1 porcje 6 miesięcy+

 

Dziś mamy dla Was coś naprawdę banalnego:) Ale wiemy, że nie każda z nas urodziła się Master Chefem, więc nawet taka zupka może okazać się zaskoczeniem kulinarnym:) Łatwa i szybka. Możecie ją podać dziecku od początku rozszerzania diety np. w kubku DoidyCup

Zasada jest jedna, trzeba ugotowac bulion, który jest bazą do zupek różnego rodzaju.

BULION

  • pęczek włoszczyzny;
  • mała cebula;
  • kilka gałązek natki pietruszki;
  • 1 listek laurowy;
  • ziele angielskie.

Warzywa umyć, obrać i przekroić na drobniejsze części. Cebulę obrać i przypalić nad ogniem lub uprażyć na suchej patelni. Wrzucić wszystkie warzywa do zimnej wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na NAJMNIEJSZYM ogniu, aż warzywa zmiękną.

Teraz dodaj  ulubione dodatki czyli warzywa, kasze, oleje, które akurat macie pod ręką. Zacznijmy od zupki marchewkowej:

 

ZUPKA MARCHEWKOWA – porcja dla jednego dziecka, ale może być na dwa dni:

Składniki:

  • 3/4 szklanki bulionu;
  • 1 kopiasta łyżka kaszy jaglanej;
  • 1/3 łyżeczki oleju lnianego lub oliwy z oliwek;
  • 1 marchewka (ugotowana z bulionu);
  • kilka listków świeżej natki pietruszki.

Bulion zagotować w garnuszku. Kaszę dokładnie wypłukać na sitku gorącą wodą i wsypać do gotującego się bulionu. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu ok 18 minut. Dodać ugotowaną marchewkę, listki natkę pietruszki, oliwę. Zblendować tylko do momentu połączenia się składników (by były grudy a nie papka). Gotowe!

ZUPKA BROKUŁOWA – dwie porcje

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu;
  • 6 średnich różyczek brokuła;
  • 1 łyżka kuskusa
  • 1 ugotowany ziemniak (z obiadu:P lub można go ugotować osobno w wodzie).
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • opcjonalnie odrobiona świeżego rozmarynu lub oregano

Brokuły wrzucić do bulionu i gotować do miękkości. Dodać miękkiego ziemniaka, oliwę i zioła. Zblendować na papkę. Kuskus wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i poczekać, aż napęcznieje. Przesypać do zupy, wymieszać.  Gotowe!

 

Takie zupki to alternatywa dla „konkretnego obiadu”:) Czasem nam się nie chce gotować albo jesteśmy poza domem, albo jemy coś czego dziecku nie damy. Wtedy warto mieć taką zupkę już gotową w słoiku. Można ugotować wcześniej większą ilość, przelać do małych słoiczków, poddać pasteryzacji (30minut gotowania wystarczy) i przechowywać w lodówce na takie właśnie okazje.

Zamiast w/w kasz możesz dać również:

mannę, płatki jaglane, kaszkę orkiszową, inne warzywa np. kalafior, por, seler, buraki, pomidory, inne zioła np. bazylię, tymianek, koperek itd… O i jeszcze jajko można tam ugotowane wrzucić!

A tu możesz zobaczyć jak Zuzia pije z Doidy Cup zupe brokułową:  KLIK