1 szklanka mąki pełnoziarnistej;
1/2 szklanki mąki jaglanej;*
1/2 szklanki mąki orkiszowej;*
1/2 szklanki wody;
szklanka mleka roślinnego;
2,5 łyżeczki drożdży w proszku (takie akurat miałam w domu);
siemię lniane i płatki żytnie do posypania (lub dowolna posypka).
Mąki wymieszać ze sobą. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wlać drożdże i mleko do mąki. Wyrabiać ciasto do momentu, aż przestanie lepić się do rąk i będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wyrabiać jeszcze przez chwilę i formować bułeczki, układając je na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia.
Podałam z powidłami z kiwi.
*Jeśli nie mamy takiej mąki, możemy użyć więcej mąki pełnoziarnistej lub białej.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (31)
Kasia
Dodano opinię: 14.10.2015
A w przeliczeniu na zwykłe drożdże w kostce, to ile będzie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.10.2015
7 g drożdży instant to będzie 25 g świeżych. Wybacz, że tak późno. Zapodział się koment:) Pozdrawiamy!
Kamila
Dodano opinię: 16.12.2015
Czy taką bułkę można upiec dla 10 miesięcznego dzieciaczka? bedzie to pierwsza bułeczka:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.12.2015
Jasne:)
Beata
Dodano opinię: 03.03.2016
A czy te bułeczki można zrobić bez mąki pszennej? Jakie mąki warto tutaj wypróbować?
Myślałam nad kukurydzianą, owsianą (o dziwo nie uczula), gryczaną, jaglaną.
Orkiszową muszę jeszcze wypróbować, ale chcę mojemu dziecku zaserwować pierwszą bułeczkę 😛 A to straszny alergik 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.03.2016
Nie piekłam na bezglutenowej, ale spróbuj gryczaną:) Orkiszową używamy często, ale to gluten.
Magda
Dodano opinię: 01.04.2016
a czy takie bułeczki można serwować z serem, szynką itp czy raczej nadają się na słodko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.04.2016
Na wytrawnie, czyli szynka i tp. Będzie w sam raz:)
Marta
Dodano opinię: 12.04.2016
Proszę o informację ile bułek wychodzi z podanego powyżej przepisu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2016
Około 7.
Isia
Dodano opinię: 14.10.2016
Czy należy piec bułeczki nastawiając piekarnik na grzanie termoobieg czy góra dół?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.10.2016
Termoobieg
Emilia
Dodano opinię: 17.12.2017
Czy można dać mleko krowie zamiast roślinnego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.12.2017
Jasne
JoannaAnna
Dodano opinię: 12.01.2018
2,5 łyżeczki drożdży suchych to ile opakowań tak mniej więcej? Opakowanie na 7 g, ilościowo wydaje się że jest ich niewiele… Z góry dzięki. Mam nadzieję że będą równie smaczne jak te z pomidorkami…. Mniam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Jedno opakowanie ma około 2 łyżeczek.
JoannaAnna
Dodano opinię: 14.01.2018
Sama sobie odpowiem. To.mniej więcej 1 opakowanie. Na wszelki wypadek dodałam jeszcze ciut. Wyglądają super. Juszczenko próbowałam.
JoannaAnna
Dodano opinię: 14.01.2018
Jeszcze nie miało być. Autokorekta…
Lillyen
Dodano opinię: 14.01.2018
czy dla 7 miesiecznego dzidziorka można już dać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.01.2018
tak:)
Natka
Dodano opinię: 26.05.2018
Czy mogę przygotować ciasto wieczoremi zostawić w lodówce żeby upiec rano?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.05.2018
Tak
Dagmara
Dodano opinię: 06.08.2018
Czy te bułeczki są bardziej podobne do taki zwyklych kajzerek bo robilam bułki ekspresowane, mnie i mężowi smakują a córce niestety nie a chciałabym jej dać zdrowaszą bułke niz taka sklepowa.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.08.2018
Polecam bulki jaglane
IWONA
Dodano opinię: 13.09.2018
Można je posmarować samym żółtkiem, zamiast całym jajkiem, czy nie będzie efektu przyrumienienia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.09.2018
Będzie ok.
Marzena
Dodano opinię: 22.03.2019
Witam serdecznie? mam pytanie- czy to normalne, że te bułeczki są lekko glinowate w środku? W smaku są ok i synek tak się zajada, ale czy to normlane może przez mąkę pelnoziarnistą? Dalam wiecej orkiszowej pelnoziarsnistej zamiast jaglanej i zwyklej pelnoziarnistej. Będe wdzieczna za odpowiedz bo już zaczełam miec stresa, że moze zakalec ? pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2019
Może za krótko były wyrabiane.
Sara
Dodano opinię: 16.05.2019
A można takie buleczki zamrazac?
Justyna
Dodano opinię: 08.05.2020
Mąka pełnoziarnista pszenna czy żytnia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Pszenna jest bardziej lekkostrawna.