1 porcje 6 miesięcy+
Zobacz nasze bestsellerowe ebooki z przepisami dla niemowląt i dzieci starszych:

Dziś mamy dla Was coś naprawdę banalnego:) Ale wiemy, że nie każda z nas urodziła się Master Chefem, więc nawet taka zupka może okazać się zaskoczeniem kulinarnym:) Łatwa i szybka. Możecie ją podać dziecku od początku rozszerzania diety np. w kubku DoidyCup
Zasada jest jedna, trzeba ugotowac bulion, który jest bazą do zupek różnego rodzaju.
BULION
- pęczek włoszczyzny;
- mała cebula;
- kilka gałązek natki pietruszki;
- 1 listek laurowy;
- ziele angielskie.
Warzywa umyć, obrać i przekroić na drobniejsze części. Cebulę obrać i przypalić nad ogniem lub uprażyć na suchej patelni. Wrzucić wszystkie warzywa do zimnej wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na NAJMNIEJSZYM ogniu, aż warzywa zmiękną.
Teraz dodaj ulubione dodatki czyli warzywa, kasze, oleje, które akurat macie pod ręką. Zacznijmy od zupki marchewkowej:
ZUPKA MARCHEWKOWA – porcja dla jednego dziecka, ale może być na dwa dni:
Składniki:
- 3/4 szklanki bulionu;
- 1 kopiasta łyżka kaszy jaglanej;
- 1/3 łyżeczki oleju lnianego lub oliwy z oliwek;
- 1 marchewka (ugotowana z bulionu);
- kilka listków świeżej natki pietruszki.
Bulion zagotować w garnuszku. Kaszę dokładnie wypłukać na sitku gorącą wodą i wsypać do gotującego się bulionu. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu ok 18 minut. Dodać ugotowaną marchewkę, listki natkę pietruszki, oliwę. Zblendować tylko do momentu połączenia się składników (by były grudy a nie papka). Gotowe!
ZUPKA BROKUŁOWA – dwie porcje
Składniki:
- 1 szklanka bulionu;
- 6 średnich różyczek brokuła;
- 1 łyżka kuskusa
- 1 ugotowany ziemniak (z obiadu:P lub można go ugotować osobno w wodzie).
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek;
- opcjonalnie odrobiona świeżego rozmarynu lub oregano
Brokuły wrzucić do bulionu i gotować do miękkości. Dodać miękkiego ziemniaka, oliwę i zioła. Zblendować na papkę. Kuskus wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem i poczekać, aż napęcznieje. Przesypać do zupy, wymieszać. Gotowe!
Aby dziecko nie ubrudziło ubranka podczas samodzielnego jedzenia zupki, załóż mu fartuszek.
Takie zupki to alternatywa dla „konkretnego obiadu”:) Czasem nam się nie chce gotować albo jesteśmy poza domem, albo jemy coś czego dziecku nie damy. Wtedy warto mieć taką zupkę już gotową w słoiku. Można ugotować wcześniej większą ilość, przelać do małych słoiczków, poddać pasteryzacji (30minut gotowania wystarczy) i przechowywać w lodówce na takie właśnie okazje.
Zamiast w/w kasz możesz dać również:
mannę, płatki jaglane, kaszkę orkiszową, inne warzywa np. kalafior, por, seler, buraki, pomidory, inne zioła np. bazylię, tymianek, koperek itd… O i jeszcze jajko można tam ugotowane wrzucić!
A tu możesz zobaczyć jak Zuzia pije z Doidy Cup zupe brokułową: KLIK
Zupę możesz podać niemowlakowi w miseczce z przyssawką i pozwolić jeść samodzielnie łyżką lub nalać do kubeczka Doidy.
ZAPRASZAMY DO ALAANTKOWEGO SKLEPU (KLIK)
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy zapasteryzowane zupki można trzymać w piwnicy, czy lepiej w lodówce?
Ja trzymam w lodówce, ale bardzo krótko więc nie odpowiem dokładnie. Dla pewności schowałabym do lodówki.
Witam. Czy taka zupke bazową mozna zrobić jako większą ilość i zamrozić i w razie potrzeby wyciągnąć i dodać inny świeży skladnik danego dnia?
Tak
Jeszcze jedno pytanie jako że gotowanie to nie moja pasja a mając dziecko pasowałoby coś umieć 😉 czy warzywa z bazowej zupy po ugotowaniu zostawiamy w niej czy wyrzucamy? Tak jakbym chciala mrozic to mam je zostawić w kawałkach?po ostygnieciu zblendowac i mrozic? Czy samą wodę mrozic? Dziękuję za odpowiedź
Wszystko zblendować i zamrozić:)
a jesli dodam tez ugotowane mieso i zamroze calosc w woreczku, to jak wtedy to odpowiednio rozmrozic i jak długo moge trzymac zupke z miesem w zamrażalniku?
rozmrażaj w lodówce, trzymaj max 2 dni ale najbezpieczniej jest tego samego dnia.
A ja mam pytanie odnośnie włoszczyzny, czy można ją wykorzystać jeżeli dziecko jeszcze nie ma wprowadzonych pojedynczych składników?
?
Tak.
Taki wywar z selerem będzie ok dla maluszka? Seler to potencjalny alergen… Ma to jakieś znaczenie?
tak jak mówisz, potencjalny. Ale nie warto go unikać, podac pierwszy raz małą ilośc i obserwować. U nas nic się nie zadziało, mało! Zuzka b. lub gotowany seler:)
Ile wody na bulion przy podanej ilosci składników?
Tez chetnie sie dowiem 🙂
ja również proszę o odpowiedź ile tej wody?:)
Zależy jaki garnek ?
Ja użyłem garnka do spaghetti (garnek dwa w jednym z durszlakiem wewnątrz)więc bulionu mam 5l ? że względu na latwosc wyjęcia i odcedzeniu warzyw a bulion ładny i klarowny po około 4h gotowania ?
Co sądzicie o dodawaniu przypraw do zup? ja do tej pory (szczególnie przy starszym synu, czyli 11 lat temu) nie stosowałam żadnych ani soli, ani pieprzu ani ziół. Same warzywa z mięsem itp. Tu w przepisach widzę, że pojawia się np. ziele angielskie
Sól nie. Inne przyprawy jak najbardziej:)
Inspirujecie dziewczyny. A już załapałam doła blw twierdząc ze już nie mam pomysłów a tu proszę cała masa rzeczy do ugotowania?
Witamy, smacznego!
Jestem w raju!! Takie proste, a takie cudowne rozwiązanie! Aj low ju! Jutro gotuje moją bazę do wszystkiego 😀
a ile takie cuda w sloiczku w lodowce mozna trzymac? bo chcialabym tego zrobic bardzo duzo 😉
Bez pasteryzacji max 2 dni.
Hej, mój bulion wyszedł bez smaku, co robię źle?
Przy gotowaniu zupki marchewkowej, cały bulion wsiąknal w kaszę :-/
Cześć, ile taką zapasteryzowaną zupkę w słoiczku mogę trzymać w lodowce? Z góry dzięki za odpowiedź.
My dopiero jesteśmy na początku drogi. Na razie była degustacja pogniecionego ziemniaka, batata i jabłka.;) Jak juz trochę się oswoimy powolutku będziemy wprowadzać BLW. Super strona i niesamowicie pomocna zwłaszcza dla początkujących mam. Podziwiam i doceniam wkład pracy! Będę zagladać regularnie!
Miło nam. Powodzenia!
Cześć! Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy 🙂 Mam pytanie: mieszkam zagranicą i tutaj trudno o korzeń pietruszki czy selera. Czy mogę je zastąpić np. selerem naciowym lub pasternakiem (chodzi mi o włoszczyznę w zupie bazowej)?
MOżesz pominąć, albo dać te warzywa:)
Dziewczyny, ile wody do tego bulionu? 🙂
ok 4 szklanek wody
Mam pytanie?czy mogę zamrozić sam bulion w specjalnych pojemniczkach do przechowywania i mrożenia pożywienia oraz mleka?
jak najbardziej:)
Dzień dobry,
pisząc o szybkich zupkach, podajecie przepis na bazowy bulion. Czy bierze się z tego wodę powstałą z ugotowanych warzyw, czy może całość się miksuje i to dopiero stanowi bazę?
Jasne, może być taka woda:)
Cześć! Super przepisy dla zielonej w gotowaniu mamy 😀 Mam pytanie: a jak długo można trzymać taki bulion z zblendowanymi warzywami w zamrażalniku?
Hmm max 1 miesiąc.
Czy kasze jaglaną to dajecie BIO czy zwykłą?
Zwykłą
a warzywa bio czy zwykłe?
Jakie wolicie:)
Gdybym chciała dodać kasze manna zamiast jaglanej to w jakiej ilosci ? 🙂
hmm na oko:) kilka lłyżeczek
Dziewczyny wykonujecie wspaniałą pracę, dzięki Wam odważyłam się rozpocząć rozszerzanie diety metodą BLW oczywiście kopiując Was po całości i synek wspaniale sobie radzi, od początku nie mieliśmy żadnych problemów, bardzo szybko nauczył pić się z kubeczka Doidy – świetnie wypija zupy właśnie z tego kubka (skończone 7 m). Dziękujemy 🙂
Bardzo dziekujemy za miłe slowa?
Witam. A dokładnie jakie warzywa i ile należy dodać aby ugotować ten bulion.
Mojemu synusuowi niestety zupa marchewkowy nie podeszła aż zdziwiona byłam bo do tej pory był tylko płacz że mało ale podawałam pojedyncze warzywa. Myślę że nie smakuje mu albo kasza jaglana albo i to chyba bardzicej prawdopodobne olej dla dzieci z olini ?
Czy takie zupki sa ok na poczatku blw? Dzis dzien drugi i myslalam aby taka zupke przygotowac jutro lub pojutrze. Akurat zostaly mi ziemniaczki i nie wiem co z nich zrobic a nie chce oczywiscie wyrzucac. Pozdrawiam
Tak
Czy można zamrozić zblendowany bulion razem z ugotowanym mięsem?
tak:)
Witam!
Czemu baza bulion wychodzi totalnie bez smaku? :/ ja wiem że do niemowląt zero soli… Ale to wogole nie ma smaku… Ani to słodkie z warzyw ani słone ani gorzkie…. Nic… Co mogę tam dodać żeby nadać temu smak?
To Twój smak, dorosłego, który kształtował go przez lata. Dziecko poznaje smaki, jest na nie bardziej wyczulone niż my. Dodaj np. lubczyk, ale absolutnie nie soli. Nie kieruj się swoimi smakami, pozwól dziecku odnajdywać swoje.
Cześć,
od kiedy mogę gotować dziecku zupki na mięsie? Czy jest jakaś określona gramatura mięsa, którą mogę dziecku podać?
Jestem Wam bardzo wdzięczna za tego bloga i rzetelne informację. Myślę, że większość Mam na początku przygody z rozszerzaniem diety ma mętlik, sporo jeszcze krąży nieaktualnych informacji. Wielkie dzięki:)
aaaa właśnie jaka jest różnica między książką „Alaantkowe BLW” a „Nowe Alaantkowe BLW”? Są poprostu inne przepisy, czy są one dedykowane do różnych grup wiekowych?
Pozdrawiam serdecznie:)
zupy na mięsie po 6 m:) a tu o książkach: https://alaantkoweblw.pl/nasze-ksiazki-kucharskie-blw/ pozdrawiamy!:)
A czy są jakieś zioła szczególnie NIE polecane?
koper włoski
Można prosić zupki z kaszkami, płatkami itd ?
czy jest gdzies artykul jak dokladnie robic pasteryzacje i odmrazac posilki?
nie:(
Czy zamiast oliwy do zupki mogę dodać troszkę prawdziwego masła?
tak
Jeśli chodzi o bulion to ja dałam z wloszczyzny:marchewke, seler, por, pietruszkę korzeń i cebulę. Wszystko pokrojone na kawałki. Czy później mogę to wszystko zblendowac i podać jako zupkę?
Oczywiście- lubimy taki recykling w kuchni
Jak dokładnie pasteryzować zupki w słoiczkach?
Tu na końcu wpisu poczytaj o pasteryzacji: https://alaantkoweblw.pl/sloiki-na-wakacje-wersja-2018-r/
Witam,
mieszkam na wsi, na tą chwilę mamy wodę z tutejszego wodociągu. W przeciągu dwóch miesięcy będziemy przeprowadzać się do swojego domu (także na wsi), będziemy korzystać z wody ze studni głębinowej przefiltrowanej.
Na pokładzie – 9 miesięczny Antoś. Do przygotowywania posiłków korzystam z wody butelkowanej Żywiec Zdrój.
Proszę o radę – co dalej z wodą? Czy można do gotowania używać dostępnej przefiltrowanej wody ze studni, czy z butelki? Do kiedy?
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Przefiltrowana z kranu jest ok.