9 porcji 8+ miesięcy+

No, kocham ten przepis! Spełnia wszystkie kryteria dla idealnej pani domu;): Ekspresowy w wykonaniu, z resztek, składniki zawsze w domu i do tego nadaje się na posiłek o każdej porze dnia:) Genialne!

Składniki:

  • 3 szklanki pokruszonych resztek pieczywa (bułki lub chleb)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego lub innego
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
  • 1 łyżka syropu daktylowego 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem.  

W dużej misce wymieszaj mikserem jajka,  mleko,  olej, cynamon  i wybrane słodziwo. Dodaj do masy pokruszony chleb i wymieszaj całość łyżką. Blaszkę muffinkową posmaruj olejem.  Do każdej foremki nałóż ciasto wypełniając połowę, na to wylóż kilka kostek truskawek i przykryj ponownie ciastem tak, by całość sięgała 3/4 wysokości foremki. 

Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. 

Jeśli lubisz bardziej słodkie muffiny dodaj dodatkową łyżkę syropu.

Muffinki wyjmuj z foremki po lekkim ostudzeniu ich. 

Truskawki możesz zastąpić dowolnymi owocami.

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep