http://www.alaantkoweblw.pl/2015/04/zapiekanka-rybna-w-sosie-koperkowym-ze.html


Gwarantuję Wam, że jeśli lubicie szpinak i ryby, to oszalejecie na punkcie tej zapiekanki. Może zdjęcie nie wygląda, ale za to jak smakuje! Mmmmm, spróbujecie?

Składniki:
4 płaty białej ryby np. filet z morszczuka, dorsza;
ok. 300 g szpinaku mrożonego;
1 duża cebula;
mały pęczek koperku lub łyżeczka suszonego (ja taki właśnie tym razem użyłam);
pół cytryny;
płaska łyżeczka ziół prowansalskich;
szczypta pieprzu;
2 łyżki masła;
do sosu: 1, 5 szklanki mleka, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 łyżka masła, szczypta białego pieprzy, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (KLIK-jak zrobić sos).

Ryba:
Jeśli Twoja ryba jest mrożona, rozmroź ją. Następnie umyj, posyp  pieprzem, ziołami prowansalskimi, polej obficie sokiem z cytryny,  odstaw na ok. 30 minut (nie musisz tego robić, ale jeśli zostawisz rybę w marynacie, przejdzie jej smakiem i aromatem).

Szpinak:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, poszatkowaną cebulę. Duś całość do momentu, aż warzywa zmiękną i woda całkiem wyparuje. Dopraw do smaku szczyptą pieprzu.
Przed włożeniem szpinaku do naczynia żaroodpornego, koniecznie odciśnij go z nadmiaru wody!

Sos koperkowy (przygotuj gdy w/w składniki będą gotowe):
Postępuj wg instrukcji KLIK,(do tej zapiekanki użyj ilości produktów wskazane w składnikach) pod koniec gotowania dodaj  koperek.

Piekarnik rozgrzej do 180'C z termoobiegiem.
Uszykuj podłużne naczynie żaroodporne, natłuść je delikatnie olejem. Układaj warstwy: szpinak, ryby, szpinak, sos. Na wierzch możesz również położyć dwa plasterki żółtego sera (patrz na zdjęcia).
Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 minut. Bez przykrycia:)
Podawaj z ryżem.

Sposób nakładania warstw:

 

 

 
 I na koniec konsumpcja:)  z tatusiem oczywiście, a jakby inaczej:)
Mamusia zrobiła ''kopiec kreta" z ryżu:P