8 porcji

Bezglutenowe gofry bananowe

Bezglutenowe gofry bananowe na mące jaglanej robią się w 3 minuty, a znikają w dwie! Są chrupiące, sycące i bardzo słodkie, za sprawą bananów i bez dodatku cukru!

Składniki:

  • 2 banany,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 szklanka mąki jaglanej,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego+ olej do smarowania gofrownicy,
  • 1/4 szklanki mleka.

 

Zacznij od rozgrzania gofrownicy. Najlepsza jest taka, która ma moc powyżej 1000W.

Przygotuj dwie miski, blender i mikser.

Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę w jednej misce.
Do drugiej miski wlej żółtka, olej, mleko, pokrojone na mniejsze kawałki banany i zblenduj na gładki płyn. Dodaj mąkę jaglaną, ziemniaczaną, cynamon. Wymieszaj całość łyżką. Dodaj ubite białka i ponownie dokładnie wymieszaj. Masa będzie puszysta, ciężka i gęsta.

Nakładaj ok 3 łyżek masy na każdą formę i piecz wg instrukcji urządzenia do zrumienienia ( u mnie wyszło 8 gofrów, piekłam 5-6 minut). Nie otwieraj gofrownicy podczas pieczenia. Im dłużej będziesz piekła, tym będą bardziej zrumienione i chrupiące. Sekretem udanych gofrów jest też dobrze nagrzana gofrownica.