Paczka kleiku ryżowego (około 160 g);
3 łyżki amarantusa ekspandowanego;
5 łyżek wiórek kokosowych;
2 jajka;
250 g. masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
4 figi suszone;
wybrany owoc (u mnie jabłko).
Wszystkie składniki (prócz fig) wymieszać i wyrobić ciasto. Figi podgotować chwileczkę tak, by były miękkie. Drobno pokroić. Dodać do ciasta i jeszcze chwileczkę wyrabiać do połączenia składników. Formować z ciasta małe kuleczki, spłaszczyć je lekko i palcem zrobić dziurkę, w którą umieścić mały kawałek owocu. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
W wersji dla rodziców zamiast fig dałam cukier, a w oczko włożyłam dżem ekologiczny.
CIASTECZKA W WERSJI DLA RODZICÓW
CIASTECZKA W WERSJI DLA DZIECI
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
Anonymous
Dodano opinię: 01.03.2015
Dziewczyny czym mogę zastąpić masło? u nas dieta bezmleczna 🙁
Pannacotta
Dodano opinię: 06.11.2015
Ja trochę zmodyfikowałam przepis – została mi masa ryżowa z mleka ryżowego, więc dodałam do niej 1 jajko, połowę szklanki oleju roślinnego (myślę, że mogłoby być nawet trochę mniej), trochę kleiku, pozostałe składniki z przepisu, ociupinkę dłużej piekłam i wyszła bajera. Mniam, mniam 🙂
Pannacotta
Dodano opinię: 06.11.2015
Aaaaaa – ja dałam jeszcze amarantus z melasą zamiast zwykłego 😉
Ola
Dodano opinię: 14.08.2015
Czy na pewno ma być aż 250 g masła? Cała kostka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.08.2015
Tak:)
Aga
Dodano opinię: 26.11.2015
cześć o jaki kleik konkretnie chodzi? czy taki np. dla niemowląt z firmy produkującej kaszki i słoiczki z Bobo w nazwie? czy taki kleik dla dorosłych, czyli zmielony ryż? czy mogą być płatki ryżowe? ale chyba podgotowane? dzięki za odpowiedź 🙂 pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2015
Witaj, wszystko jedno jaki kleik, oby w składzie nie miał cukru czy konserwantów. Płatki też dadzą radę, tylko musiałabyś je zmielić.Pozdrawiamy:)
ewelina
Dodano opinię: 24.01.2016
robilam z wisienka,wyszly pyszne 🙂 jedyna wada ze idzie zjesc cala porcje naraz 😀
Marta
Dodano opinię: 20.08.2016
A ile użyć cukru w wersji dla dorosłych?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.08.2016
Około 1/2 szklanki.
Natalia
Dodano opinię: 15.09.2016
a z mąką ryżową myślicie, że wyjdą? Bo mam dość sporo na zbyciu, a po kleik musiałabym biec do sklepu!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.09.2016
Mysle, że tak.
Edyta
Dodano opinię: 26.01.2017
Witam,chcialam zapytac czy zamiast fig moge uzyc suszonych daktyli? Pozdrawiam????
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.01.2017
Tak
Kasia
Dodano opinię: 09.03.2017
To masło ma być roztopione czy takie zimne z lodówki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2017
W temperaturze pokojowej.
Kasia
Dodano opinię: 09.03.2017
Termoobieg czy góra-dół? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2017
Termoobieg
Malwina
Dodano opinię: 12.12.2018
Jeju, ciastka stare jak świat! Moja mama takie robiła 🙂 smak dzieciństwa…
Joanna
Dodano opinię: 15.01.2019
Robiłam na maśle klarowanym. W smaku bardzo fajne. Wyszły jednak bardzo sypkie. Czy to dlatego że na klarowanym czy może gdzie indziej tkwi przyczyna? Córka ma nietolerancję bmk. Czego innego mogę użyć zamiast masła klarowanego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Spróbuj na oleju koko w gestej konsystencji
Marta
Dodano opinię: 05.02.2019
Czy zamiast fig mogę posłodzić je miodem? Ile powinnam go dodać?
PS Uwielbiamy Wasze przepisy! 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
tak, ale miód dopiero po 12m.
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 04.05.2019
Upieczone. Bardzo kruche póki gorące. Pózniej sztywnieją 🙂 zamiast fig dalam morele suszone i 200 g masla zamiast 250 g. Dżemem były bio jagody w żelu z biedronki …. Pyszne, ale tłustawe dlatego zjedzą dorośli 🙂 dziekujemy za super przepisy. Ksiażki i blog codziennie wałkowane. Łapię się na tym, że w książkach szukam tagów odnośnie wieku 🙂 pozdrawiam serdecznie !
Marta
Dodano opinię: 28.04.2021
Jest jakis weganski odpowiednik? Bez jaja i nabialu?
Bardzo poprosze 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Można spróbować zastąpić jajko bananem, a masło olejem kokosowym