Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 sierpnia 2016

Wytrawne grzanki z awokado

Te grzanki to fajny przepis na recykling starego pieczywa. Są pyszne, mają mnóstwo wartości i robią się ekspresowo.

wytrawne grzanki z awokado

Wytrawne grzanki z awokado

Uwielbiamy tosty francuskie i wszelkiego rodzaju grzanki na śniadanie. Zazwyczaj na słodko, rzecz jasna;). Ale tym razem proponujemy inną wersję. Trzeba przyznać, że wyjątkowo smaczną :).

Składniki:

1,5 bagietki
2 jajka
1/2 awokado
1 łyżka tartego sera żółtego
2 łyżki mleka
1 łyżeczka posiekanego koperku
szczypta pieprzu
szczypiorek i ser żółty do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 190’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Awokado przekrój na pół, przekręć i oderwij jedną część. Wyjmij z niej miąższ łyżką i przełóż do minimalaksera. Dodaj jajka, ser, koperek, mleko i przyprawy. Zblenduj na gładką masę. Bagietki pokrój, każdą kromkę maczaj w masie z obu stron i układaj na blaszce. Posyp szczypiorkiem i odrobiną tartego sera. Piecz około 8-10 minut do zrumienienia.

Przepis otagowany jest na +12 ze względu na pieczony ser, ale jeśli zrobi się bez, można podać młodszym dzieciom.

wytrawne grzanki z awokado
wytrawne grzanki z awokado

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (50)

Paulina

Dodano opinię: 23.08.2016

Mam problem z korzystaniem z waszej stronie w wersji na telefon, poprostu strona nie wchodzi. Po przeczytaniu składników stwierdziłam że zrobię na drugi śniadanie takie tosty. I co? Nie dałam sera do masy tylko na wierzch więc nie były tak fajnie rumiane jak wasz, natomiast smakowały rewelacyjnie. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.08.2016

Nistety nic na to nie poradzimy tymczasem. Pozdrawiamy i smacznego!:)

Agnieszka

Dodano opinię: 23.08.2016

Awokado jemy na zimno. Nie wolno poddawać takich tłuszczy obróbce termicznej. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.08.2016

Wg naszej wiedzy od dietetyka nie jest to prawdą. Awokado składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dość stabilne w wysokich temperaturach, nie tak łatwo się utleniają, zatem można je poddawać obróbce termicznej.

Ania

Dodano opinię: 26.08.2016

Ser zółty dopiero od 12 roku życia czy to dotyczy tylko sera żółtego zapiekanego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.08.2016

Zapiekanego. 

Beata

Dodano opinię: 29.08.2016

Od 12roku zycia czy 12miesiaca dopiero podajemy zolty ser zapiekany? Otagowany przepis jest +12m

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.08.2016

+ 12 miesiecy

Magdalena

Dodano opinię: 12.03.2019

Dzisiaj zrobię na śniadanie, jak moi mili wstaną 🙂 Jeszcze nie jadłam grzanek z awokado, chociaż samo awokado używam do innych potraw. Ale myślę, że trafię w gusta, bo ostatnio z podobnym składem, tylko z mozarellą zajadał się zarówno synek, jak i tatuś 🙂
Drobna uwaga drogie Panie, co do gorzkiego awokado, wychodzi wam gorzkie, bo używacie niedojrzałego owoca (takie sprzedaje się w sklepie), a po obróbce gorzknieją, awokado powinno być miękkie, a nie twarde. I nie powinno być w lodówce, owoce tropikalne nie lubią mrozu, w lodówce dojrzewają do 2-3tyg., poza lodówką do 5 dni, jeżeli chcecie przyśpieszyć ten proces, musicie szczelnie zapakować awokado z bananem lub jabłkiem (najlepiej do czarnego worka, takiego jak na śmieci nawet), tak samo traktuje się niedojrzałe banany, które swoją droga, kupuje tylko takie 🙂

Marta

Dodano opinię: 28.08.2016

przeprzeprzepyszne!!!! 🙂

Magdalena

Dodano opinię: 03.09.2016

Moze to glupie pytanie ale czy chodzi o surowe czy gotowane jajka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.09.2016

Surowe. 

Magdalena

Dodano opinię: 14.09.2016

Tak myślałam, ale wolałam się zapytać. Jutro zrobię 🙂 Już mi ślinka cieknie

Basia

Dodano opinię: 05.09.2016

Obłędne 🙂 wszyscy się zajadaliśmy 🙂 szybko sie robi i szybko znika z talerza 🙂

Małgorzata

Dodano opinię: 14.10.2016

mam pół awokado w lodówcę , myslę co tu z nim zrobic i baaach jest super przepis 😀 wstaniemy rano z Zosia i bierzemy sie za takie tosty. omnomnomnom 🙂 

Ania

Dodano opinię: 25.11.2016

pytanie o piczony ser …. czemu dopiero +12m 

a kiedy można zwyły żółty podać? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.11.2016

MY podawałyśmy po 12m, żółty ser, a pieczony tym bardziej jest ciążkostrawny.

Planowanie posiłków dla rodziny z dziećmi + przykładowe menu – ZORGANIZOWANA

Dodano opinię: 15.05.2017

[…] Wytrawne grzanki z awokado (Ala’Antkowe BLW) […]

Kasia

Dodano opinię: 23.08.2017

Wczoraj zrobiłam te grzanki – smakowo bardzoo delikatne ale ogólnie fajny pomysł 🙂 Mam pytanie – grzanki powinny być chrupiące? Bo mi wyszły miękkie 🙁 (moze za cienko pokoriłam bagietke? ) – piekłam z 15min… mogłabym dłuzej ale miałam głodnych gości 😉 – niestety moja córka nie chce jeść chleba, więc trochę skubnęła a reszta była dla mnie i dla męża 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

Gdy za długo postoją po przygotowaniu to robia sie miękkie, ale nadal smaczne:)

Anna

Dodano opinię: 23.11.2017

A na kolację mogą być? ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.11.2017

Tsk.

Lidia

Dodano opinię: 13.12.2017

Pomysl super, ale wyszly mi gorzkie… Moze awokado za bardzo dojrzale. Dziec prawie 3 lata nie byl zachwycony. Ale popracuje nas nimi. Mam gazowy piekarnik i wyszly miekkie. Ale i tak polecam.

Justyna

Dodano opinię: 23.02.2018

Czym oprócz odrobiny piperzu mogę doprawić ??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2018

Gdy pominiesz szczypior, mozżesz doprawić czosnkiem

Ania

Dodano opinię: 16.04.2018

Też mi wyszły gorzkie:-( nie darady tego zjeść.

Ania

Dodano opinię: 16.04.2018

Wyczytałam, że awokado pod wpływem temperatury gorzknieje więc nie powinno się jego podgrzewać. Teraz już wiem dlaczego grzanki wychodzą gorzkie.

Grazs

Dodano opinię: 18.04.2018

Czy moje dziecko mając 12m i 2 ząbki da radę tym grzankom?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.04.2018

Hmm nie wiemy, zęby nie zawsze są potrzebne, ale grzanki są dość wymagające wiec może mieć problem.

Angelika

Dodano opinię: 10.07.2018

Witam, 2 x robiłam grzanki, ogólnie pychota, ale wyczuwalny jest posmak goryczki? Czym to może być spowodowane?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Czasem kwestia awokado.

jolanta

Dodano opinię: 09.11.2018

miękkie wyszły…..poszly do kosza….

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.11.2018

Dlaczefo do kosza?

Karolina

Dodano opinię: 24.11.2018

Moje tez wyszly ciut gorzkie.
Moze ktos eksperymentowal z tym przepisem i podzieli sie wiedza czym przelamac ta gorycz? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Kwestia awokado.

Dorota

Dodano opinię: 24.01.2019

Bardzo dobre !! Polecamy

Iza

Dodano opinię: 16.02.2019

Właśnie jemy grzanki na kolację. Córka je, aż się jej uszy trzęsą. Muszę przyznać, że jem awokado drugi raz w życiu, bo jakoś nie przypadło mi do gustu. Natomiast w takiej postaci jest super ?
Dzięki za przepis!

Bee

Dodano opinię: 21.02.2019

Pyszne! Dodalam zabek czosnku. Wyszly aromatyczne, pulchniutkie w srodku, delikatnie chrupiace z zewnatrz. Dzieci ( 2,5 I 1,5) sie zajadali – mamusia rowniez ?;)

Bee

Dodano opinię: 21.02.2019

Pyyyszne! Dodalam zabek czosnku I wszystko widelcem wymieszalam:) dzieci ( 1,5 I 2,5 ) Sie zajadaly! Mama rowniez;) ps. Nie bylo zadnej goryczki
Pozdrawiam- dziekuje za pyszne inspiracje!

Marlena31

Dodano opinię: 24.02.2019

Zrobiłam z 2 dniowego chleba cebulowego, całego awokado, 2 ząbki czosnku. Wyszły mięciutkie i przepyszne ???? następnym razem dam oliwki?

Magda

Dodano opinię: 20.05.2019

Są rewelacyjne moja mala zjadla tylko 2 bo reszte jej tata pochłonął ??

Kasia

Dodano opinię: 18.04.2020

Potwierdzam powyższe komentarze – awokado na surowo jest dobre, a na grzankach gorzkie. Niestety drugie śniadanie poszło do kosza 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Może trafiłaś takie. U nas wyszło dobrze.

Klaudia

Dodano opinię: 13.05.2020

Rewelacja mój synek zajadał się, aż miło było patrzeć 🙂

Thebestmumoftheworld

Dodano opinię: 28.11.2020

Pycha 🙂

Kamila

Dodano opinię: 24.01.2021

Zaraz testujemy i my!

Marta

Dodano opinię: 01.03.2021

Sztos! Mniam

Renata

Dodano opinię: 22.04.2021

Uwielbiamy Wasze przepisy.??
Od początku rozszerzenia diety korzystam tylko z Waszych pomysłów i produktów polecanych przez Was a synek praktycznie wszystko zajada z apetytem ?? Jasiu 13 miesięcy ???
Dziś na śniadanie były grzanki z awokado
Były przepyszne

Beata

Dodano opinię: 26.10.2021

Mój synuś ma 5 lat i do dnia dzisiejszego uwielbia te grzaneczki. Ja i reszta rodziny również. Dość często z ochotą wracamy do tego przepisu.

Klaudia

Dodano opinię: 21.01.2022

Bardzo pyszne grzanki. Wcale nie były gorzkie. Synek 16 msc się zajadal. Jedynie trochę zmodyfikowalam przepis i zamiast koperku i szczypiorku dałam odrobinę szpinaku.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek