10 przepisów na śniadanie dla dziecka - na spokojne poranki bez pośpiechu
Śniadanie– najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To dawka energii, jakiej potrzebujemy, by dobrze zacząć dzień. Wspomaga koncentrację, myślenie.
Dla dzieci, które z różnych powodów (stres adaptacji, wybiórczość pokarmowa, neofobia żywieniowa) nie zawsze jedzą w przedszkolu czy żłobku, śniadanie w domu bywa jedynym posiłkiem w ciągu całego aktywnego dnia. Dlatego tak ważne, by przed wyjściem zjeść coś wartościowego.
Wiemy, że poranki bywają trudne, nieprzewidywalne, zazwyczaj pod dużą presją czasu i nie zawsze łatwo jest wygospodarować chwilę na przygotowanie wartościowego posiłku. Z pomocą przychodzą gotowce, półprodukty, które możesz wykorzystać. Zyskasz wartościowy posiłek, nie tracąc za dużo czasu i zasobów, by go przygotować.
Zobacz nasze polecajki.
Ekspandowane zboża to wartościowy dodatek do wielu dań. Rano możesz wykorzystać je jako alternatywę płatków śniadaniowych, dodając do mleka czy jogurtu. Możesz wykorzystać mix różnych ziaren, dzięki czemu zyskasz bardziej wartościowy posiłek. Dodaj sezonowe owoce lub bakalie i rozdrobnione orzechy. Nie masz aż tyle czasu? Skorzystaj z gotowych miksów np., z migdałami, a po roku z dodatkiem miodu.
Nocne owsianki i jaglanki to recepta na wartościowe śniadanie, które rano już na Ciebie czeka. Zalej ulubionym mlekiem lub wodą, dołóż ulubione dodatki i wstaw do lodówki. Ale nie ograniczaj się tylko do płatków owsianych czy jaglanych. Koniecznie wypróbuj także inne: orkiszowe czy gryczane, a może mieszanki, jak płatki 3 zboża: owiec, jęczmień, żyto. Płatki zbożowe to też super dodatek do jajecznicy, czy omletów, dzięki czemu zyskujesz porcję wartościowych węglowodanów.
Płatki śniadaniowe nie są synonimem wartościowego śniadania. Większość dostępnych na rynku nie nadaje się do zaserwowania niemowlętom. Mają ogromne ilości cukru i innych zbędnych dodatków. Na szczęście dziś można wybrać zdrowe alternatywy: kulki zbożowe z wartościowymi dodatkami (jak karob czy kakao). Pamiętaj by takie śniadanie wzbogacić o porcję owoców.
Zawsze mamy pod ręką gotowce, które sprawiają, że w łatwy sposób można podnieść wartość potrawy oraz jej smak.
Do śniadań na słodko super sprawdzają się liofilizowane owoce: w kawałkach lub w postaci pudru owocowego.
W dobre tłuszcze i zdrową dawkę energii wzbogacą dania mieszanki ziaren i orzechów.
A na poranki w pośpiechu mamy swoje sposoby, zajrzyj do TEGO wpisu. Znajdziesz w nim nasze porady, jak ogarnąć się rankiem oraz 10 przepisów na szybkie śniadania.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)