8 sztuk porcji

image

8 pałek z kurczaka

5 łyżek przecieru pomidorowego

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka papryki słodkiej w proszku

szczypta papryki ostrej w proszku

1/2 łyżeczki pieprzu bialego

1 łyżka posiekanej bazylii (może być suszona)

3 ząbki czosnku

Wszystkie skladniki marynaty wrzuć do minimalaksera i zblenduj na pastę. Zamarynuj w niej kurczaka i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki (najidealniej jest na 8 godzin).

Nastaw piekarnik na 190'C z termoobiegiem. Zdejmij nadmiar marynaty z kurczaka, przełóż go do rękawa do pieczenia. Ponakłuwaj go w kilku miejscach igłą. Piecz 50-60 minut.

Pamiętaj, by przed podaniem udka dziecku, zdjąć z niego przypieczoną skórę.

image

imageimage