Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 kwietnia 2015

Zapiekanka rybna w sosie koperkowym (ze szpinakiem)

Gwarantuję Wam, że jeśli lubicie szpinak i ryby, to oszalejecie na punkcie tej zapiekanki. Może zdjęcie nie wygląda, ale za to jak smakuje! Mmmmm, spróbujecie? Składniki: 4 płaty białej ryby np. filet z morszczuka, dorsza; ok. 300 g szpinaku mrożonego; 1 duża cebula; mały pęczek koperku lub łyżeczka suszonego (ja taki właśnie tym razem użyłam);...

http://www.alaantkoweblw.pl/2015/04/zapiekanka-rybna-w-sosie-koperkowym-ze.html


Gwarantuję Wam, że jeśli lubicie szpinak i ryby, to oszalejecie na punkcie tej zapiekanki. Może zdjęcie nie wygląda, ale za to jak smakuje! Mmmmm, spróbujecie?

Składniki:
4 płaty białej ryby np. filet z morszczuka, dorsza;
ok. 300 g szpinaku mrożonego;
1 duża cebula;
mały pęczek koperku lub łyżeczka suszonego (ja taki właśnie tym razem użyłam);
pół cytryny;
płaska łyżeczka ziół prowansalskich;
szczypta pieprzu;
2 łyżki masła;
do sosu: 1, 5 szklanki mleka, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 łyżka masła, szczypta białego pieprzy, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (KLIK-jak zrobić sos).

Ryba:
Jeśli Twoja ryba jest mrożona, rozmroź ją. Następnie umyj, posyp  pieprzem, ziołami prowansalskimi, polej obficie sokiem z cytryny,  odstaw na ok. 30 minut (nie musisz tego robić, ale jeśli zostawisz rybę w marynacie, przejdzie jej smakiem i aromatem).

Szpinak:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, poszatkowaną cebulę. Duś całość do momentu, aż warzywa zmiękną i woda całkiem wyparuje. Dopraw do smaku szczyptą pieprzu.
Przed włożeniem szpinaku do naczynia żaroodpornego, koniecznie odciśnij go z nadmiaru wody!

Sos koperkowy (przygotuj gdy w/w składniki będą gotowe):
Postępuj wg instrukcji KLIK,(do tej zapiekanki użyj ilości produktów wskazane w składnikach) pod koniec gotowania dodaj  koperek.

Piekarnik rozgrzej do 180'C z termoobiegiem.
Uszykuj podłużne naczynie żaroodporne, natłuść je delikatnie olejem. Układaj warstwy: szpinak, ryby, szpinak, sos. Na wierzch możesz również położyć dwa plasterki żółtego sera (patrz na zdjęcia).
Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 minut. Bez przykrycia:)
Podawaj z ryżem.

Sposób nakładania warstw:

 

 

 
 I na koniec konsumpcja:)  z tatusiem oczywiście, a jakby inaczej:)
Mamusia zrobiła ''kopiec kreta" z ryżu:P

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (37)

dziarma

Dodano opinię: 27.04.2015

Brzmi i wygląda przepysznie. Na pewno niebawem wypróbuję 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.04.2015

Polecamy:) Daj znać jak smakowało:)

Anonimowy

Dodano opinię: 04.05.2015

Wczoraj rybka pojawiła się na naszym rodzinnym stole:) Przepyszna!!! Wprawdzie mój 14 miesięczny Franio nie miał dnia na jedzenie rybki;-) natomiast reszta rodziny była wniebowzięta:-) Kolejny przepis z Waszego bloga i kolejny pyszny obiad. Dziękuję, pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze sukcesy!!!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.05.2015

Cieszymy się,ze smakowało:)

dziarma

Dodano opinię: 12.06.2015

Niebo w gębie! Już dawno mi nic tak nie smakowało. Dziś zrobiłam i od dziś zapiekanka ta wchodzi na stałe do mojego rodzinnego menu. Dziękuję i pozdrawiam.

dziarma

Dodano opinię: 01.07.2015

W piątek zrobiłam jeszcze raz tę zapiekankę. Jeszcze raz spojrzałam w Wasz przepis, aby odświeżyć sobie pamięć i … zorientowałam się, że za pierwszym razem nie użyłam ziół prowansalskich. Dodałam je tym razem i, szczerze mówiąc, dalej było smaczne, ale nie smakowało już mi tak bardzo. Według mnie zioła te nie pasują do ryby. Pozdrawiam.
 

admin

Dodano opinię: 03.07.2015

A ja lubię połączenie ryby i tych ziół:) Ale o gustach się nie dyskutuje:) Zawsze można pominąć, tak jak piszesz:)Pozdrawiam!

AA

Dodano opinię: 05.07.2015

Zrobiłam i potwierdzam – bardzo dobra. Zwłaszcza z serem na wierzchu.

Pannacotta

Dodano opinię: 09.08.2015

Fantastyczny przepis. Ja i moje dziecko uwielbiamy to połączenie. I tak jak napisałyście – oszaleliśmy na jego punkcie 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.08.2015

Cieszę się bardzo:)))))

Vika

Dodano opinię: 11.08.2015

Przepyszne! Wszystkim smakowało 😉

Ania

Dodano opinię: 11.12.2015

Powtórze. Przepyszne.. Mniam mniam mniam:)

mamakulki

Dodano opinię: 17.12.2015

NAJLEPSZE danie ze szpinakiem jakie w życiu jadłam! No i rybka – samo zdrowie! Moja Kulka też nie pogardziła – PYCHA! Dzięki za ten przepis 🙂

Karola

Dodano opinię: 03.01.2016

Od którego miesiąca można ją podać dziecku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.01.2016

Nasze dzieci jadły zapiekanki rybne okolo 8,9 miesiąca. Tylko na początku nie podawałyśmy zapiekanego sera.

Karola

Dodano opinię: 04.01.2016

Dziekuje za odpowiedz 🙂 to jutro na obiad zapiekanka 🙂

JUsta

Dodano opinię: 08.01.2016

smakowało wyśmienicie! robilam juz rybe ze szpinakiem ale nigdy z beszamelem. Niestety mój 13-miesieczny syn nie byl tak zachwycony jak my ale wszystko przed nim 🙂

pozdrawiam Was dziewczyny!

Ania

Dodano opinię: 07.03.2016

Robilam juz drugi raz. Polecam dodac sera, bo duzo zmienia w smaku. Dodalam tez czosnku granulowanego do szpinaku. Podane z kasza jeczmienna i porem. Polecam.

Paulina

Dodano opinię: 22.04.2016

Niebo w … buzi 🙂 Jest niesamowita. Od tej zapiekanki oficjalnie zaczynam przygodę z Waszym blogiem.

Kasia

Dodano opinię: 02.06.2016

czy łosoś sie nada????

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.06.2016

Tak.

Aneta

Dodano opinię: 16.12.2016

Zapiekanka w smaku bardzo dobra. Mi wyszła trochę płynna – użyłam szpinaku mrożonego tyle, że rozdrobnionego i zastanawiam się czy to może być winowajca ? Czy tą zapiekankę można przechować w lodówce na następny dzień ? 

Pozdrawiam,

Aneta

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.12.2016

Tak.

Marta

Dodano opinię: 26.01.2017

Fenomenalna zapiekanka :-). Nie zrobiłam jej co prawda dzieciom, bo wyjechały na ferie, ale my z mężem się zakochaliśmy. 

Anna

Dodano opinię: 30.01.2017

Rewelacja!! Moja prawie 11 miesięczna dziewuszka wycinała ta zapiekankę az jej uszy sie trzęsły 🙂 świetne połączenia!

pozdrawiam 

KAROLINA

Dodano opinię: 09.06.2017

Super przepis, dziś robilam drugi raz. Synkowi wprawdzie nie podepasowało, ale ja jestem zachwycona 🙂

Małgosia

Dodano opinię: 06.10.2018

Pycha! Dzięki za przepis!

Hania

Dodano opinię: 20.03.2019

Bardzo smakowało nam i naszej 9 miesiecznej córci. Pycha?

Klaudia

Dodano opinię: 20.05.2019

Ile świeżego szpinaku byście dały?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.06.2019

2 opakowania po 250 g minimum

Natalia

Dodano opinię: 11.07.2019

U nas zagościła na stałe! Mega smak! Często podaję również gościom i wszyscy chwalą, mówiąc, że danie jak z restauracji 🙂

Monika

Dodano opinię: 13.09.2019

Witam,planuje przygotować większość dan przed zaplanowana impreza, czy można zrobić zapiekankę dzień wcześniej a następnego dnia tylko odgrzać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2019

Lepiej nie

Ania

Dodano opinię: 11.12.2019

Proszę o informację, czym mogę zastąpić mleko i masło? Córeczka ma alergię na mleko.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

mlekiem roślinym i olejem

Beti

Dodano opinię: 22.02.2020

Super przepis bardzo smakował synkowi, który ma 1,5 roku a tacie jeszcze bardziej ???

Klaudia.mama.izy

Dodano opinię: 07.12.2020

Robiłam kilka dni temu i jutro.na obiad również robię bo smakowalo całej rodzinie? super przepis .

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek