9 porcji 8+ miesięcy+

No kocham ten przepis! Spełnia wszystkie kryteria dla idealnej pani domu;): ekspresowy w wykonaniu, z resztek, skladniki zawsze w domu i do tego nadaje się na posiłek o każdej porze dnia:) Genialne!

3 szklanki pokruszonych resztek pieczywa (bułki lub chleb)

1/2 szklanki mleka

3 jajka

1 laska wanilii

1/4 szklanki oleju kokosowego lub innego

1/2 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek

1 łyżka syropu daktylowego lub cukru kokosowego

Nastaw piekarnik na 180'C z termoobiegiem.  

W dużej misce wymieszaj mikserem jajka,  mleko,  olej, ziarenka z laski wanilii  i wybrane słodziwo. Dodaj do masy pokruszony chleb i wymieszaj całość łyżką. Blaszkę muffinkową posmaruj olejem.  Do każdej foremki nałóż ciasto wypełniając połowę, na to wylóż kilka kostek truskawek i przykryj ponownie ciastem tak, by całość sięgała 3/4 wysokości foremki. 

Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. 

Jeśli lubisz bardziej słodkie muffiny dodaj dodatkową łyżkę syropu lub cukru kokosowego.

Muffinki wyjmuj z foremki po lekkim ostudzeniu ich. 

Truskawki możesz zastąpić dowolnymi owocami.