Sezon na szparagi 2019 uważamy za otwarty! Lubicie zielone szparagi czy wolicie białe? A może żadne? Warto jeść szparagi, najlepsze są takie prosto z wody, mniam! Szparagi są też dobrym pierwszym posiłkiem dla maluszka, idealne do małej rączki:)))

Dziś zapraszamy Was na prostą zapiekankę z kurczakiem i szparagami, polaną beszamelem z koperkiem:)

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów (kupiłam takie w Lidlu pakowane po 500 g),
  • 2 1/2 szklanki surowego makaronu (u mnie świderki, może być penne),
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej,
  • 350 g filetu z piersi kurczaka + 1 łyżeczka słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki kurkumy,

    na sos:

  • 1 pęczek koperku,
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
  • 2 szklanki mleka krowiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli (sól po 12 m, a najlepiej i tak doprawcie sobie solą na talerzu).

    opcjonalnie 3 łyżki startego sera żółtego.

    Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (szklaną/ ceramiczną) lekko natłuść olejem.
    Makaron ugotuj al dente i odcedź.
    Przygotuj szparagi do gotowania. Chwyć każdy szparag i złam go, nie wiesz w którym miejscu? Szparagi same się łamią tam gdzie trzeba, gdy zaczniesz je wyginać:) twardy koniec wyrzuć, a część ”z główką” pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż szparagi do garnka, zalej wodą i gotuj 5 minut. Odcedź.
    Mięso pokrój na małe kawałki, posyp papryką i kurkumą. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju lub oliwy i podsmaż kurczaka, tak by mięso ścięło się z każdej strony.
    Odsącz z nadmiaru tłuszczu.

    W dużej misce połącz ugotowany makaron, mięso, kukurydzę, szparagi.
    Przygotuj sos beszamelowy:
    Do garnka przełóż masło, rozpuść i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj rózgą, aż zacznie się ”pienić”. Zalej zasmażkę mlekiem i dalej gotując, cały czas mieszaj. Gdy mleko zacznie gęstnieć, dodaj połowę posiekanego koperku i szczyptę gałki muszkatołowej) + odrobinę soli i pieprzu po 12 m). Zalej połową sosu makaron z warzywami i kurczakiem, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej zapiekankę pozostałym sosem, posyp serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, na środkowy poziom.

    Podawaj posypane świeżym koperkiem:)

Smacznego!