
8 porcji 8 miesięcy+
Te buły są częstym gościem na naszym śniadaniowym stole, bo są przepyszne i tak trywialne w wykonaniu. W obecnej sytuacji niejednokrotnie ratują nasze menu. Do tego kakao (maluchom możesz podać w doidy cup.… Mmmmm…:) Bardzo polecam!
Składniki
(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g ciepłego, miękkiego masła
- 1/2 szklanki mleka
wersja słodka:
- 1,5 łyżki rodzynek (uprzednio namoczonych)
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka cukru kokosowego, miodu (po 1 rż), syropu daktylowego
(do roku nie dosładzaj dziecku potraw)
wersja wytrawna:
- 1-2 łyżek tartego sera żółtego
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 ząbek wyciśniętego czosnku
Nastaw piekarnik na 200’C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta przełóż do misy minimalaksera i zblenduj na gładkie ciasto lub po prostu wyrób rękoma. Do ciasta dodaj wybrane składniki wersji słodkiej lub wytrawnej. Możesz podzielić ciasto na pół i zrobić obie wersje. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulkę. Ułóż na blaszce w odstępach i spłaszcz lekko. Posmaruj mlekiem i posyp ulubioną posypką (u mnie amarantus i czarnuszka). Piecz 15-20 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.
ZOBACZ KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ DLA DZIECI
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Noo, przybieram się do tych bułeczek – może dziś..? 🙂 Nabyłam kubeczek doidy cup i fajnie, córa powolutku sączy jogurt naturalny (jak już przestanie machać kubkiem i ciamkać uszko), tylko czy on nie będzie się wywalał przy lada dotknięciu?
Ire
kubeczek jest stabilny. Poza tym, przecież dziecku nie nalewamy pełnego kubka;)
Tak mi chodzi po glowie… A może by tam sypać słonecznikiem lub dodać posiekane migdaly???
Na pewno będzie smacznie.
W jakim wieku były Wasze dzieci, jak dostały pierwszy raz żółty ser? Przepis wygląda obiecująco, czaje się na niego 🙂 a to masło gorące tzn rozpuszczone na patelni np?
Masło w temp pokjowej, ale nie rozpuszczone. Ser żółty w postaci zwykłej podawałyśmy przed rokiem, ale np upieczony na pizzy później.
A moge zapytac dlaczego ser upieczony podaje sie pozniej? (jak jak wprowadzilam jogurt naturalny to zaniedlugo tez twarog, a pozniej zolty ser – i to i na zimno i na cieplo. troche mnie zmartwilyscie…)
My podawałyśmy póxniej ponieważ, żółty ser jest słony i ciązkowstrawny dla małego brzuszka.
tylko napisalas ze upieczony podawalas pozniej niz w postaci zwyklej, czyli upieczony jest jeszcze bardziej ciezkostrawny?
Pieczone jest zawsze bardziej ciężkostrawne.
A czy masło muszę rozpuścić w garnuszku ?
nie
Aaa no i ile mniej więcej wychodzi tych bułeczek?
Nad przepisem są porcje. Około 8 sztuk.
Zastanawiam się nad (nie)szkodliwoscią proszku do pieczenia dla niemowląt i dzieci. Mieliście już jakiś wpis na ten temat?
Z pewnością nie prezentuje wartości jak brokuł:), ale to swego rodzaju pomocnik. Jedząc go w potrawie, dziecko przyswaja go niewiele.
Jedno pytanie. Wyjdą z mąki jaglanej / gryczane / itp? Ewentualnie jakiej bezglutenowej :)?
Powinny się udać. Próbuj.
A jak długo bułeczki trzymają świeżość?
następnego dnia, przechowane w woreczku, były miękkie. Dłużej nie trzymałam.
Może być mleko roślinne???
Tak.
A czy myślicie, że da się je przerobić na wersję bezglutenową – np orkiszową i jakie proporcje wtedy?
Mąka orkiszowa ma gluten. Myślę, że z gryczaną możesz sprobować na wytrawnie.
Czy z mleka roślinnego też wychodzą? Pozdrawiam serdecznie
Powinny wyjść.
Zrobiłam, tak jak napisane: banalnie proste, wybrałam wersje wytrawną, z mozarellą i oregano, posypałam amarantusem. Mnie wyszlo 11 bułeczek. O 17ej czytałam przepis, o 18ej juz się piekły, w międzyczasie nakarmilam bobasa i pozmywalam 😉 spalaszowane na kolację. Mysle, ze będą częstszym gościem w naszym domu 🙂
Hihihi:) Ekspresowe bułki- ekspresowa mama:) Pozdrawiamy!
Bardzo byszne bułeczki. Trochę zmieniłam przepis i zamiast proszku do pieczenia dodałam drożdże.
zamiast masła może być olej? jeśli tak to ile?
Kokosowy w konsystencji bardziej stałej. Tyle ile masła.
A mi nie wyszły;( Użyłam mąki orkiszowej, ale iarnistej i wyszły twarde i zbite..
Może następnym razem z inną mąką:)
Faktycznie szybko i prosto. Niestety za długo przetrzymałam je w piekarniku i skórka wyszła dość twarda. Zamierzam zrobić je jeszcze nie jedne raz i lepiej przypilnować czasu 😉
Czy wy używacie tutaj mleka krowiego? Jakie może być inne ? Kokosowe ?
Możesz użyć roślinnego. Np. migdałowego do wersji słodkiej a owsianego do wytrawnej. My używamy krowiego.
A ja źle przeczytałam i dodałam 1.5 szklanki mleka, więc musiałam dodać 'troszkę' więcej mąki (użyłam orkiszowej). Ale i tak wyszły rewelacyjnie:). Dzięki za super przepis.
Hehe ja zrobiłam to samo 🙂
A minie wyszły….skórka ok,ale w środku mokre,jakiś zakalec….co może być przyczyną?
Przyczyn zakalca jest naprawdę wiele. Zazwyczaj jest to brak temperatury pokojowej produktow, ale naprawdę ciężko dojść. Najlepiej zaakceptować taki stan rzeczy i nie poddawać się:)
Czy te bułeczki wersja słodka można zrobić z jabłkiem?
tak
Super zdjęcia, z okruszkami i nie pozorowane na idealne blogowe! Bardzo mi się podobają! 🙂
Ja właśnie piekę po raz drugi po pierwszej nieudanej próbie;) Tym razem z mąką orkiszową, ale białą;)
Mam pytanie, jakbym pomieszała mąki pszenną z orkiszową, albo z samej mąki orkiszowej to czy bułeczki też wyjdą bez problemu ? Nie chciałabym się zaskoczyć, że jednak będą za twarde jak skała. 😉
Pozdrawiam
Powinny wyjść.
czesc, napaliłam się na te bułeczki, zrobiłam zgodnie z przepisem i w środku zakalec na na wierzchu twarde ! Użyłam cukru kokosowego i zwykłej margaryny i maki pszennej. Jakiego masla używacie ? Moze w tym tkwi problem?? Podpowiedzcie coś proszę! Pozdrawiam
Margaryna to nc dobrego. Używaj masła co najmniej 83% w temperaturze pokojowej.
Bułeczki w smaku bardzo dobre tylko czy wasze tez sie tak kruszą. Co mogłam zrobic nie tak?
Może za mało masła albo nie było w pokojowej temperaturze?
hmmm… Moje też kruche. Zrobiłam bez dodatków i następnym razem dodam odrobinkę soli plus ziarenka. Moje masło było nieco zimniejsze, może to jego sprawka?
Z pewnością.
Witam bułeczki wyśmienite 🙂 Dzięki za przepis!
Pyyyyyccchhhhhaaaa 😀 uwielbiamy je i zostają u Nas na stałe
Jak myślicie, czy zamiast masła mogę dbać oliwę? Niestety masło wyszło 🙁
Niestety ma zbyt rzadką konsystencję. Olej kokosowy bardziej stalą.
wyjdą w wersji "bez dodatków" ? Takie gołe i wesołe ?
Pewka:)
Bułeczki, że mniam mniam 🙂
a czy minimalaksera można zostapić mikserem??
Mikserem raczej nie uda Ci się ciasta wyrobić. Po prostu zrób to rękoma.
Mam pytanie odnośnie sera żółtego. Czy jakiś polecacie? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Dobra Mozzarella lub „Milbona” z Lidla.
Witam! Czy mleko ma być ciepłe czy może być zimne? A czy piekarnik nastawić na termoobieg czy góra dół?
Mleko w zwykłej temperaturze, termoobieg.
a ja mam pytanie o rodzynki jak długo je moczyć?
W gorącej wodzie do 5 minut.
Witam,
Które bułeczki poleciłybyście dla 10 miesięcznego niemowlaka?
Drożdżowe.
witam,
czy zamiast mleka może być woda?
pozdrawiam
W ostateczności, a najlepiej zastąp roślinnym mlekiem.
właśnie piekę te bułeczki z jogurtem zamiast mleka (mleko się skończyło, gdzie ja je kupię w niedzielę wieczorem ;P )
mam nadzieję, że wyjdą!
Udały się?
Bułeczki są pyszne i tak rewelacyjnie szybko się je robi. Mam tylko jedno pytanie: jak Pani je formuje po zblendowaniu ciasta? Ciasto bardzo klei się do rąk. Jakoś sobie poradzilam ale może jest na to sposób. Dziękuję i pozdrawiam 🙂 Justyna
Możesz posmarować dłonie olejem lub odrobine zmoczyc ręce.
Oglądałam ostatnio kolorowe kubeczki z imieniem które trzyma dziecko na zdjęciu i są one wykonane z plastiku nie nadającego się do żywności. Sprawdźcie numer na spodzie kubka
Dziękujemy za uwagę:)
Pychota! Zmieszałam rózne mąki i też się udały. Nie wiem, która wersja lepsza… Dzieciaki dopiero przetestują 🙂
Moja kruszynka ostatnio nie chce chlebka jeść. Bułeczki są strzałem w 10 !!!. Szybkie i jakie smaczne. Od dawna śledzę waszego bloga. Dzięki wam, zmieniłam system żywienia mojej pociechy. Pozdrawiam serdecznie :).
Czy mogę mąkę zastąpić mąką bezglutenową?
Próbuj.
Właśnie wcinam razem z synkiem. Szybko się je robi i bardzo szybko stygną, także kolacja na szybkiego się udała 🙂 Bułeczki są smaczne i nawet mój niejadek wcina już drugą sztukę. A smarujecie je czymś czy takie same podajecie?
Smarujemy masełkiem, miodem, serem…
Próbowałam zrobić, ale takie mokre są w środku 🙁 Produkty miały temp. pokojową. Co jeszcze możę być przyczyną ? Pozdrawiam
Nie mam pojęcia niestety co się stalo. Może za krótko sie piekły albo za wysoka temperatura.
Pieczemy z termoobiegiem czy bez ?
Z termoobiegiem.
po raz drugi nie wyszły:( zakalec wstętny.. Chociaż mi smakują;p
Czy mleko też powinno być w temp pokojowej?
Nie może być prosto z lodówki.
Właśnie zrobialm bułeczki w obu wersjach i wyszły przepyszne. Juz prawie nie ma 🙂
Wyszły mi twarde z wierzchu, czy to może być wina za krótkiego wyrabiania ciasta?
Robiłam na szybko i dałam zimne mleko prosto z lodówki i masło roztopione bardzo ciepłe czy cos z tego mogło mieć wpływ?
Moglo.
zrobilam z oleju kokosowego( temp pokojowa ale takie ze dalo sie normalnie kroic), mleka owsianego,normalnej maki pszennej i proszku do p. i niestety zakalec… sprobuje nastepnym razem dac normalnie masla , moze jednak ten olej kokosowy tak srednio…a pachnialy tak ladnie:/
Mam pytanie odnośnie tych bułeczek. Wyszły super – jedyny "problem" polegał na tym, że były kruche :/ co ewentualnie można dodać żeby to poprawić i się tak nie kruszyły? Bardzo dziękuję za pomoc 😉
Wydaje mi się, że to kwestia masła. Musi być ciepłe, czyli w temp pokojowej, wtedy jest mięciutkie. Gdy jest zimne ciasto może wychodzić kruche.
aby jeszcze szybciej wykonać te bułeczki polecam thermomix. Ciasto wyrabia się 1,5 minuty. Wychodzą super. Dzięki za przepis.
Amarantus do sypania – ziarno czy ekspandowany?
ekspandowany:)
moje w piekarniku ale obawiam się ze nic z tego nie będzie bo dolałam zimne mleko 🙂 a i moje ciasto cały czas kleiło mi się do rąk i nie wiedziałam czy dosypywać tej mąki bo sporo już dosypałam
Witam.
Co może być przyczyną, że bułeczki są w środku mokre, zakalcowate, a z wierzchu dość twarde ? Robiłam według przepisu.
Przycyzn może być wiele. Spróbuj raz jeszcze.
Są super:) dziś właśnie upiekłam, rzeczywiście ekspresowo się je robi, a ja tyle czasu już dawno szukałam przepisu na łatwe i szybkie bułeczki bez drożdży.
Mi wyszły bardzo kruche ? przez co tak? Mleko za zimne? Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej do wypieku pieczywa
szklanka 170g czy 250g?
szklanka 170g czy 250g?
u nas zawsze 250g
A ja mam pytanie dotyczące surowego ciasta. Bylo kleiste, to normalne???
bułki zrobiłam w muffinach. Zobaczymy co wyjdzie bo właśnie czekamy?
Wyjdą jak zamiast proszku do pieczenia dam sodę?
Tak
[…] Przepis ten znalazłam na blogu o żywieniu najmłodszych Ala’Antkowe BLW, gdzie teraz często „przebywam” w poszukiwaniu wiedzy na temat żywienia niemowląt. Jednak, nie byłabym sobą, gdybym tego przepisu odrobinę nie zmodyfikowała. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ. […]
Bułeczki są genialne, mój 9miesięczniak nawet podczas ząbkowania, gdzie nie miał apetytu, je wcinał że smakiem. Ja dodałam 3 ząbki czosnku bo moje dziecię go lubi i odrobinę Bazyli. Wyszły pyszne.
A czy zamiast mleka, mogę dać maślankę która została mi po wyrobieniu masła?
Ona się tak nie ubije, ale próbuj.
Czy wyjdzie jeśli zrobię wersje wytrawna bez sera?
Tak
Czy dobrze rozumiem, że na podwójna porcje potrzebuje 500 g mąki?
Przepraszam, źle przeliczyłam 1,5 szklanki to 250g+ 125 g czyli 375 g. Podwójna porcja to 750 gram. Dobrze rozumiem? Bo moje szklanki nie mają 250 gram.
Druga książka już w domu od wczoraj 🙂 , bułeczki zrobione zmieszałam mąkę pszenną z pełnoziarnista i jest super pozdrawiam 🙂
Dla 4latki na wyprawę do kina. Dzis z suszoną śliwką i kawałkami czeko…. 😉
U mnie klapa. Zakalec. Główny plus za wkurzenie mnie na tyle, że w sylwestra o 17 oblatywalam sklepy w poszukiwaniu drożdży. Te z innego przepisu, pomidorami suszonymi- wyborne. Zamrożone w małych porcjach dla córy i do dziś miałam dla niej pieczywo bez soli i chemii. Dziś lub jutro zabieram się za inne drożdżowe. Super się rozmrażają, nawet jak zapomnę wieczorem to 20 sek w mikrofali i mam ciepłą bułę na śniadanie. Jednak u mnie okazało się że pośpiech i błyskawicznosc się nie opłaca.
Ja zrobiłam eksperyment i dałam 1 szkalanke maki gryczanej i resztę zwykłej pszennej. Wyszły mocno kruche w sumie dobrze bo łatwiej było córce je pogrysc bo ma 11 mcy i tylko 2 dolne zęby.
Czy jak zrobię w oryginale z samej maki pszennej to nie są takie kruche?
Czy jakoś można je ulepszyć żeby zrobić z m. Gryczanej albo innej pełnoziarnistej mąki i żeby były smaczne? Sama jestem na diecie redakcyjnej i niektóre przepisy modyfikuje pod siebie. A książka jest naprawdę super 😉 dużo pomysłów na smakołyki.
Czy można dodać zamiast mleka krowiego jogurt naturalny? Syn nie może jeść mleka krowiego
Użyj roslinnego.
Czy takie bułeczki nadają się dla 8miesięcznego dziecka?bez przypraw ewentualnie w wersji wytrawnej(brak zębów więc chcemy dac ze środka miękką część do pociumkania)
Jasne.
Czy próbowałyście kiedyś mrozić ciasto podstawowe żeby w razie kompletnego braku czasu tylko wyjąć, dodać resztę składników i upiec bez zakalca? Tak na logikę powinno być ok
nie, nie próbowałyśmy.
czy mogę zastosować drożdze zamiast proszku do pieczenia? a jesli tak to w jakiej proporcji
To przepis i proporcje na proszek do pieczenia, ale mamy na blogu przepisy na bułeczki na drożdżach, zapraszamy.
Mega te bułeczki są ? super kruche mięciutkie ? my zrobiliśmy wersję wytrawną z mozarella, Oregano i czosnkiem. Mąka orkiszowa i pszenna w proporcjach 1:1 i naprawdę wyszły smaczne ??? dziękujemy za przepis ?
Dlaczego wychodzą takie wilgotne w środku ? Wszystko dodane zgodnie z instrukcja po wystygnięciu z wierzchu chrupiące środek mokry ?
Cięzko powiedzieć.
Mi tez takie wyszly
Czy można dodać oleju kokosowego albo rzepakowego albo z winogron zamiast masła.
Możesz spróbować z olejem koko.
Może być masło orzechowe?
W przepisie? nie:(
Mleko krowie chyba nie bardzo się nada dla 10-miesięczniaka ?
Bezpieczniej będzie roślinne ?? 🙂
Jako składnik potrawy mleko możesz podac.
Witam czy do ciasta mozna dodac amarantusa ekspandowanego czy lepiej nim posypac bułeczki??? Urosna w ogole??? Pozdrawiam
Można, n8e powinno to w nicyzm orzeszkodzić, bo popping jets lekki.
Mogę zmienić masło na masło orzechowe?
Jakieś takie zakalcowe mi wyszły 🙁 Choć pyszne. Sama zjadłam 😛 Dziecku się bałam dawać 😛
I nie wiem czemu tak wyszło?
Ciasto w ogóle było bardzo lepkie, strasznie ciężko było z niego coś robic musiałam moczyć ręce w zimnej wodzie. Tak chyba nie powinno być?
Czy zamiast masła moze być bio mus kokosowy z Lidla?albo domowe masło klarowane?córka ma alergię na bmk
Tak, ale w takiej konsystencji jak masło
Czy mąkę pszenną można zamienić na jakaś bezglutenową?
możesz spróbować połączyć mąkę ryżową z mąką kukurydzianą.
Czy z mąki orkiszowej też wyjdą?
tak:)
No u mnie z wierzchu twarde ale chrupiące a w środku no nie wiem czy zakalec czy nie. Nie lepi się to ale wyrośnięte idealnie nie jest. Dodałam syrop daktylowy jedynie a reszta jak w przepisie, masło temp. pokojowa. Dziecko nie dało się powstrzymać 🙂
Trzeba uważać przy gazowym piekarniku. U mnie 200 stopni to za dużo. Dół przypieczony, góra biała. Ale to kwestia piekarnika. Pora w końcu kupić elektryczny.
Ja dałam mleko prosto z lodówki i udały się 😉 i piekłam bez termoobiegu – nie jest zaznaczone w przepisie (20min w 200°). Bułeczki wyszły i smakują mi i mojej małej, przepis już poleciłam dalej, bo warto 😉 zastanawiam się tylko ile drożdży dać zamiast proszku do pieczenia? Sądzę że byłyby jeszcze lepsze, szczególnie słodka wersja 🙂
Pewnie, że możesz dodać drożdże, ale celowo ich nie iżylyśmy, bo to wersja ekspres?
Czy można dodać zamiast żóltego sera mozarelle i np. szynke w kawałkach? dla dzieci 18 m-cy
Tak
W smaku pycha, tylko chrupiące trochę za bardzo dla mojego roczniaka. Zinterpretowałam ciepłe masło jako rozpuszczone, ale w kruchym cieście zimny tłuszcz daje kruchość, więc nie wiem gdzie błąd :/
Właśnie zrobiłam dla siebie (nie dla dziecka) bo nie miałam pieczywa w domu 🙂
Wyszły super. Zamiast mleka dodałam wody, bo też nie miałam w domu – tak to jest jak człowiek chory ;p dodałam też trochę twarogu.
Bułeczki rewelacyjne. Na wierzchu posmarowałam białkiem. Polecam bardzo
A czy mogę zrobić tą podstawową wersję dla córki którą na 7 miesięcy? Zastanawiam się z uwagi na mleko w przepisie.
Możesz
Kucharz ze mnie żaden więc spytam – jak dodać tą laskę wanilii? w całości? posiekać? czy przekroić i wysypać ziarenka?
Przekrój wzdłuż i zeskrob łyżeczką ziarna.
Pyszne, szybkie – czego chcieć więcej… To nasza pierwsza, ale nie ostatnia próba 🙂
trochę jak angielskie scony ? i naprawdę ekspresowe ? ja wolę te z serem dodałam suszone pomidory, rewelka!
Bułeczki super. Ja dodałam odrobinę soli. Na kilka dałam słonecznik i posypałam odrobiną papryki słodkiej. Zajęło to około 25 minut z pieczeniem, czyli szybciej, niż miałabym iść do piekarni.
Świetny przepis, dzięki. Nie miałam możliwości kupienia sobie dzisiaj pieczywa (niedziela) i szukałam szybkiego przepisu. Jedyne co to dodałam jednak trochę soli do ciasta. Mam zamiar wypróbować też wersję słodką 🙂
Dziękuję za przepis, bułeczki pyszne! Pięknie wyrosły, mam piekarnik parowy więc myślę że i on pomógł. Pozdrawiam
A mi nie wyszły i tylko dlatego bo jest napisane że ciepłe masło a ciepłe masło w ogólnym rozumieniu to roztopione a tu chodziło o masło w temperaturze pokojowej. Szkoda że kolejny przepis nie napisane dokładnie ;( i mój zmarnowany czas
Pozdrawiam
przepis jest napisany prawidłowo. Gdy mowa o rozpuszczonym maśle, to jest napisane w wykonaniu, żeby je rozpuścić. Pozdrawiamy serdecznie i życzymy powodzenia następnym razem!
Czy kawałek takiej bułeczki bedzie sie nadawal dla 8 miesięcznego bobasa „do pociumkania” ? Czy moze lepiej drożdżowe?
lepiej drożdżowa, bo nie jest taka sucha.
Czy ciasto można wyrobić wieczorem i zostawić na noc, np. w lodówce?
nie
W trakcie pieczenia byłam pewna że nie wyjadą bo dałam za zimne masło, wyszły lekko kruche z wierzchu ale i tak przepyszne. Dzisiaj były na kolację, a jutro zrobimy świeże na śniadanie 😀
Zrobione ekspresem trochę twarde z góry i krusza się ale i tak za jadam ze smakiem ?
Rewelacja, prosty przepis i pyszne bułeczki
To są dokładnie te bułeczki angielskie znane jako scones (wersja slodka). Zrobilam oczywiscie z tego przepisu i sa super 🙂
A oregano może być suszone?
tak
Przepyszne!
Robiłam dwa razy w ciągu jednego dnia 🙂 tylko mam pytanie odnośnie ilości mąki, czy możecie panie podać ile jest tej mąki w gramach? Raz zrobiłam 1.5 szklanki to nie mogłam odkleić od rąk a potem dałam ok 350 g to ciasto miało konsystencję ciastoliny dla dzieci 🙂
Zrobiłam dzisiaj na kolacje…produkty dałam 'na oko’ , Do wersji słonej – trochę soli, ręce „oliwiłam”, wierzch przekroiłam posypałam serem tarty. Pycha. Druga wersję + cukier, około 2 łyzeczek, cukier limonkowy, trochę anyżku mielonego, wierzch posmarowałam mlekirm posypałam czrnuszka…Przepyszny przepis – dziekuję. Pozdrawiam!
Od jakiego wieku można je podawać?
tak
Bułeczki są pyszne, ale trochę się zmartwiłam. W przepisie na słodko mowa o miodziem, mleku czy też proszku do pieczenia.. Czy dla 9-miesięczniaka jest to wszystko ok? Uwielbia zjadać te bułeczki, ale miód może zawierać botulinę, która co prawda ginie w wysokiej temperaturze… Mleko teoretycznie też dopiero po 1 r.ż. Nie wiem teraz, czy nie poczekać z tym przepisem do skończenia tego roku.
Mleko jako składnik potrawy można przed 1 rż, miód po roku, ale nie musisz osładzać, proszku do pieczenia jest mała ilość.
Od dawna was śledzę dziewczyny wasze przepisy są w dechę ?dziś poraz drugi piekę wasze bułki- pierwsze poszły do śmietnika jak okazało się że dzieci do mąki ,której użyłam dodały piasku dla chomików..ładnie wyglądają a jak smakowały dam znać jutro.
Upiekłam wczoraj po raz pierwszy, wyszły fantastyczne- smaczne i chrupiące! W wersji wytrawnej bez żółtego sera, dzieci zachwycone jadły bez żadnych dodatków!
To moje pierwsze bułki jakie w życiu upiekłam! Bardzo dziękuję za expressowy przepis!
Wyszły piękne i chrupiące. Ale w smaku beznadziejne a wręcz nawet bym powiedziała że po prostu niedobre. Cóż… Ptaszki się najedzą.
i oby im smakowało.
Dopiero zaczynamy przygodę z rozszerzaniem (mały ma 7 miesięcy), więc nie wiem jak to jest. Chciałabym zrobić synkowi bułeczki żeby spróbował (na razie były warzywa i owoca do rączki), ale przecież do roczku nie można mleka. Idzie je czymś zastąpić w tym przepisie? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Mleko można podawać jako składnik potrawy. Nie podaje sie do picia.
Czy macie może doświadczenie w pieczeniu bułeczek w piekarniku gazowym? Nie wiem czy próbować skoro nie mogę dać grzania z góry czy termoobiegu. Tak samo z innymi buleczke mi z waszych przepisów. Które by się nadawały do piekarnika gazowego?
nie mamy, ale może ktoś inny?
czy można to ciasto zblendować zwykłym blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym ? czy powinien być ten dół z siekaczami… ???
nie da rady.
Jakiej wielkości kulki się formuje i jak duże wyrastają? U mnie dosłownie tylko minimalnie urosły. Coś mogło byc tego przyczyną?
zimne składniki z lodówki.
Poniosła mnie fantazja i zamiast bułeczek zrobiłam chałkę. Nie polecam 😉 w środku zrobił się zakalec a skórka jest trochę twarda i źle się kroi. Następnym razem zrobię bułeczki bo przepis jest super ekspresowy
Czy to normalne że są bardzo kruche?
jeśli masło nie było ciepłe.
Mam pytanie odnośnie mleka mój synek ma dopiero 10 miesięcy czyli do przepisu muszę użyć roślinnego lub wody? Czy jeśli taka niewielka ilość i po obrobce termicznej to może być mleko krowie z kartonu?
możesz krowiego, krowiego nie podajemy do picia do 12 m, do dań można dodawać.
Zrobilam z cukrem z prawdziwą wanilią i kruszonką. Wyszło c-u-d-o! Robią się blyskawicznie, a mam w domu miesięczne dziecko i 2.5-latka, wiec przepis na wagę złota ☺☺☺
Mi się udało zwykłym starym mikserem. Ale masło rzeczywiście musi być miękkie
Witam, piszę kolejny raz bo poprzedni komentarz został usunięty….chodzi o mleko czy można dać do przepisu krowie dla dziecka 10 miesięcy, czy należy zastąpić wodą bądź roślinnym. Pytam bo wszędzie trąbią że d 12 miesiąca nie wolno podawać? To jak w końcu jest z tym mlekiem 🙂
pozdrawiam
Mleko krowie może być podawane przed rokiem jako składnik potrawy, nie może być podawane do picia jako mleko zastępcze za mleko podstawowe.
Witam. Czy można tu użyć innej mąki niż pszenna? Np żytnia, jaglana lub orkiszowa
Oczywiście, orkiszowa na pewno da radę.
Bułeczki wyszły przepyszne! Dodam jeszcze że my z uwagi na alergie robiłyśmy na dobrej jakości maśle roślinnym i mleku migdałowo-orkiszowy. Pięknie wypieczone, szybko się robi i uszy się trzęsą przy jedzeniu:)
Cieszymy się 🙂
Wyszły tragedia, słaba ze mnie kucharka… w środku zakalec, twarde jak nie wiem, nie dość ze wyszło mi 6 sztuk to takie malutkie jak 1/5 normalnej kajzerki. Całkiem inaczej niż u was… nie urosły wcale i zakalec max.. mleko podgrzewały z masłem w thermomix na 37 % przez 3 min… czy to za długo? Był jakiś przepis na słodkie bulki z mlekiem i właśnie tak tam było… może błędem było to jednak ze te masło się roztopiło a nie ze było miękkie po prostu ? Następnie wyrabiałam 3 min w thermomix i mimo takiej samej proporcji skaldnikow ciasto było takie mokre ze lepiło się do rak, nie mogłam wgl zrobić kulek, po dodaniu około 30 g maki było już ok. Spróbuje jutro zrobić po prostu z ciepłymi składnikami i aby wyrobic w thermomix… możliwe ze te składniki były aż za ciepłe
To nie kwestia złej kucharki 😉 masło powinno być miękkie, nie może być płynne. Spróbuj zrobić je ręcznie- to nic trudnego 🙂
Wyszły trochę zakalcowate, co mogło pójść nie tak? Składniki miałam w temperaturze pokojowej, piekarnik nagrzany, wyrabiałam ręcznie, wyszło mi 7 sztuk.
A która wersja była robiona? Ta z serem może robić takie wrażenie. Inna przyczyna to za krótki czas pieczenia- to niestety bardzo zależy od piekarnika. Jeśli z zewnątrz już były ok, a w środku jeszcze nie do końca, to trzeba wydłużyć czas pieczenia i pod koniec nakryć je z wierzchu, żeby się bardziej nie spiekały.
Z serem, być może trzeba dłużej potrzymać w moim piekarniku.
Jak na taką prostotę robienia, wyszły pyszne. Nie znam się za bardzo na gotowaniu i to przepis dla mnie idealny ?. Wyszły trochę kruche ale u mnie to kwestia masła prosto z lodówki plus trochę za krótkiego wyrabiania. Ale takie coś to żaden problem ?
Zrobiłam, ale niestety w środku zakalec, niewiele urosly. Masło mięciutkie, mleko z szafki a nie lodówki, nie wiem co było przyczyną 🙁 piekłam bez termoobiegu, może to tego wina?
Ciężko ustalić przyczynę.
Piekłam po raz pierwszy ale wyszły mi jakieś twarde.mleko wyciągłam z lodówki po piętnastu minutach połączyłam z ciastem może za zimne?i podczas wyrabiania miałam mokre ciasto takie klejące czy takie ma być przy takiej ilości masła? I na jakim obiegu piec bo miałam ustawione wiatrak a potem zmieniłam na góra dół? Z czym podawać wersję wytrawną w sensie czym smarować bułkę?
Najlepiej góra-dół ustawić. Skłądniki w temperaturze pokojowej. A do bułki- twarożek, hummus i inne pasty kanapkowe- jest ich u nas psoro
Te bułeczki będą często gościły u nas na śniadaniu 🙂 proste, szybkie i bardzo pyszne :). Za pierwszym razem wyszły idealne. Wszystkie składniki ok 45 min w temp pokojowej, mój 3,5 letni kucharz wyrabiał ciasto, piekarnik grzanie góra-dół, po 20 min pieczenia przedłużyłam czas o parę minut bo po rozkrojeniu jednej bułeczki była trochę mokra. Polecam 🙂
Co robię nie tak ciasto jest zbite strasznie…
Czy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej? Może trzeba tez zmniejszyć ilość mąki (różnią się wilgotnością).
Chciałam zapytać czy można dawać niemowlakowi 8 msc mleko krowie ?? Jest dużo ciekawych przepisów ale np suszone pomidory ,pomidory w puszce zawierają sól a nie zaleca się używać soli ,więc jak to rozumieć ???
Mleko jako składnik potrawy można, jako napój nie- bo zastępuje mleko mamy lub mm. Obecnie można znaleźć wiele produktów, które nie zawierają soli, a jeśli jest jak np. w pomidorach suszonych, to w potrawie ta ilość jest znikoma i od czasu do czasu można skorzystać.