8 pałek z kurczaka
5 łyżek przecieru pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu bialego
1 łyżka posiekanej bazylii (może być suszona)
3 ząbki czosnku
Wszystkie skladniki marynaty wrzuć do minimalaksera i zblenduj na pastę. Zamarynuj w niej kurczaka i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki (najidealniej jest na 8 godzin).
Nastaw piekarnik na 190'C z termoobiegiem. Zdejmij nadmiar marynaty z kurczaka, przełóż go do rękawa do pieczenia. Ponakłuwaj go w kilku miejscach igłą. Piecz 50-60 minut.
Pamiętaj, by przed podaniem udka dziecku, zdjąć z niego przypieczoną skórę.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (6)
Aska
Dodano opinię: 23.08.2016
Mała Mary 13 mc ż baardzo lubi wybór! I starannie selekcjonuje cukinie by przypadkiem nie zakłóciła posiłku – indyk w warzywach
Lila
Dodano opinię: 30.06.2017
Ha, ha, u mnie to samo:-) Ziemniaczki, czy makaronik wykopie choćby spod ziemi, ale mięska to nie chce:-(
Daria
Dodano opinię: 07.05.2018
Czy dla 10 miesiecznego szkraba można zrobić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2018
Tak
Beata
Dodano opinię: 08.12.2018
Udka są pyszne! Mój maluch wcinał aż miło 😉 my zresztą też. Super przepisy, dzięki Wam nie muszę osobno gotować dziecku.
Jutro kolejny przepis z Waszej książki – zapiekane pulpety.
Beata
Dodano opinię: 09.12.2018
Tzn. Pulpety z kuskusem w sosie pomidorowym 😉