3 porcje 8 miesięcy+

Kolejny pomysł na ekspresowy obiad. Ale ile w nim dobra… na zdrowie! 

1/2 awokado

5 łodyżek bazylii

3 łodyżki natki pietruszki

2 łyżki płatków migdałów

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu

Oderwij listki od łodyżek natki i bazylii. Włóż je do malaksera. Wyjmij łyżką awokado ze skórki i przełóż do malaksera. Dodaj czosnek, migdały, sok z cytryny, oliwę, pieprz i ser. Zblenduj całość na pesto.

Ugotuj makaron i odcedź. Przełóż do garnka, w którym się gotował. Dodaj do niego pesto i wymieszaj, by okleiło makaron.

Podawaj posypane parmezanem lub płatkami migdałów.