Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

27 kwietnia 2014

Domowy jogurt

    Litr mleka tłustego; 150 g. jogurtu naturalnego.   Mleko zagotowujemy, studzimy do temperatury około 45 stopni. Jeśli nie mamy termometru (ja nie używam), sprawdzamy palcem temperaturę – jeśli mleko jest ciepłe mocno, ale nie parzy, tzn. że temperatura jest właściwa. Wlewamy łyżkę ciepłego mleka do jogurtu w pudełeczku, mieszamy (chodzi o to, by...

 
http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/04/domowy-jogurt.html


 

Litr mleka tłustego;
150 g. jogurtu naturalnego.
 
Mleko zagotowujemy, studzimy do temperatury około 45 stopni. Jeśli nie mamy termometru (ja nie używam), sprawdzamy palcem temperaturę – jeśli mleko jest ciepłe mocno, ale nie parzy, tzn. że temperatura jest właściwa. Wlewamy łyżkę ciepłego mleka do jogurtu w pudełeczku, mieszamy (chodzi o to, by go ocieplić). Wlewamy ocieplony jogurt do mleka o powyższej temperaturze, mieszamy. Odstawiamy całość w ciepłe miejsce, przykrywając pokrywką lub talerzykiem. Idealnie jest, gdy pojemnik, w którym robimy jogurt jest ciemny. Najlepsze do tego celu są gliniane garnuszki. Jeśli robimy w słoiku, można owinąć go w gazetę, lub wstawić do pudełka. Mój jogurt stoi zawsze w najcieplejszym miejscu w domu przez całą noc.
Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie, nie stresujmy się. Czasem jest za zimno i jogurt wychodzi za rzadki.
Polecam jogurt naturalny firm, które nie wykonują go na mleku w proszku.

 

Do wykonania kolejnego jogurtu nie musimy kupować nowego jogurtu „matki”. Wystarczy odlać około 150 g. z naszego jogurtu i dolać go do mleka. 

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (25)

Gabriela Warzyńska

Dodano opinię: 05.11.2014

Jogurt naturalny jakiej firmy Pani poleca?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.11.2014

Każdy jogurt bez mleka w proszku. Bakoma(mały, zielony) i Pilos z Lidla(duży z plastikowym wieczkiem)nie mają mleka w proszku. Niewiele jest takich jogurtów,ale te, przeze mnie wymienione, są dobre. Pozdrawiam!

Anonymous

Dodano opinię: 22.11.2014

Polska firma Klimeko również posiada jogurty bez mleka w proszku, ich produkty można kupić np. w Piotrze i Pawle (tam jest też dostępny litewski jogurt ekologiczny – tylko mleko i bakterie).

Magdalena Czubaty

Dodano opinię: 25.11.2014

A od ktorego miesiaca można podawac produkty mleczne takie jak jogurt, ser bialy, kefir, maslanka, ser zolty, mleko krowie np w budyniu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.11.2014

Generalnie zalecenia są takie, by z mlekiem krowim wstrzymywać się do roku,a nawet i do 2 lat. Co do przetworów mlecznych typu jogurt, twaróg i tp. to my podałyśmy już koło 9 miesiąca.

Anonymous

Dodano opinię: 05.12.2014

Tłuste mleko?A może być mleko roślinne?Jeśli tak,to które najlepiej?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2014

Niestety nie mam takiej wiedzy,czy na roślinnym wyjdzie.

Mary Good

Dodano opinię: 08.02.2015

Masakra wyszła 🙁 jakby sie zwarzył wygląda i nie smakuje jak jogurt naturalny… Porażka jem codziennie z owsianką cieszyłam sie ze nie musze juz kupować… Buu 🙁 co zrobilam źle?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2015

Winę odnajduję tylko w temperaturze mleka, albo w temperaturze, w której następowała produkcja. Napisz jak robiłaś? Temperatura mleka była odpowiednia? Ciepło było w pomieszczenie, w którym rozmnażały się bakterie?

Justyna

Dodano opinię: 16.02.2015

Ile dni można przechowywać jogurt w lodówce?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.02.2015

Do 4,5 dni.

Anonymous

Dodano opinię: 12.03.2015

Najcieplejsze miejsce w domu u mnie to ma ok 28stopni i jest nim węzełgrzewczy, rozumiem ze to za duzo?:) koło grzejnika, gdy w pomieszczeniu jest 21 wystarczy? Czy koło kuchenki gdzie co jakis czas ie cos gotuje? Prosze o podpowiedz 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2015

Oba miejsca są ok, tam gdzie cieplej,jogurt zrobi się szybciej:)W wysokich temp gotowy jest już po 4,5 godzinach. Pozdrawiamy!

Katarzyna

Dodano opinię: 09.07.2015

Ilu procentowe mleko i czy doprowadzamy je do wrzątku ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.07.2015

Mleko najlepiej tłuste i tak,zagotowujemy je. 

megusia

Dodano opinię: 02.10.2015

A jakie mleko najlepsze do tego typu wrobów?
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.10.2015

Tłuste, najlepiej 3,2% i pasteryzowane. Nie UHT.

InspiracjeOnline

Dodano opinię: 21.03.2016

Od lat robie domowy jogurt. Kupuję najczęściej jogurt w sklepie ze zdrową żywnością. Uwielbiam:-)

Dorota

Dodano opinię: 22.03.2016

Chowamy później ten jogurt do lodówki ?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.03.2016

Jak już jest zrobiony-tak.

Natalia

Dodano opinię: 04.06.2016

Dziś próbuję zrobić z mleka pasteryzowanego (foliowe, z krótką datą, zresztą innego nie kupuję) – wcześniej zrobiłam z mlesia prosto od krowy – wyszło pyszne !! 🙂

Ewa

Dodano opinię: 04.02.2017

Domowy jogurt jest przepyszny, a nie jestem miłośniczką jogurtu naturalnego 😀

Gosia P

Dodano opinię: 18.02.2020

Jogurt domowy coś wspanalego ,on jest przepyszny. Przez noc zagęstniał, ale po kolejnej dobie w lodówce był taki że nożem można było kroić. Dzięki za super przepis. Pozdrawiam

Monika

Dodano opinię: 08.07.2020

Czy można podać 13m dziecku jogurt prosto z lodówki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

To indywidualna decyzja rodzica. W upały lepiej wcześniej trochę ogrzać, żeby różnica temperatur była jak najmniejsza. W myśl zasady, że najłatwiej gardło przeziębić jedząc lody latem.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek