Kurczak w pesto bazyliowym to alternatywa dla klasycznych przypraw do drobiu. Łagodny smak, zapach czosnku… Apetyt na obiad gotowy!:)
1 doniczka bazylii
6 ząbków czosnku
4 łyżki płatków migdałów
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
Szczypta pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
1 kg kurczaka ( np.udka)
Poodrywaj listki bazylli i umyj. Obierz czosnek i wyciśnij przez praskę. Przełóż bazylię i czosnek do minimalaksera, dodaj płatki migdałów, olej, jogurt, pieprz. Zblenduj wszystko na gładką masę. Kurczaka natrzyj sokiem z cytryny, a następnie marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a idealnie jest na noc.
Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.
Zdejmij nadmiar marynaty z kurczaka, przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz w 200’C przez 15 minut, a następnie zmniejsz do 180’C i piecz jeszcze około 45 minut.
Pamiętaj, by młodszym dzieciom zdejmować przypieczoną skórkę.
Kurczaka możesz również upiec w rękawie do pieczenia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Nature by Me
Dodano opinię: 29.02.2016
Jej jakie to musi być pyszne! Tylko wyczytałam ostatnio, że pieczenie w folii jest bardzo niezdrowe, bo cała ta chemia przechodzi do jedzenia. Ale się zrobilam głodna… 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.02.2016
Rnie w folii, tylko na papieprze lub w rękawie do pieczenia:)
Nature by Me
Dodano opinię: 01.03.2016
W rękawie czyli w folii, nie tak? Ja to tak rozumiem 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2016
W folii aluminiowej niezbyt. Rękaw ok.
Oli7
Dodano opinię: 29.02.2016
Wygląda obłędnie, ale mój niejadek nawet nie spojrzy w jego stronę 🙁 Najbardziej walczymy z prostymi warzywkami. Postanowiłam ją zaprzyjaźnić z jedzeniem za pomocą książeczek. Ale mało takich pozycji na rynku. Mamy Marchewkę i groszek, Gratkę dla małego niejadka a teraz zakupiłam jeszcze Pampina talerzu.Jedzenie jest fajne. Zapowiada się fajnie. Liczę, że książki przekonają ją do czegokolwiek poza ziemniaczkami. A Wy jakie macie pomysły poza oczywistym – fajnie wyglądającym i smacznym daniem? Może jakieś fajne zabawy? Mnie sie powoli kończą 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2016
Niestety nie popieramy zabawy podczas jedzenie, czy odwracania uwagi poprzez inne atrakcje. Uważamy, że jedzenie służy jedzeniu, czyli ożywianiu i zaspokajaniu głodu. Dziecko, które ma inne bodźce niż jedzenie, nie czuje, że zjada, albo dekoncentruje się. Ponadto, ono powinno uczyć się, ze jedzenie służy tylko do jedzenia:) Jest czynnością fizjologiczną, choć bardzo przyjemną i smaczną:) Największą atrakcją podczas posiłku jestto, że jesteśmy razem i jemy to samo. Nie komentujemy ilości i jakości zjadanego posiłju. Po prostu jemy i rozmawiamy o sprawach fajnych:) Nie zje, tzn. nie był głodny. A zje tyle ile potrzebuje.
AniaBer
Dodano opinię: 29.02.2016
Mój Antek zakocha sięw tym kurczaku 🙂
Basia
Dodano opinię: 01.03.2016
Czym mogę zastąpić jogurt? Niestety u nas silna alergia na mleko 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2016
Dodaj więcej oleju i pomiń jogurt.
lucha
Dodano opinię: 11.05.2016
czy moge zastapic swieżą bazylie taką z paczki ? czy zmieni to znaczaco smak ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.05.2016
No, zmieńi zasadniczo.
Anna
Dodano opinię: 12.05.2016
"Pamiętaj, by młodszym dzieciom zdejmować przypieczoną skórkę" – tzn, kiedy tą skórkę można pozostawić? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.05.2016
Hm… Na łożu śmierci:) Wtedy już wszystko jedno;) A tak serio. Ona pyszna jest, nie ukrywajmy:):):)Ale ciężka jak grzech śmiertelny:) Pozostawiamy decyzję rodzicom, ale my nadal pozbawiamy tej skóry podając dzieciom( a później zjadamy w ciemnościach łazienki:):):):):):):):))
EDYTA
Dodano opinię: 24.07.2016
od ktorego miesiaca mozna to podawac ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.07.2016
Pod przepisamy są tagi, między innymi wiek, w którym my podawalyśmy daną potrawę naszym dzieciom.
Ania
Dodano opinię: 14.12.2016
Dzisiaj właśnie spróbujemy, ale zapomniałam migdałów 🙁 i nie posmarowałam kurczaka cytryną, wszystko przez ten pośpiech, mam nadzieję, że i tak będzie smaczne 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Daj znać:)
Zu
Dodano opinię: 05.12.2017
Jak myślicie- czy mogę w ten sposób przyrządzić pierś kaczki? Nie bedzie podeszwy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.12.2017
Hmm kaczka to całkiem inne mięsko, trudno powiedzieć.
Ania
Dodano opinię: 09.07.2024
Dziękuję za ten przepis. Mam dużo samodzielnie wysianej bazyli i już wiem jak mogę ją wykorzystać. Synek zajadał kurczaka z apetytem 😋 jednocześnie to pierwszy alaantkowy przepis, który mi wyszedł!