Uwielbiamy tosty francuskie i wszelkiego rodzaju grzanki na śniadanie. Zazwyczaj na słodko, rzecz jasna;). Ale tym razem proponujemy inną wersję. Trzeba przyznać, że wyjątkowo smaczną :).
Piekarnik nastaw na 190’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Awokado przekrój na pół, przekręć i oderwij jedną część. Wyjmij z niej miąższ łyżką i przełóż do minimalaksera. Dodaj jajka, ser, koperek, mleko i przyprawy. Zblenduj na gładką masę. Bagietki pokrój, każdą kromkę maczaj w masie z obu stron i układaj na blaszce. Posyp szczypiorkiem i odrobiną tartego sera. Piecz około 8-10 minut do zrumienienia.
Przepis otagowany jest na +12 ze względu na pieczony ser, ale jeśli zrobi się bez, można podać młodszym dzieciom.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (50)
Paulina
Dodano opinię: 23.08.2016
Mam problem z korzystaniem z waszej stronie w wersji na telefon, poprostu strona nie wchodzi. Po przeczytaniu składników stwierdziłam że zrobię na drugi śniadanie takie tosty. I co? Nie dałam sera do masy tylko na wierzch więc nie były tak fajnie rumiane jak wasz, natomiast smakowały rewelacyjnie.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.08.2016
Nistety nic na to nie poradzimy tymczasem. Pozdrawiamy i smacznego!:)
Agnieszka
Dodano opinię: 23.08.2016
Awokado jemy na zimno. Nie wolno poddawać takich tłuszczy obróbce termicznej.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.08.2016
Wg naszej wiedzy od dietetyka nie jest to prawdą. Awokado składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dość stabilne w wysokich temperaturach, nie tak łatwo się utleniają, zatem można je poddawać obróbce termicznej.
Ania
Dodano opinię: 26.08.2016
Ser zółty dopiero od 12 roku życia czy to dotyczy tylko sera żółtego zapiekanego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.08.2016
Zapiekanego.
Beata
Dodano opinię: 29.08.2016
Od 12roku zycia czy 12miesiaca dopiero podajemy zolty ser zapiekany? Otagowany przepis jest +12m
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.08.2016
+ 12 miesiecy
Magdalena
Dodano opinię: 12.03.2019
Dzisiaj zrobię na śniadanie, jak moi mili wstaną 🙂 Jeszcze nie jadłam grzanek z awokado, chociaż samo awokado używam do innych potraw. Ale myślę, że trafię w gusta, bo ostatnio z podobnym składem, tylko z mozarellą zajadał się zarówno synek, jak i tatuś 🙂
Drobna uwaga drogie Panie, co do gorzkiego awokado, wychodzi wam gorzkie, bo używacie niedojrzałego owoca (takie sprzedaje się w sklepie), a po obróbce gorzknieją, awokado powinno być miękkie, a nie twarde. I nie powinno być w lodówce, owoce tropikalne nie lubią mrozu, w lodówce dojrzewają do 2-3tyg., poza lodówką do 5 dni, jeżeli chcecie przyśpieszyć ten proces, musicie szczelnie zapakować awokado z bananem lub jabłkiem (najlepiej do czarnego worka, takiego jak na śmieci nawet), tak samo traktuje się niedojrzałe banany, które swoją droga, kupuje tylko takie 🙂
Marta
Dodano opinię: 28.08.2016
przeprzeprzepyszne!!!! 🙂
Magdalena
Dodano opinię: 03.09.2016
Moze to glupie pytanie ale czy chodzi o surowe czy gotowane jajka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
Surowe.
Magdalena
Dodano opinię: 14.09.2016
Tak myślałam, ale wolałam się zapytać. Jutro zrobię 🙂 Już mi ślinka cieknie
Basia
Dodano opinię: 05.09.2016
Obłędne 🙂 wszyscy się zajadaliśmy 🙂 szybko sie robi i szybko znika z talerza 🙂
Małgorzata
Dodano opinię: 14.10.2016
mam pół awokado w lodówcę , myslę co tu z nim zrobic i baaach jest super przepis 😀 wstaniemy rano z Zosia i bierzemy sie za takie tosty. omnomnomnom 🙂
Ania
Dodano opinię: 25.11.2016
pytanie o piczony ser …. czemu dopiero +12m
a kiedy można zwyły żółty podać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.11.2016
MY podawałyśmy po 12m, żółty ser, a pieczony tym bardziej jest ciążkostrawny.
Planowanie posiłków dla rodziny z dziećmi + przykładowe menu – ZORGANIZOWANA
Dodano opinię: 15.05.2017
[…] Wytrawne grzanki z awokado (Ala’Antkowe BLW) […]
Kasia
Dodano opinię: 23.08.2017
Wczoraj zrobiłam te grzanki – smakowo bardzoo delikatne ale ogólnie fajny pomysł 🙂 Mam pytanie – grzanki powinny być chrupiące? Bo mi wyszły miękkie 🙁 (moze za cienko pokoriłam bagietke? ) – piekłam z 15min… mogłabym dłuzej ale miałam głodnych gości 😉 – niestety moja córka nie chce jeść chleba, więc trochę skubnęła a reszta była dla mnie i dla męża 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Gdy za długo postoją po przygotowaniu to robia sie miękkie, ale nadal smaczne:)
Anna
Dodano opinię: 23.11.2017
A na kolację mogą być? ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.11.2017
Tsk.
Lidia
Dodano opinię: 13.12.2017
Pomysl super, ale wyszly mi gorzkie… Moze awokado za bardzo dojrzale. Dziec prawie 3 lata nie byl zachwycony. Ale popracuje nas nimi. Mam gazowy piekarnik i wyszly miekkie. Ale i tak polecam.
Justyna
Dodano opinię: 23.02.2018
Czym oprócz odrobiny piperzu mogę doprawić ??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2018
Gdy pominiesz szczypior, mozżesz doprawić czosnkiem
Ania
Dodano opinię: 16.04.2018
Też mi wyszły gorzkie:-( nie darady tego zjeść.
Ania
Dodano opinię: 16.04.2018
Wyczytałam, że awokado pod wpływem temperatury gorzknieje więc nie powinno się jego podgrzewać. Teraz już wiem dlaczego grzanki wychodzą gorzkie.
Grazs
Dodano opinię: 18.04.2018
Czy moje dziecko mając 12m i 2 ząbki da radę tym grzankom?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2018
Hmm nie wiemy, zęby nie zawsze są potrzebne, ale grzanki są dość wymagające wiec może mieć problem.
Angelika
Dodano opinię: 10.07.2018
Witam, 2 x robiłam grzanki, ogólnie pychota, ale wyczuwalny jest posmak goryczki? Czym to może być spowodowane?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Czasem kwestia awokado.
jolanta
Dodano opinię: 09.11.2018
miękkie wyszły…..poszly do kosza….
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.11.2018
Dlaczefo do kosza?
Karolina
Dodano opinię: 24.11.2018
Moje tez wyszly ciut gorzkie.
Moze ktos eksperymentowal z tym przepisem i podzieli sie wiedza czym przelamac ta gorycz? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Kwestia awokado.
Dorota
Dodano opinię: 24.01.2019
Bardzo dobre !! Polecamy
Iza
Dodano opinię: 16.02.2019
Właśnie jemy grzanki na kolację. Córka je, aż się jej uszy trzęsą. Muszę przyznać, że jem awokado drugi raz w życiu, bo jakoś nie przypadło mi do gustu. Natomiast w takiej postaci jest super ?
Dzięki za przepis!
Bee
Dodano opinię: 21.02.2019
Pyszne! Dodalam zabek czosnku. Wyszly aromatyczne, pulchniutkie w srodku, delikatnie chrupiace z zewnatrz. Dzieci ( 2,5 I 1,5) sie zajadali – mamusia rowniez ?;)
Bee
Dodano opinię: 21.02.2019
Pyyyszne! Dodalam zabek czosnku I wszystko widelcem wymieszalam:) dzieci ( 1,5 I 2,5 ) Sie zajadaly! Mama rowniez;) ps. Nie bylo zadnej goryczki
Pozdrawiam- dziekuje za pyszne inspiracje!
Marlena31
Dodano opinię: 24.02.2019
Zrobiłam z 2 dniowego chleba cebulowego, całego awokado, 2 ząbki czosnku. Wyszły mięciutkie i przepyszne ???? następnym razem dam oliwki?
Magda
Dodano opinię: 20.05.2019
Są rewelacyjne moja mala zjadla tylko 2 bo reszte jej tata pochłonął ??
Kasia
Dodano opinię: 18.04.2020
Potwierdzam powyższe komentarze – awokado na surowo jest dobre, a na grzankach gorzkie. Niestety drugie śniadanie poszło do kosza 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Może trafiłaś takie. U nas wyszło dobrze.
Klaudia
Dodano opinię: 13.05.2020
Rewelacja mój synek zajadał się, aż miło było patrzeć 🙂
Thebestmumoftheworld
Dodano opinię: 28.11.2020
Pycha 🙂
Kamila
Dodano opinię: 24.01.2021
Zaraz testujemy i my!
Marta
Dodano opinię: 01.03.2021
Sztos! Mniam
Renata
Dodano opinię: 22.04.2021
Uwielbiamy Wasze przepisy.??
Od początku rozszerzenia diety korzystam tylko z Waszych pomysłów i produktów polecanych przez Was a synek praktycznie wszystko zajada z apetytem ?? Jasiu 13 miesięcy ???
Dziś na śniadanie były grzanki z awokado
Były przepyszne
Beata
Dodano opinię: 26.10.2021
Mój synuś ma 5 lat i do dnia dzisiejszego uwielbia te grzaneczki. Ja i reszta rodziny również. Dość często z ochotą wracamy do tego przepisu.
Klaudia
Dodano opinię: 21.01.2022
Bardzo pyszne grzanki. Wcale nie były gorzkie. Synek 16 msc się zajadal. Jedynie trochę zmodyfikowalam przepis i zamiast koperku i szczypiorku dałam odrobinę szpinaku.