Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

07 maja 2014

Ryżowe ciasteczka z oczkiem

Paczka kleiku ryżowego (około 160 g); 3 łyżki amarantusa ekspandowanego; 5 łyżek wiórek kokosowych; 2 jajka; 250 g. masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 4 figi suszone; wybrany owoc (u mnie jabłko). Wszystkie składniki (prócz fig) wymieszać i wyrobić ciasto. Figi podgotować chwileczkę tak, by były miękkie. Drobno pokroić. Dodać do ciasta...

Paczka kleiku ryżowego (około 160 g);
3 łyżki amarantusa ekspandowanego;
5 łyżek wiórek kokosowych;
2 jajka;
250 g. masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
4 figi suszone;
wybrany owoc (u mnie jabłko).

Wszystkie składniki (prócz fig) wymieszać i wyrobić ciasto. Figi podgotować chwileczkę tak, by były miękkie. Drobno pokroić. Dodać do ciasta i jeszcze chwileczkę wyrabiać do połączenia składników. Formować z ciasta małe kuleczki, spłaszczyć je lekko i palcem zrobić dziurkę, w którą umieścić mały kawałek owocu. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W wersji dla rodziców zamiast fig dałam cukier, a w oczko włożyłam dżem ekologiczny.

CIASTECZKA W WERSJI DLA RODZICÓW
 

 


CIASTECZKA W WERSJI DLA DZIECI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (26)

Anonymous

Dodano opinię: 01.03.2015

Dziewczyny czym mogę zastąpić masło? u nas dieta bezmleczna 🙁

Pannacotta

Dodano opinię: 06.11.2015

Ja trochę zmodyfikowałam przepis – została mi masa ryżowa z mleka ryżowego, więc dodałam do niej 1 jajko, połowę szklanki oleju roślinnego (myślę, że mogłoby być nawet trochę mniej), trochę kleiku, pozostałe składniki z przepisu, ociupinkę dłużej piekłam i wyszła bajera. Mniam, mniam 🙂
 

Pannacotta

Dodano opinię: 06.11.2015

Aaaaaa – ja dałam jeszcze amarantus z melasą zamiast zwykłego 😉

Ola

Dodano opinię: 14.08.2015

Czy na pewno ma być aż 250 g masła? Cała kostka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.08.2015

Tak:)

Aga

Dodano opinię: 26.11.2015

cześć o jaki kleik konkretnie chodzi? czy taki np. dla niemowląt z firmy produkującej kaszki i słoiczki z Bobo w nazwie? czy taki kleik dla dorosłych, czyli zmielony ryż? czy mogą być płatki ryżowe? ale chyba podgotowane? dzięki za odpowiedź 🙂 pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2015

Witaj, wszystko jedno jaki kleik, oby w składzie nie miał cukru czy konserwantów. Płatki też dadzą radę, tylko musiałabyś je zmielić.Pozdrawiamy:)

ewelina

Dodano opinię: 24.01.2016

robilam z wisienka,wyszly pyszne 🙂 jedyna wada ze idzie zjesc cala porcje naraz 😀

Marta

Dodano opinię: 20.08.2016

A ile użyć cukru w wersji dla dorosłych?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.08.2016

Około 1/2 szklanki.

Natalia

Dodano opinię: 15.09.2016

a z mąką ryżową myślicie, że wyjdą? Bo mam dość sporo na zbyciu, a po kleik musiałabym biec do sklepu!

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.09.2016

Mysle, że tak.

Edyta

Dodano opinię: 26.01.2017

Witam,chcialam zapytac czy zamiast fig moge uzyc suszonych daktyli? Pozdrawiam????

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2017

Tak

Kasia

Dodano opinię: 09.03.2017

To masło ma być roztopione czy takie zimne z lodówki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2017

W temperaturze pokojowej. 

Kasia

Dodano opinię: 09.03.2017

Termoobieg czy góra-dół? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2017

Termoobieg

Malwina

Dodano opinię: 12.12.2018

Jeju, ciastka stare jak świat! Moja mama takie robiła 🙂 smak dzieciństwa…

Joanna

Dodano opinię: 15.01.2019

Robiłam na maśle klarowanym. W smaku bardzo fajne. Wyszły jednak bardzo sypkie. Czy to dlatego że na klarowanym czy może gdzie indziej tkwi przyczyna? Córka ma nietolerancję bmk. Czego innego mogę użyć zamiast masła klarowanego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Spróbuj na oleju koko w gestej konsystencji

Marta

Dodano opinię: 05.02.2019

Czy zamiast fig mogę posłodzić je miodem? Ile powinnam go dodać?
PS Uwielbiamy Wasze przepisy! 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

tak, ale miód dopiero po 12m.

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 04.05.2019

Upieczone. Bardzo kruche póki gorące. Pózniej sztywnieją 🙂 zamiast fig dalam morele suszone i 200 g masla zamiast 250 g. Dżemem były bio jagody w żelu z biedronki …. Pyszne, ale tłustawe dlatego zjedzą dorośli 🙂 dziekujemy za super przepisy. Ksiażki i blog codziennie wałkowane. Łapię się na tym, że w książkach szukam tagów odnośnie wieku 🙂 pozdrawiam serdecznie !

Marta

Dodano opinię: 28.04.2021

Jest jakis weganski odpowiednik? Bez jaja i nabialu?
Bardzo poprosze 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Można spróbować zastąpić jajko bananem, a masło olejem kokosowym

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek