To najszybszy sos do makaronu, który jednocześnie jest najsmaczniejszy i potrafi zrobić wrażenie:) Doskonały na szybki obiad w środku tygodnia.
Składniki:
- około 10 pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 200 ml śmietanki 30%
- opcjonalnie szczypior do posypania
- opcjonalnie parmezan do posypania
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z limonki/cytryny
Wykonanie:
Ugotuj lubiony makaron. W tym czasie pieczarki umyj i pokrój na ćwiartki, paprykę w większą kostkę, a cebulę w piórka. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, przełóż cebulę i paprykę i duś około 4 minut, dodaj pieczarki i całość zmieszaj a następnie duś około 2-3 minut. Zalej śmietanką, dodaj sok z limonki, pieprz, zamieszaj i gotuj całość jeszcze około minuty od zawrzenia sosu. Makaron odcedź prosto na patelnię i wymieszaj z sosem. Podawaj posypane parmezanem i szczypiorkiem.
Śmietankę możesz zastąpić mlekiem kokosowym.
Niemowlakowi wymieszaj makaron z sosem jeszcze przed dodaniem śmietanki. Nie obawiaj się pieczarek w diecie niemowlaka. Są dozwolone w menu malucha przed rokiem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (1)
Ania
Dodano opinię: 06.05.2022
Jutro robię!