10 porcji 8 miesięcy+

Wbrew pozorom jest to naprawdę bardzo szybkie danie obiadowe. Kotlety z indyka z koperkiem i mozzarellą podane z dodatkiem sezonowych warzyw smakują wyśmienicie! Na obiad potrzebujecie:

Składniki:

  • 400 g mielonej piersi z indyka
  • 1 mała cebula
  • 3 płaskie łyżeczki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 4 gałązki koperku
  • mała kulka mozarelli
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia lub oliwa

    Wykonanie:

    Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, kaszkę, opcjonalnie sol i pieprz jeśli danie jest dla starszaków. Koperek drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Wymieszaj całość.
    Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Odczekaj chwilę, aż przestygnie. Dodaj do mięsa i wymieszaj całość, aż masa będzie jednolita.

    Mozarellę pokrój w dużą kostkę. Zmocz zimną wodą dłonie i nabieraj nimi porcję mięsa. Rozpłacz w dłoni mięso (tak by uformować placek – spójrz niżej na zdjęcie). Połóż na nim kostkę mozarelli, zamknij w dłoniach, i obtocz w bułce tartej.

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy/ oleju i układaj kotlety w odstępach. Delikatnie dłonią spłaszczaj każdy kotlet, dociskając do patelni, by nie były zbyt grubaśne:)
    Obsmażaj po ok 5 minut z każdej strony na średnim ogniu, kontrolując stopień zrumienienia.

    Podałam z zielonym szparagami. Szparagi umyj i nie obieraj. Zegnij każdy szparag w pół i wyrzuć grubą końcówkę, a drugą część z ”kwiatkiem” pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj szparagi w wodzie (ok 8 minut), lub podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy. Smaż je pod przykryciem z dodatkiem małej ilości wody, by mogły zmięknąć.
    Smacznego!