Jaglane muffiny polecają się na śniadanie!
A także na podwieczorek, kolację, przekąskę na spacerze… Kiedy tylko zechcecie:) Imbir i najzdrowsza z kasz-czy można mieć więcej zdrowia w jednej babeczce?
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru
- 1,5 banana
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka sproszkowanych migdałów
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1 laska wanilii
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
Kaszę wypłucz w gorącej wodzie i ugotuj pod przykryciem, aż wchłonie caly płyn (około 18 minut). Wystudź.
W misce wymieszaj mąkę, sodę, migdały, sezam. Do wystudzonej kaszy dodaj jajka, Pokrojonego w drobną kosteczkę banana, olej, ziarna z laski wanilii i tarty imbir. Wymieszaj i połącz z suchymi składnikami za pomocą łyżki.
Do foremek muffinkowych przełóż ciasto to 3/4 ich wysokości. Piecz w 190 'C z termoobiegiem przez 20 minut.
Muffiny możesz posypać przed pieczeniem amarantusem ekspandowanym lub nasionami chia.
Nie wiesz jak rozszerzać dietę? Ciągle masz wątpliwości czy robisz to dobrze? Skorzystaj z naszego kursu oraz ebooków z przepisami na pierwsze dni rozszerzania diety! Zajrzyj koniecznie do naszego sklepu, tam znajdziesz wszystko czego potrzebujesz do rozszerzania diety!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (93)
slowdownmum.pl
Dodano opinię: 22.02.2016
Zapowiada się pysznie 🙂 ile dokładnie oleju trzeba dodać? Bo chyba czegoś zabrakło w przepisie.
Ola
Dodano opinię: 22.02.2016
Domyślam się ze 1/4 oleju czyli chodzi o 1/4 szklanki, ale chciałam się upewnić 🙂 Pozdrawiam cieplo
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
tak,szklanki. Już poprawiłam:)
Marli
Dodano opinię: 22.02.2016
Witam, czym mozna zastapic banana? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
Witamy. Innym owocem, np. tartym jabłkiem.
Dominika
Dodano opinię: 22.02.2016
Witam drogie Panie:)
Napisałyście w przepisie "1/4 oleju rzepakowego lub kokosowego".
1/4 czego? łyżki, szklanki?
Pozdarawiam:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
szklaki,już poprawione:)
Kasia
Dodano opinię: 22.02.2016
Dziewczyny a tego oleju to 1/4 szkl.czy łyżki:)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
szklanki
Sandra
Dodano opinię: 22.02.2016
Jak widzę laski wanilii to od razu się zniechęcam 🙁 Nie mam, nie wiem gdzie kupić i przeraża mnie cena. Poradzicie coś?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
Możesz nie użyć, a kupić możeszw Lidlu lub w kazdym markecie:)
Aga
Dodano opinię: 22.02.2016
Brzmi cudownie, biorę się do pracy! 🙂 Ale pomocy… "1/4 oleju rzepakowego lub kokosowego" – łyżki, łyżeczki, szklanki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
szklanki:)
Kasia
Dodano opinię: 22.02.2016
ile oleju? 1/4 szklanki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
tak
Asia l
Dodano opinię: 22.02.2016
witam, chętnie wypróbuję przepis. a oleju to 1/4 szklanki? ps. jeżeli chcę pominąć banana to czy muszę dać coś w zamian? pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
Szklanki:) Tak, powinnaś dać coś zabanana, bo on słodzi muffinki. Może posłodź innym owocem, albo syropem daktylowym.
Joanna
Dodano opinię: 23.02.2016
Wyszły świetne! Po spacerze lekko podgrzane smakują bosko! uwielbiam posmak imbiru, Matylda też 😉 My ostatecznie nie dodałyśmy banana, a posłodziłyśmy miodem. Mniam, mniam, dzięki Dziewczyny!
Gosia
Dodano opinię: 22.02.2016
A oleju to 1/4 szklanki bo w przepisie brak czego 1/4 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
Tak, Już skorygowane:)
Ola
Dodano opinię: 22.02.2016
Boskie są Wasze przepisy… 🙂 U nas ferie, więc mamy mnóstwo czasu na gotowanie 🙂 Jutro na stół wjdą muffiny 🙂
Ola
Dodano opinię: 22.02.2016
1/4 szklanki oleju, tak?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
tak
Magda
Dodano opinię: 22.02.2016
Witam, czy oleju ma być 1/4 szklanki? Niestety nie ma w przepisie, a chętnie go wypróbuję.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
Szklanki – już poprawione:)
Frania mama
Dodano opinię: 22.02.2016
Smakowity przepis, aż chciałoby się od razu upiec, tylko nie jestem pewna, czy oleju ma być 1/4 szklanki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2016
Szklanki
Marli
Dodano opinię: 22.02.2016
Witam, czy mozna czyms zastapic banana? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2016
Możesz posłodzić syropem daktylowym.
nina
Dodano opinię: 23.02.2016
Wow, zapomniałyście wpisać, że chodzi o 1/4 szklanki oleju i dziesiątki pytań o to samo 🙂 Też wypróbuję przepis. ale tylko pół łyżeczki korzenia imbiru trzeba? to może można zastąpić imbirem mielonym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2016
Tak to bywa,gdy się człowiek zgapi:):):)Co do imbiru,można użyć w proszku ale polecamy mieć w lodówce kawałek korzenia. Ma moc wartości i jest zupełnie inny niż proszek w smaku:)
nina
Dodano opinię: 24.02.2016
Zrobiłam, ładnie rosły w piekarniku, a po wyjęciu opadły i były wręcz zakalcowate. Kasza jaglana chyba nie jest najlepsza do muffinek. a imbiru myślę, że można dać więcej, 1/2 łyżeczki nie jest mocno wyczuwalne.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2016
Każdy ma inne smaki. Jasne,że można dodać więcej imbiru, jeśli ktoś lubi jego intensywny smak. Co do kaszy. Te muffiny niewiele rosną, ale bywa, że czasem w wypiekach pojawia sie zakalec.
Marta
Dodano opinię: 24.02.2016
Czy kaszę jaglaną można zastąpić płatkami jaglanymi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2016
Nie robiłam,ale też płatków jaglanych nie polecamy,bo są mniej smaczne i zdecydowanie zawierają mniej wartości.
Aga
Dodano opinię: 25.02.2016
Od jakiego wieku mogę podać maluchowi suszone owoce (morele, daktyle)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2016
Podawałyśmy w potrawach niemal od początku.
Patka
Dodano opinię: 26.02.2016
Wyszly w srodku dość gumowate (zamiast banana dałam starte jabłko). Czy to normalne, czy wyszedł zakalec?:(
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.03.2016
Gumowate, to nienormalne:) Może jabłka były zbyt soczyste.
Patka
Dodano opinię: 26.02.2016
Babeczki wyszły dosyć zbite i gumowate (chyba zakalec). Czy tak miało być? Dodałam zamiast jabłka-strate jabłko.:(
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2016
Mogło być za dużo wilgoci z soku z jabłek.
Karolina
Dodano opinię: 02.03.2016
Co zamiast jajka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.03.2016
np. banan.
Julia
Dodano opinię: 04.03.2016
Niezłe! Dziękuję za ten przepis. Niestety u mnie w babeczkach "chrupie" kasza. W tej ilości wody ugotowała mi się na sypko, była ok ale dość twarda. Myślałam, że przy pieczeniu wchłonie jeszcze wilgoć i ostatecznie będzie miękka, ale tak się nie stało. Następnym razem dodam ciut więcej wody do gotowania kaszy, bo na pewno będzie następny raz 🙂 Pozdrawiam!
Joasia:)
Dodano opinię: 15.03.2016
a bez termoobiegu jak piec?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.03.2016
Góra dół.
Ania
Dodano opinię: 30.03.2016
Nam wyszły bardzo smaczne 🙂 Jak ja posmakowałam to się trochę zdziwiłam, że mało słodkie. Natomiast moja 8-miesięczna córka zjadła od razu całą i chciała więcej :):):)
Maddalena
Dodano opinię: 06.04.2016
Dziewczyny czy jak w środku gdzieniegdzie w muffinach są puste miejsca i są lekko wilgotne to znaczy, że wyszedł mi zakalec? W smaku dobre mniam mniam, tylko są lekko wilgotne. Miałam dojrzałe mniejsze banany, więc dałam jednego.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.04.2016
Czasem tak wychodza, jak banany są bardzo dojrzale.
BlizniaczeSzczescie
Dodano opinię: 26.04.2016
Czy jajka mozna calkowicie pominac???Jesli nie to 2 banany w zamian za 2 jajka??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.05.2016
Musisz spróbować. Nie gwarantuję, ale bez eksperymentów nie ma gotowania.
Majka
Dodano opinię: 03.06.2016
One sa mega smaczne! Wlasnie upieklam je dla mojego synka ( 8 m) i jutro dam mu do sprobowania, jestem ciekawa jak na nie zareaguje 😉 gdybym mogla to zjadlabym je wszystkie sama, sa tak pyszne!
jago
Dodano opinię: 04.06.2016
Jaki inny olej mogę użyć zamiast wymienionych w przepisie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.06.2016
Polecamy wlaśnie te.
mil
Dodano opinię: 21.09.2016
Czym mogę zastąpić sproszkowane migdały? Chciałabym zrobić synowi do szkoły, ale u nas zakaz dań z orzechami…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.09.2016
Pomiń.
Anna.bf
Dodano opinię: 30.09.2016
Chciałabym zrobić bezglutenową wersję muffinek, bo oboje z mężem jesteśmy na bez glutenowej diecie ze względów zdrowotnych. Czy można zastąpić mąkę orkiszową np mąką kukurydziana? Dziękuję z góry za odpowiedź.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.09.2016
Powinny wyjść smaczne.
Mara
Dodano opinię: 03.10.2016
Jakie to dobre!!! Właśnie skończyliśmy śniadanie z moim Bąblem 🙂 Wyszły przepyszne 🙂
Mariola
Dodano opinię: 13.10.2016
Ile kaszy wchodzi po ugotowaniu połowy szklanki??
Mam juź ugotowaną i nie wiem ile jej dać do babeczek…
napiszcie bo rano przychodzi znajoma i chce ją nimi uczęstować :))))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.10.2016
Ponad szklanka na pewno. Ale to wszysko zalezy.
wojtq
Dodano opinię: 26.10.2016
nie wiem czy dobrze wyszły ale są jakby mokre w środku ? robilam z bananem ale bez migdałów i imbiru. Na mące pszennej i dodtakowo sa takie jasne a na zdjęciu jakby w kolorze czekoladowy ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2016
One są lekko wilgotne. Mialam tez przejrzałe banany i one nadaly takiego koloru.
Monika
Dodano opinię: 01.02.2017
Są genialne! Zamiast jajek dałam 2 łyżki siemienia lnianego świeżo zmielonego, wymieszanego z 6 łyżkami wrzatku. Do tego posłodziłam 2 łyżkami karobu płynnego. <3
Ania
Dodano opinię: 21.02.2017
Od pewnego czasu korzystam z Waszych przepisów. Jeszcze nie dzieliłam się wrażeniami, ale o tym jak dzisiaj muffiny jaglane znikały w mgnieniu oka, musiałam napisać 🙂 Nie wiedziałam jak skłonić córkę do jedzenia kaszy jaglanej i udało się 🙂 W imieniu własnym i rocznej Helenki bardzo dziękuję 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2017
Na zdrowie!:)
Beata
Dodano opinię: 30.04.2017
Sa przepyszne, dziekujemy za przepis!!! Dodalismy 2-lyzeczki karobu, bo synek lubi wszystko co go zawiera. Pozdrawiamy
Renata
Dodano opinię: 08.05.2017
Ile mozna muffiny przechowywać 2 dni będą dobre?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.05.2017
Tak
Marta
Dodano opinię: 12.05.2017
Zrobiłam przedwczoraj były pyszne i….dzisiaj zrobiłam znowu 🙂 dorzucam jeszcze słonecznik, a kaszę gotuję z morelami, żeby sobie jeszcze dogodzić 🙂 dzięki Dziewczyny!
Lila
Dodano opinię: 26.05.2017
U nas też, niestety, nie zadziałało, chyba przez jaglankę, której w normalnej postaci młody jakoś nie chce jeść:-( Ale muszę przyznać, że muffiny, choć siłą rzeczy dość wytrawne w smaku, wyszły bardzo smaczne. Ja dodałam 1 banana i pół jabłka.
Dorota
Dodano opinię: 18.09.2017
Czy z płatków jaglanych też piwinny wyjść?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.09.2017
Nie robilam nigdy.
Monika
Dodano opinię: 14.10.2017
Czy jajka dodać w całości, czy ubić pianę to będą bardziej puszyste? Ostatnio mam jakiegoś pecha i ze wszystkiego mi zakalce wychodzą i już się boję na zapas:P
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.10.2017
W całości. Ale możesz zrobić inaczej. Eksperymentuj:) Zła passa nie może trwać wiecznie;)
Kaschira
Dodano opinię: 01.11.2017
Dziewczyny jesteście najlepsze, naprawdę. BLW wyszło mi w pewien sposób samo z siebie zanim dowiedziałam się o jego istnieniu, bo jak tu dziecku odmówić jak ci coś zdrowego ściąga z talerza- ale momentami się odechciewa, wydaje się to trudne bo jak dziecko nie ma ochoty na brokuła, a ty nie masz ochoty za chwilę prać wszystkich ubranek i myć podłogi…no to właśnie takie przepisy przychodzą od was z pomocą 😉 Robię takie babeczki i 3 dni śniadań i podwieczorków mam z głowy (a bo to jeszcze do połowy dodam domowej nutelli i już w ogóle dwa różne dania). Nawet mąż się skusi. Dziękuję i całuję! <3
trojaczkowo
Dodano opinię: 01.11.2017
Czy można zastąpić kaszę jakąś bezglutenową? Córki mają podejrzenie nietolerancji glutenu i za każdym razem, jak chcemy zmodyfikować jakiś przepis na wersję bezglutenową nic nam nie wychodzi 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
jaglana jest bezglutenowa, mąkę możesz zastąpić kukurydzianą.
Milena
Dodano opinię: 16.11.2017
Zabrałam się za robienie i zobaczyłam, ze nie mam sody 🙁 mozna dac proszek do pieczenia zamiast?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2017
Tak
magdalena
Dodano opinię: 19.11.2017
Moje drogie , uzylam przepisu z wazej ksiazki i niestety tam niebylo wzmianki o proszku do pieczenia 🙁 Chyba nieudaly sie ,ale to nic bo i tak wasze przepisy zawsze sa swietne . Pozdrawiam
Nika
Dodano opinię: 18.03.2018
Zrobiłam, ale niestety nie miałam jednego jajka. Myślę sobie – to nie problem, ktoś mi mówił, że można siemię lniane zamiast jajka. No to dawaj 🙂 Po drodze okazało, że sezamu i migdałów też nie miałam, ale myślę – no trudno 😛 Dodać oleju to już ja zwyczajnie zapomniałam dodać (mea culpa 😀 ). Nieświadoma wymieszałam i upiekłam. Wyszły oczywiście totalne zakalce, którymi O DZIWO zajada się jak głupi moja mała latorość 😛
Podsumowując: dziękuję za inspiracje i motywacje do gotowania 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.03.2018
???????Brawo Ty❤️
Mama Natalia
Dodano opinię: 26.03.2018
Dziewczyny, dziękuję Wam bardzo za ten przepis, uwielbiamy całą rodziną te babeczki (ja, mąż i trójka maluchów), poza tym że są po prostu bardzo smaczne i stanowią nieraz śniadanie czy kolację, to dzięki nim kasza jaglana weszła do naszego menu, mąż ani starsi chłopcy nie tkną kaszy w miseczce, ale babeczki z kaszą już tak ?
Agnieszka
Dodano opinię: 08.05.2018
Wyszły pyszne jak były ciepłe 🙂 na zimno ciut stwardniały ale i tak są super. Dzięki
Edyta
Dodano opinię: 06.06.2018
Jak je przechowywać i ile mogą stać? Wyszło.mi 30 Sztuk. Mam mniejsze foremki. Ona nie miały wyrosnąć jeśli nie było sody?ani proszku? Druga porcje wsadziłam z proszkiem do pieczenia.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
Max 2 dni w zamkniętym pojemniku np. plastikowym.
Joanna M
Dodano opinię: 20.01.2020
Czy mogę pociapać banana widelcem? U nas pieczenie zawsze razem z moją trójcą – muszę mieć zadanie dla każdego ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.01.2020
tak
Kasia
Dodano opinię: 24.05.2020
Rewelacyjny przepis, na pewno zostanie na stałe w naszym menu. Zabrakło nam jedynie wanilii, a dla urozmaicenia smaku dodałam suszoną żurawinę. Nawet moja mama po skosztowaniu zapytała, czemu my zwykle takich rzeczy nie jedliśmy wcześniej ?
Anita
Dodano opinię: 21.07.2021
Czym zastapic sezam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Pomiń, zamień na wiórki, orzechy, ekspandy
Ania
Dodano opinię: 19.11.2023
Dodałam karob,maliny i amarantus – pycha!!