image

Kurczak w pesto bazyliowym to alternatywa dla klasycznych przypraw do drobiu. Łagodny smak, zapach czosnku… Apetyt na obiad gotowy!:)

1 doniczka bazylii

6 ząbków czosnku

4 łyżki płatków migdałów

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki jogurtu naturalnego   

Szczypta pieprzu

1 łyżka soku z cytryny

1 kg kurczaka ( np.udka) 

 

Poodrywaj listki bazylli i umyj. Obierz czosnek i wyciśnij przez praskę. Przełóż bazylię i czosnek do minimalaksera, dodaj płatki migdałów, olej, jogurt, pieprz. Zblenduj wszystko na gładką masę. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj sokiem z cytryny, a następnie marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a idealnie jest na noc. 

Nastaw piekarnik na 200'C z termoobiegiem.

Zdejmij nadmiar marynaty z kurczaka, przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz w 200'C przez 15 minut, a następnie zmniejsz do 180'C i piecz jeszcze około 45 minut.

Pamiętaj, by młodszym dzieciom zdejmować przypieczoną skórkę.

Kurczaka możesz również upiec w rękawie do pieczenia. 

image

image

image