ulubiony makaron (u nas dziś penne) tyle ile zjecie 🙂
ząbek czosnku
pół cebuli
mała cukinia
szklanka mleka rosślinnego
szczypta (mniej niż pół łyżeczki) gałki muszkatołowej
łyżeczka oliwy z oliwek
świeże (ewentualnie suszone)oregano
pieprz
sos beszamelowy:
W małym rondelku gotujemy mleko roślinne z dodatkiem łyżeczki oliwy. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy powoli mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką tak by nie powstały grudki, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu tak by sos zgęstniał. Doprawiamy szczyptą pieprzu, gałką (a dla dorosłych solą, najlepiej na talerzu). Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dosypcie jeszcze troszkę mąki.
Makaron gotujemy do miękkości lub al dente.
Cukinię obieramy i kroimy w paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. cebulę kroimy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Warzywa wrzucamy na patelnię z dodatkiem wody i oliwy (kilka kropek tak by nic się nie przypaliło) i dusimy pod przykryciem kilka minut (ok.5-6) aż warzywa zmiękną.Zdejmujemy pokrywkę i jeszcze chwilkę gotujemy, tak by woda wyparowała.
Sos mieszamy z makaronem, dodajemy warzywa i całość posypujemy oregano.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (13)
Anda
Dodano opinię: 06.08.2015
Czy mleko kokosowe będzie tutaj pasować?
Mama Marceliny :)
Dodano opinię: 26.01.2016
ile mąki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2016
https://alaantkoweblw.pl/sos-beszamelowy-i-jego-zastosowanie/
MAMA NIEJADKA
Dodano opinię: 28.04.2016
Ja zjadłam ze smakiem, ale córka ostentacyjnie zrzuciła wszystko na podłogę ani myśląc by wziąć do ust :/
Bogusia
Dodano opinię: 12.04.2018
Bardzo. Bardzo pyszne!. Sugerując sie komentarzami, starlam cukinie na dużych oczkach, żeby nie dalo sie jej pominąć przy jedzeniu i naprawde córeczce smakowalo i mnie tez bardzo 🙂
Słodkie Serce (SweetHeart)
Dodano opinię: 18.05.2018
Często robię sosik z mleka kokosowego, zagęszczonego jakąś mąką. Jakoś tak nam wychodzi, że zwykle jest to zielone danie. Chyba dlatego, że mój Elfik najbardziej na świecie lubi brokuły. Ale ostatnio wcinał też sos porowo-groszkowy. Dodałam łyżkę mąki z zielonego groszku, którą znalazłam w Lidlu. Super mi tu pasowała. Następnym razem spróbujemy z cukinią!
Ahafia
Dodano opinię: 07.08.2019
Wersja z mlekiem krowim przejdzie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
tak
Dominika
Dodano opinię: 11.05.2020
Rewelacja ❤️❤️ dziewczyny dziękuję, kolejny raz „uratowałyście” mi obiad ? kicham Waszą stronę ❤️
Justyna
Dodano opinię: 26.09.2020
Pyszne. Super przepis na obiad bezmięsny dla całej rodziny.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.09.2020
Bardzo nam miło.
Karolina
Dodano opinię: 30.04.2021
Można pominąć beszamel? Córeczka ma 8 miesięcy i chcę jej tej przepis dać bez beszamelu
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Tak, ale zamień na jakiś inny, żeby suche nie było. Może po prostu jakiś śmietanowy lub na bazie jogurtu