Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 maja 2014

Bułki drożdżowe

1,5 szklanki mąki pszennej białej;1 szklanka mąki pełnoziarnistej;1/2 szklanki mąki jaglanej;*1/2 szklanki mąki orkiszowej;*1/2 szklanki wody;szklanka mleka roślinnego;2,5 łyżeczki drożdży w proszku (takie akurat miałam w domu);siemię lniane i płatki żytnie do posypania (lub dowolna posypka). Mąki wymieszać ze sobą. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wlać drożdże i mleko do mąki. Wyrabiać ciasto do momentu,...

1,5 szklanki mąki pszennej białej;
1 szklanka mąki pełnoziarnistej;
1/2 szklanki mąki jaglanej;*
1/2 szklanki mąki orkiszowej;*
1/2 szklanki wody;
szklanka mleka roślinnego;
2,5 łyżeczki drożdży w proszku (takie akurat miałam w domu);
siemię lniane i płatki żytnie do posypania (lub dowolna posypka).

Mąki wymieszać ze sobą. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wlać drożdże i mleko do mąki. Wyrabiać ciasto do momentu, aż przestanie lepić się do rąk i będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu wyrabiać jeszcze przez chwilę i formować bułeczki, układając je na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia.
Podałam z powidłami z kiwi.

*Jeśli nie mamy takiej mąki, możemy użyć więcej mąki pełnoziarnistej lub białej.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (31)

Kasia

Dodano opinię: 14.10.2015

A w przeliczeniu na zwykłe drożdże w kostce, to ile będzie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.10.2015

7 g drożdży instant to będzie 25 g świeżych. Wybacz, że tak późno. Zapodział się koment:) Pozdrawiamy!

Kamila

Dodano opinię: 16.12.2015

Czy taką bułkę można upiec dla 10 miesięcznego dzieciaczka? bedzie to pierwsza bułeczka:) 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.12.2015

Jasne:)

Beata

Dodano opinię: 03.03.2016

A czy te bułeczki można zrobić bez mąki pszennej? Jakie mąki warto tutaj wypróbować?
Myślałam nad kukurydzianą, owsianą (o dziwo nie uczula), gryczaną, jaglaną.
Orkiszową muszę jeszcze wypróbować, ale chcę mojemu dziecku zaserwować pierwszą bułeczkę 😛 A to straszny alergik 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.03.2016

Nie piekłam na bezglutenowej, ale spróbuj gryczaną:) Orkiszową używamy często, ale to gluten. 

Magda

Dodano opinię: 01.04.2016

a czy takie bułeczki można serwować z serem, szynką itp czy raczej nadają się na słodko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.04.2016

Na wytrawnie, czyli szynka i tp. Będzie w sam raz:)

Marta

Dodano opinię: 12.04.2016

Proszę o informację ile bułek wychodzi z podanego powyżej przepisu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2016

Około 7.

Isia

Dodano opinię: 14.10.2016

Czy należy piec bułeczki nastawiając piekarnik na grzanie termoobieg czy góra dół?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.10.2016

Termoobieg

Emilia

Dodano opinię: 17.12.2017

Czy można dać mleko krowie zamiast roślinnego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.12.2017

Jasne

JoannaAnna

Dodano opinię: 12.01.2018

2,5 łyżeczki drożdży suchych to ile opakowań tak mniej więcej? Opakowanie na 7 g, ilościowo wydaje się że jest ich niewiele… Z góry dzięki. Mam nadzieję że będą równie smaczne jak te z pomidorkami…. Mniam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Jedno opakowanie ma około 2 łyżeczek.

JoannaAnna

Dodano opinię: 14.01.2018

Sama sobie odpowiem. To.mniej więcej 1 opakowanie. Na wszelki wypadek dodałam jeszcze ciut. Wyglądają super. Juszczenko próbowałam.

JoannaAnna

Dodano opinię: 14.01.2018

Jeszcze nie miało być. Autokorekta…

Lillyen

Dodano opinię: 14.01.2018

czy dla 7 miesiecznego dzidziorka można już dać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.01.2018

tak:)

Natka

Dodano opinię: 26.05.2018

Czy mogę przygotować ciasto wieczoremi zostawić w lodówce żeby upiec rano?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.05.2018

Tak

Dagmara

Dodano opinię: 06.08.2018

Czy te bułeczki są bardziej podobne do taki zwyklych kajzerek bo robilam bułki ekspresowane, mnie i mężowi smakują a córce niestety nie a chciałabym jej dać zdrowaszą bułke niz taka sklepowa.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.08.2018

Polecam bulki jaglane

IWONA

Dodano opinię: 13.09.2018

Można je posmarować samym żółtkiem, zamiast całym jajkiem, czy nie będzie efektu przyrumienienia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.09.2018

Będzie ok.

Marzena

Dodano opinię: 22.03.2019

Witam serdecznie? mam pytanie- czy to normalne, że te bułeczki są lekko glinowate w środku? W smaku są ok i synek tak się zajada, ale czy to normlane może przez mąkę pelnoziarnistą? Dalam wiecej orkiszowej pelnoziarsnistej zamiast jaglanej i zwyklej pelnoziarnistej. Będe wdzieczna za odpowiedz bo już zaczełam miec stresa, że moze zakalec ? pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2019

Może za krótko były wyrabiane.

Sara

Dodano opinię: 16.05.2019

A można takie buleczki zamrazac?

Justyna

Dodano opinię: 08.05.2020

Mąka pełnoziarnista pszenna czy żytnia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Pszenna jest bardziej lekkostrawna.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek