżywczych? bez sensu już aż tak kombinować 😐
Nie powielajmy bzdur – grzyby to skarbnica witamin i minerałów. Oczywiście najzdrowsze to te, które znajdziemy w lesie 🙂
Pieczarki podajemy po 12m, wkradł się błąd w oznaczeniu tagów.
Uwielbiam dania z cukinia i papryką! Trochę jest z nim roboty ale warto! Przepyszne!
Właśnie zjedliśmy to leczo i powiem jedno jest ZAJEBISTE! Bardzo polecam zrobiłąm bez pieczarek i jak z synkiem sie bardzo najedliśmy. Jeszcze czekamy aż tata wróci z pracy i zje 🙂
Jak taki 9-miesieczniak to zje?… Wydaje mi się, że dla mojego to za małe kawałki do złapania jeszcze a do sztućców to jednak daleko.
Możesz pokroić warzywa w większe kawałki, np.paski.
W przepisie na samym początku jest napisane, żeby obrać paprykę. Hm.. zastanawiam się jak? Bo chyba musiałabym ją najpierw opiec? Czy jest jakiś inny prostszy sposób?
Obieraczką do warzyw.
Wszystkim smakowało, tylko dziecko odmawia :?, ale dziecko ma ponad dwa lata i katar, więc o niczym to nie świadczy ;).
Czy dziecko 9m to zje? Nawet pokrojony w paski schab,jest raczej twardawy i suchy.warzywa ok
To zależy od umiejętności indywidualnych dziecka.
Tylko się upewnię, czy mięso może być zmielone?
Tak
Czy danie można zamrozić?
Tak
Super przepis, robię po raz kolejny i zawsze wychodzi pyszne. Co do grzybów to nieprawda że nie mają żadnych wartości odżywczych, nie wiem skąd wziął się ten mit,ale na studiach też próbowali mi to wmówić. Grzyby mają mnóstwo cennych witamin i minerałów a także świetnie przyswajalne białko.
Jestem ciekawa jakich??
Tak, to prawda ? Grzyby nie są takie bezwartościowe jak się powszechnie uważa.
Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, potas i fosfor.
A jak zrobic bulion???
Można pisać pieczarki dziecku poniżej roku, dokładnie 10 miesięcy?
tak
Czy mozna podac 1,5 rocznemu dziecku ogorki kiszone w zalewie octowej? Czy lepiej tego unikac?
Tak do ręki czy w potrawie? Tu wszystko zależy od ilości, choć na pewno nie jako stała część menu.
Jaki kupujecie przecier pomidorowy? Taki w kartoniku?
Łowicz ma tylko pomidory w składzie, ale po prostu sprawdzamy na półce sklepowej.