Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

29 lutego 2016

Kurczak w marynacie z bazylii

Kurczak w pesto bazyliowym to alternatywa dla klasycznych przypraw do drobiu. Łagodny smak, zapach czosnku… Apetyt na obiad gotowy!:) 1 doniczka bazylii 6 ząbków czosnku 4 łyżki płatków migdałów 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Szczypta pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1 kg kurczaka ( np.udka)   Poodrywaj listki bazylli i umyj. Obierz...

image

Kurczak w pesto bazyliowym to alternatywa dla klasycznych przypraw do drobiu. Łagodny smak, zapach czosnku… Apetyt na obiad gotowy!:)

1 doniczka bazylii

6 ząbków czosnku

4 łyżki płatków migdałów

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki jogurtu naturalnego

Szczypta pieprzu

1 łyżka soku z cytryny

1 kg kurczaka ( np.udka)

 

Poodrywaj listki bazylli i umyj. Obierz czosnek i wyciśnij przez praskę. Przełóż bazylię i czosnek do minimalaksera, dodaj płatki migdałów, olej, jogurt, pieprz. Zblenduj wszystko na gładką masę. Kurczaka natrzyj sokiem z cytryny, a następnie marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a idealnie jest na noc.

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.

Zdejmij nadmiar marynaty z kurczaka, przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz w 200’C przez 15 minut, a następnie zmniejsz do 180’C i piecz jeszcze około 45 minut.

Pamiętaj, by młodszym dzieciom zdejmować przypieczoną skórkę.

Kurczaka możesz również upiec w rękawie do pieczenia.

image

image

image

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Nature by Me

Dodano opinię: 29.02.2016

Jej jakie to musi być pyszne! Tylko wyczytałam ostatnio, że pieczenie w folii jest bardzo niezdrowe, bo cała ta chemia przechodzi do jedzenia. Ale się zrobilam głodna… 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.02.2016

Rnie w folii, tylko na papieprze lub w rękawie do pieczenia:) 

Nature by Me

Dodano opinię: 01.03.2016

W rękawie czyli w folii, nie tak? Ja to tak rozumiem 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2016

W folii aluminiowej niezbyt. Rękaw ok. 

Oli7

Dodano opinię: 29.02.2016

Wygląda obłędnie, ale mój niejadek nawet nie spojrzy w jego stronę 🙁 Najbardziej walczymy z prostymi warzywkami. Postanowiłam ją zaprzyjaźnić z jedzeniem za pomocą książeczek. Ale mało takich pozycji na rynku. Mamy Marchewkę i groszek, Gratkę dla małego niejadka a teraz zakupiłam jeszcze Pampina talerzu.Jedzenie jest fajne. Zapowiada się fajnie. Liczę, że książki przekonają ją do czegokolwiek poza ziemniaczkami. A Wy jakie macie pomysły poza oczywistym – fajnie wyglądającym i smacznym daniem? Może jakieś fajne zabawy? Mnie sie powoli kończą 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2016

Niestety nie popieramy zabawy podczas jedzenie, czy odwracania uwagi poprzez inne atrakcje. Uważamy, że jedzenie służy jedzeniu, czyli ożywianiu i zaspokajaniu głodu. Dziecko, które ma inne bodźce niż jedzenie, nie czuje, że zjada, albo dekoncentruje się. Ponadto, ono powinno uczyć się, ze jedzenie służy tylko do jedzenia:) Jest czynnością fizjologiczną, choć bardzo przyjemną i smaczną:) Największą atrakcją podczas posiłku jestto, że jesteśmy razem i jemy to samo. Nie komentujemy ilości i jakości zjadanego posiłju. Po prostu jemy i rozmawiamy o sprawach fajnych:) Nie zje, tzn. nie był głodny. A zje tyle ile potrzebuje. 

AniaBer

Dodano opinię: 29.02.2016

Mój Antek zakocha sięw tym kurczaku 🙂

Basia

Dodano opinię: 01.03.2016

Czym mogę zastąpić jogurt? Niestety u nas silna alergia na mleko 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2016

Dodaj więcej oleju i pomiń jogurt. 

lucha

Dodano opinię: 11.05.2016

czy moge zastapic swieżą bazylie taką z paczki ? czy zmieni to znaczaco smak ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.05.2016

No, zmieńi zasadniczo.

Anna

Dodano opinię: 12.05.2016

"Pamiętaj, by młodszym dzieciom zdejmować przypieczoną skórkę" – tzn, kiedy tą skórkę można pozostawić? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.05.2016

Hm… Na łożu śmierci:) Wtedy już wszystko jedno;) A tak serio. Ona pyszna jest, nie ukrywajmy:):):)Ale ciężka jak grzech śmiertelny:) Pozostawiamy decyzję rodzicom, ale my nadal pozbawiamy tej skóry podając dzieciom( a później zjadamy w ciemnościach łazienki:):):):):):):):))

EDYTA

Dodano opinię: 24.07.2016

 od ktorego miesiaca mozna to podawac ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.07.2016

Pod przepisamy są tagi, między innymi wiek, w którym my podawalyśmy daną potrawę naszym dzieciom. 

Ania

Dodano opinię: 14.12.2016

Dzisiaj właśnie spróbujemy, ale zapomniałam migdałów 🙁 i nie posmarowałam kurczaka cytryną, wszystko przez ten pośpiech, mam nadzieję, że i tak będzie smaczne 😉

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2016

Daj znać:)

Zu

Dodano opinię: 05.12.2017

Jak myślicie- czy mogę w ten sposób przyrządzić pierś kaczki? Nie bedzie podeszwy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Hmm kaczka to całkiem inne mięsko, trudno powiedzieć.

Ania

Dodano opinię: 09.07.2024

Dziękuję za ten przepis. Mam dużo samodzielnie wysianej bazyli i już wiem jak mogę ją wykorzystać. Synek zajadał kurczaka z apetytem 😋 jednocześnie to pierwszy alaantkowy przepis, który mi wyszedł!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek