Tort dla przedszkolaka musi być wyjątkowy! Najlepiej, by był również bajkowy i smakował wszystkim dzieciom bez wyjątku 🙂 A jak wiecie, dzieci (i dorośli również) jedzą oczami, dlatego zawsze staram się by tort był wizualnie dla dzieci ciekawy. Nie potrzeba marcepanowych, drogich ozdób, wystarczy to co macie pod ręką – Peppa czy Psi Patrol, nie wierzę, że Wasze dzieci nie mają ulubionych bohaterów z bajek:)
Tym razem robiąc tort dla Alicji, która kończy dziś 6 lat! połączyłam ciemny (kakaowy) biszkopt, z malinami. Wszystko w połączeniu z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Mmm, musicie spróbować.
By ułatwić Wam przygotowanie tortu, zrobiłam mnóstwo zdjęć i napisałam osobiste wskazówki, jak krok po kroku wykonać dzieło w podobnym torcie, który możecie zobaczyć TUTAJ. Także na naszym instagramie umieściłam kilkanaście relacji z przygotowania tortu by było Wam łatwiej:) KLIK do instagrama:)
Od razu pierwsza dygresja – w przepisie pojawia się cukier ZŁOOO:)) Wiadomo, że zło, poza tortami, na naszym blogu nie znajdziecie przepisów z cukrem, ale jak już podkreślałyśmy z Anią, jesteśmy zwyczajnymi mamami, dbamy o nasze rodziny, ale nie popadamy w skrajności:) Tzn? Raz nie zawsze, dwa razy nie wciąż. 6 latki, a nawet 2, 3 latki mogą czasem zjeść coś co zawiera zwykły cukier. Więc okazjonalnie, a dziś właśnie nastała taka okazja upiekłam tort z dodatkiem cukru. Oczywiście możecie zamienić go na stewię (ja nie przekonałam się do jej smaku) lub syrop daktylowy (jeszcze nigdy nie udał mi się biszkopt z syropem, więc więcej próbować nie zamierzam:).
No to co, zaczynamy?
KROK 1 – CIEMNY BISZKOPT
Ja zawsze piekę dzień wcześniej, Wam też polecam tak zrobić.
Tortownica 24cm, wyłożona na spodzie papierem do pieczenia,
piekarnik na 160’C z termoobiegiem.
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao połącz, wymieszaj i przesiej. W płaskim, szerokim garnku lub misce, ubij białko na sztywną pianę. Sprawdź czy na pewno jest sztywna zakładając sobie garnek na głowę:) Dobra, bez żartów, skupmy się:)
Do ubitych białek, dodawaj stopniowo cukier, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem, a następnie po jednym żółtku wciąż mieszając. Ubijaja jeszcze chwilę, tak by masa była puszysta i jednolita. Nie spiesz się. Wyłącz mikser, nie będzie Ci już potrzebny.
Do ubitej masy powoli, partiami przesypuj przesianą mąkę z kakao, mieszając delikatnie drewnianą lub silikonową łopatką. Zanurzaj łyżkę głęboko i podnoś, dostarczając masie cały czas powietrza. Powoli mieszaj i dodawaj kolejne partie mąki i kakao.
Przelej delikatnie masę do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i piecz na środkowym poziomie piekarnika ok 35 minut, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe (drewniany patyczek będzie suchy). Następnie wyjmij blachę z piekarnika i zrzuć na podłogę z wysokości swoich kolan. Nie martw się, biszkopt dzięki temu nie opadnie, ”odgazuje się” tylko:). Podnieś formę, delikatnie wyjmij biszkopt i połóż go na wilgotnej ścierce spodem do góry.
Wystudzony biszkopt przełóż na blat stołu, zetnij jego górę a pozostałą część podziel na dwa równe blaty.
Ścięty wierzch biszkoptu pokrusz na drobne kawałki do miski.
Jeśli zostawiasz biszkopt na noc, przykryj go papierem śniadaniowym by nie był rano suchy:)
Przygotowanie masy i składanie tortu.
1.Każdy z 2 blatów biszkoptu połóż oddzielnie i obficie skrop wodą z cytryną. Wykorzystaj całą porcję.
2. Zadecyduj na czym tort będzie stał, umieść pierwszy blat biszkoptu na talerzu czy paterze i posmaruj go 2 łyżkami konfitury. Drugi blat połóż obok i również posmaruj go 2 łyżkami konfitury.
3. Przygotuj krem, który posłuży do posmarowania środka tortu:
Do dużej miski wlej dwie mocno schłodzone śmietany 30%, ubijaj na dużych obrotach na krem. Gdy będzie już sztywna, dodaj mascarpone, dalej mieszaj mikserem. Teraz dodaj 2-4 łyżki syropu daktylowego lub cukru pudru, mieszaj dalej mikserem, krótko.
4. Posmaruj prawie połową ubitej śmietany pierwszy blat tortu, ułóż na niej maliny, gęsto jedna przy drugiej. Przykryj je drugim blatem i ponownie posmaruj go pozostałą porcją bitej śmietany. Teraz posyp wierzch tortu pokruszonym biszkoptem, możesz to zrobić tak jak ja, zobacz na zdjęciu, na bokach poukładaj ciasno maliny, a na wierzchu poukładaj figurki z ulubionej bajki. Jako dekoracje dodałam też kilka szypułek po truskawkach 🙂 Nie do jedzenia oczywiście:)
Wstaw tort do lodówki i pozostaw na 2-3 godziny zanim podasz go gościom.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Meg
Dodano opinię: 15.07.2019
Piękny! Brawo.
Kasia
Dodano opinię: 22.07.2019
Wygląda piéknie. Zastanawiam się czym zastąpić serek mascarpone, jeśli dziecko nie może jeść mleka krowiego i jego pochodnych z wyjątkiem masła. Może za to wszystkie inne mleka i ich pochodne. Jaj kurzych też nie może, ale już przetestowałam i zastępuje je jajami kaczymi z pełnym powodzeniem, w proporcji 1 kacze = 2 kurze; to taka dygresja dla mam innych alergików.
Monika
Dodano opinię: 11.09.2019
Witam, czy mogę gotowy tort przechować całą noc w lodówce i podać następnego dnia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.09.2019
tak
Marta
Dodano opinię: 31.03.2020
Czy w tym przepisie (jak i kazdym innym z zawartoscią kakao) można kakao zastąpić karobem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
tak
Kasia
Dodano opinię: 26.04.2020
Podczas dodawania cukru do piany, piana opadła…. Jaka może być przyczyna?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Piana z jajek musi być już sztywna, gdy dodajemy cukier i najlepiej dodawać go małymi porcjami. Dla dodatkowego usztywnienia można przed cukrem dodać kilka kropel soku z cytryny.
Joanna
Dodano opinię: 13.06.2020
W przepisie jest podana ilość śmietanki 30% w ilości 3szt x250, natomiast w opisie wykonania pisze Pani o użyciu 2szt , jaka ilość ma być w końcu bo się pogubiłam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2020
3szt- starczy na obłożenie całego tortu
Izabela
Dodano opinię: 26.01.2021
Czy można użyć mrożonych malin do samej masy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Będą puszczać dużo soku podczas rozmrażania. Nie polecamy.
Patrycja
Dodano opinię: 10.02.2021
Czym zastąpić mascarpone? Córka nie może spożywać produktów z laktozą :/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Gęste mleczko kokosowe. Jak w tym przepisie: https://alaantkoweblw.pl/tort-owocowy-z-bita-smietana-kokosowa/
Iga
Dodano opinię: 18.06.2021
Czy jak zrobię biszkopt dzień wcześniej to od razu tego dnia ściąć wierzch i podzielić resztę na dwie części? Czy lepiej to zrobić następnego dnia? I czy ten pokruszony wierzch też przykryć na noc, czy jednak ma wyschnąć? Żeby była taka kruszonka? A może zrobi się wtedy suchy na wiór? Proszę o wskazówkę 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Najlepiej kolejnego dnia dokończyć.
Agata
Dodano opinię: 14.08.2021
Czy ten przepis sprawdzi się na tort na roczek? Brzmi w miarę prosto
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Może być. Zobacz jeszcze te:
https://alaantkoweblw.pl/tort-na-roczek-przepisy-blw-alaantkoweblw/
https://alaantkoweblw.pl/tort-z-truskawkami/
https://alaantkoweblw.pl/tort-owocowy-z-bita-smietana-kokosowa/
ioli
Dodano opinię: 22.10.2021
przepis na biszkopt – czy proszek do pieczenia jest konieczny tutaj? macie bardzo podobny przepis na biszkopt bez proszku, ale z większą ilością cukru. szczerze mówiąc kusi mnie by zaryzykować i dać mniejsza ilość cukru i nei dawać proszku do pieczenia? ma to szansę urosnąć? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Biszkopt z dobrze ubitymi białkami można robić bez proszku.