
4 porcje 8 miesięcy+
Sezon na szparagi uważamy za otwarty! Lubicie zielone szparagi czy wolicie białe? A może żadne? Warto jeść szparagi, najlepsze są takie prosto z wody, mniam! Szparagi są też dobrym pierwszym posiłkiem dla maluszka, idealne do małej rączki:)))
Dziś zapraszamy Was na prostą zapiekankę z kurczakiem i szparagami, polaną beszamelem z koperkiem:)
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów (kupiłam takie w Lidlu pakowane po 500 g),
- 2 1/2 szklanki surowego makaronu (u mnie świderki, może być penne),
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej,
- 350 g filetu z piersi kurczaka + 1 łyżeczka słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki kurkumy,na sos:
- 1 pęczek koperku,
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
- 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
- 2 szklanki mleka krowiego,
- szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli (sól po 12 m, a najlepiej i tak doprawcie sobie solą na talerzu).opcjonalnie 3 łyżki startego sera żółtego.
Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (szklaną/ ceramiczną) lekko natłuść olejem.
Makaron ugotuj al dente i odcedź.
Przygotuj szparagi do gotowania. Chwyć każdy szparag i złam go, nie wiesz w którym miejscu? Szparagi same się łamią tam gdzie trzeba, gdy zaczniesz je wyginać:) twardy koniec wyrzuć, a część ”z główką” pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż szparagi do garnka, zalej wodą i gotuj 5 minut. Odcedź.
Mięso pokrój na małe kawałki, posyp papryką i kurkumą. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju lub oliwy i podsmaż kurczaka, tak by mięso ścięło się z każdej strony.
Odsącz z nadmiaru tłuszczu.W dużej misce połącz ugotowany makaron, mięso, kukurydzę, szparagi.
Przygotuj sos beszamelowy:
Do garnka przełóż masło, rozpuść i dodaj mąkę. Energicznie wymieszaj rózgą, aż zacznie się ”pienić”. Zalej zasmażkę mlekiem i dalej gotując, cały czas mieszaj. Gdy mleko zacznie gęstnieć, dodaj połowę posiekanego koperku i szczyptę gałki muszkatołowej) + odrobinę soli i pieprzu po 12 m). Zalej połową sosu makaron z warzywami i kurczakiem, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej zapiekankę pozostałym sosem, posyp serem i wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika na 30 minut, na środkowy poziom.Podawaj posypane świeżym koperkiem:)
Smacznego!
Zbliża się
DZIEŃ DZIECKA.
Czy wiesz, że w naszym sklepie możesz kupić coś innego niż zabawki?! Tak, podaruj dziecku kulinarną przygodę z okazji Dnia dziecka!
Książka kucharska dla dzieci, fartuszek a także mnóstwo dziecięcych akcesoriów do wspólnego gotowania!
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Można zrobić zapiekakę z białych szparagów czy tylko zielone się nadają?
zielone są delikatniejsze i bez tych twardych skórek:), mozesz zrobić na białych, ale należy je dobrze obrać przed:)
wygląda pysznie 🙂 czy można zrobić taką zapiekankę w wersji bez mleka i masła? w sensie jaki inny sos można zrobić?
Ja bym mleko zamieniła na mleko roślinne a masło na olej- tak robiłam kiedyś wegański beszamel i był OK ?
Czym mozna zastapic mleko krowie i maslo? Olej koko i mleko koko bedzie ok?
w beszamelu raczej się nie da zastąpić, beszamel wychodzi najlepszy na krowim i maśle niestety:(
Ja robię na maśle bez laktozy i mleku roślinnym. Wychodzi super.
To prawda, beszamel najlepszy na maśle i mleku krowim, ale ja robiłam na oleju kokosowym i mleku roślinnym i też wyszło dobre 🙂 jak nie można jeść tych produktów to trzeba zamieniać i się przekonać do ciut innego smaku 😉 ale też dobrego.
Córka ma 11 miesięcy. Można tę zapiekankę jej podać mimo mleka krowiego? Jest kp. Dietę zaczęłyśmy rozszerzać po 6 miesiącu.
Mleko krowie mozna podawac jako skladnik potrawy, więc tak, możesz.
Dzis zrobiłam 🙂 moje dzieci uczulone na mleko krowie, więc użyłam mleka migdałowego- beszamel na nim wychodzi pycha! I konsystencja jest ta sama. Jednak nie są uczulone na masło, więc masło dodaję normalnie. Dzięki za przepis!
A masło pochodzi ze śmietany, a ta z mleka ? więc jeśli chodzi o białka mleka krowiego to w maśle jest jak najbardziej, niestety
Zależy o jaką alergie chodzi, masło klarowane jest dozwolone przy nietolerancji, może być zanieczyszczone wiec najlepiej masło ghee, ale i tak można ?
Dziewczyny nigdzie nie mogę znaleźć tego pięknego rowerka biegowego Zuzi, ani gdzie to nabyć .A dzień dziecka się zbliża. Help!
https://dwamichaly.pl/product-pol-3165-Rowerek-biegowy-Grande-mietowy.html
Właśnie wchodzę w temat rozszerzenia diety mojego maluszka, wasze przepisy są super i plan dbania o zdrowe zywienie córki już mi się rysuje w głowie, ale… jak wam się udawało gotować przy swoich małych pociechach? Mam model słabo odkładalny, high need baby i te tematy… więc od porodu obiady gotuje mąż wieczorem na 2-3 dni albo zamrażarka albo przetwory zrobione przed porodem. Wydaje mi się, że lepiej nie odgrzewać dziecku, szczególnie na 3 dzień, tak więc, czym „zaczarowywałyście” dziecko podczas przygotowywania posiłku? To przecież trwa dłużej niż odgrzanie-na to mi pozwala już na szczęście ;).
Czy mozna uzyc mleka koziego? W waszych przepisach zawsze jest mleko krowie. Dlaczego? Czy jest lepsze niz kozie?
Z zaleceń pediatrycznych:
Mleko kozie lub owcze
Mleko takie cechuje bardzo wysokie, niekiedy nie- bezpieczne, stężenie soli mineralnych oraz mała za- wartość kwasu foliowego i witamin (zwłaszcza wita- miny B12). Zdecydowanie nie należy stosować takie- go mleka u niemowląt poniżej 12. m.ż. Wprawdzie nie jest to postępowanie zalecane, ale zdarza się, że mleko kozie lub owcze jest podawane starszym dzieciom. Spożywanie takiego mleka zwiększa ryzy- ko wystąpienia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego i/lub witaminy B1245.
Wyszlo pysznie 🙂
Ale pyyyyycha! 😛
jaj zrpobilam sos wg przepisu tylko zamiast mleka krowiego dodałam szklankę takiej śmietany wegańskiej(Bio isolat czy cos takiego – akurat miałam chyba owsianą ) i szklankę mleka jaglanego ( bo akurat takie miałam) i wyszlo pyszne. wprawdzie uzyłam tych dwóch łyzek masła bo nie lubie oleju kokosowego w niesłodkich potrawach , ale jesli zwykle masło zastepujesz z reguły olejem koko to jest pewnie ok.
Trochę zmieniłam… Zamiast kurczaka, dodałam rybę dorsz, zamiast kukurydzy, drobny zielony groszek. Wyszło pysznie! Dziękuję?
Witam, tego dorsza wcześniej Pani podsmażała, czy taki surowy został dodany przed pieczeniem do zapiekanki?
Nadaje się do podgrzania na drugi dzień?
Tak
Przepyszne!
Genialny przepis!! Moja modyfikacja to beszamel na mace owsianej. Pycha:)
Świetny przepis! Kolejny przepis ląduje na liście ulubionych, nie tylko Antka, ale i rodziców -zwłaszcza taty:) Wczoraj robiliśmy gulasz z indyka i zadziwiony, ze dania „dzieciowe” mogą być takie dobre ??
A w przepisie zamienilismy szparagi na brokuł i też super :))
Zmieniłam szparagi na brokuły i też wyszło pyszne 🙂
Witam Córka jutro kończy 9 miesięcy a zaczęłyśmy przygodę z blw jak miał 6 miesięcy czy mogę podać jej taka zapiekankę ??? Jest duża różnica między daniami po 6 miesiącu i po 8 miesiącu trochę się boje czy mogę podawać jej wszystkie potrawy po 8 miesiącu ???
Możesz
Którys raz robię beszamel i wychodzi plynny, co robię zle?
Ma być płynny:) ewentualnie możesz dodać mniej mleka na początek.
A czym można zastąpić szparagi? ?
Proponuję paprykę
Czy cukinia się nada?
Myślę, że tak.
Czy zamiast makaronu mogą być ziemniaki? Zapiekanka ziemniaczana będzie pasować?:)
Będzie 🙂
Czy zielone szparagi należy obrać?
Zielonych nie trzeba
Zamiast kurczaka mam indyka. Wyjdzie? 🙂
Wyjdzie.
Kukurydza konserwowa, którą mam w spiżarce zawiera sól. Czy może macie konkretnej firmy kukurydzę bez soli?
Sól jest tam konserwantem, ale to minimalne ilości. Możesz dodatkowo przed użyciem wypłukac ją z zalewy.
Niestety nie ma już sezonu na szparagi więc jakim innym warzywem mogłabym je zastąpić?
Możesz dodać jakiekolwiek ulubione warzywo. Fajnie smakuje z brokułami.