Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

11 sierpnia 2017

Tarta z kremem budyniowym

Bardzo smaczny deser, w którego przygotowaniu nie ma większej filozofii. Doskonałe ciasto na niedzielne spotkania z rodziną.  Spód tarty 150 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 jajko    Krem tarty 230 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 2-3 łyżki syropu daktylowego/ cukru kokosowego 150...

Bardzo smaczny deser, w którego przygotowaniu nie ma większej filozofii. Doskonałe ciasto na niedzielne spotkania z rodziną

Spód tarty

150 g zimnego masła

250 g mąki pszennej

1 jajko

 

 Krem tarty

230 ml mleka

3 żółtka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 laska wanilii

2-3 łyżki syropu daktylowego/ cukru kokosowego

150 g serka maskarpone

Przygotuj ciasto. Na stolnicę przełóż zimne masło, dodaj do niego mąkę i siekaj wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i wyrabiaj ciasto aż powstanie zwarta masa. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. 

W tym czasie przygotuj krem. 

W garnku zagotuj mleko wraz z ziarenkami wanilii wyjętymi z laski. Odstaw na bok. 

Syrop i żółtka utrzyj na puszysta masę za pomocą miksera. Dodaj do masy obie mąki i miksuj ponownie, aż masa będzie gładka. Wlej do niej 1/4 szklanki gorącego mleka i zamieszaj, by masa się zahartowała. Przelej ją do garnka z pozostałym mlekiem i zagotuj, mieszają, by masa nie przywierała. Gotuj na małym ogniu minutę, a anastepnie odstaw do ostygnięcia. 

W tym czasie nastaw piekarnik na 190'C z termoobiegiem i wysmaruj blaszkę do tarty masłem. rozwałkuj ciasto na 3 mm,  przełóż je na blaszkę i wylep ją ciastem, również brzegi.  Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz przez 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. 

Do ostudzonej masy budyniowej przełóż serek mascarpone i wymieszaj całość mikserem, nie dłużej niż do połączenia składników. Masę wyłóż na kruche ciasto i ozdób ulubionymi owocami sezonowymi. 

Ciasto przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje Schłodzone

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (28)

dzagda

Dodano opinię: 11.08.2017

czy zamiast syropu daktylowego nada sie syrop z agawy? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.08.2017

Tak.

Aga

Dodano opinię: 11.08.2017

A nie trzeba przy pieczeniu ciasta obciążyć go czymś? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.08.2017

Można. Ja nigdy tego nie robię. 

Ania

Dodano opinię: 12.08.2017

Jak spisuje się Wam patelnia marki Woll? Przymierzam się do zakupu ? Zastanawiam się tez która wybrać żeby była jak najbardziej uniwersalna. Pozdrawiam !

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.08.2017

Jest mega zajebista:)

Ania

Dodano opinię: 13.08.2017

To kupuje ? A którą macie 28 cm wysoka czy niską.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

Wysoką

Ania

Dodano opinię: 18.08.2017

Na jak duza tarte wystarczy tarty? 20cm?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

Ja mam blaszkę 25cm

Ewa

Dodano opinię: 29.08.2017

Właśnie skończyłam mieszać masę budyniową i prawie mi się przypaliła bo taka gęsta była.Daleko jej do prawdziwego budyniu.Chyba za dużo mąki dodałam chociaż robiłam wszystko wg Waszego przepisu.co innego mogło pójść nie tak?nadzieja teraz w mascarpone może jakoś rozrzedzi tę masę

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

Mamy nadzieję, że się udało.

Agnieszka

Dodano opinię: 09.09.2017

Ala’Antkowe BLW zrobiłam Wasz przepis w mniejszym wydaniu 😀 wyszło pysznie 🙂

Iza

Dodano opinię: 16.09.2017

Moja masa budyniowa tez nie wyszła sa zle proporcje za malo mleka na taka ilosc mąki. Szkoda tylko produktów.

Estera

Dodano opinię: 29.11.2017

Czy do ciasta na spód mogę dodać jakieś słodziwo, żeby całość wyszła słodsza? Jeśli tak, to co i ile sugerujecie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2017

Cukier kokosowy, ale nadal polecamy zrobić jak w przepisie:)

Zaneta

Dodano opinię: 14.12.2017

Witam czy moze byc syrop klonowy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Tak

mila

Dodano opinię: 02.03.2018

Czy wyjdzie z innej mąki?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.03.2018

Próbuj.

Olka

Dodano opinię: 17.05.2018

Czy zamiast cukru kokosowego może być ksylitol? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

dla dzieci poniżej 3r.ż. nie.

Ania

Dodano opinię: 12.02.2019

Dziewczyny czy mrożone maliny (oczywiście po ich rozmrożeniu 🙂 ) nadadzą się na tartę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.02.2019

Tak, ale odsącz sok

Klaudia

Dodano opinię: 17.09.2019

Tarta pyszna, ale nie ma potrzeby dodatkowo smarowania formy masłem, spód, który zawiera tłuszcz z pewnością nie będzie przywierał do blaszki 🙂

Paulina

Dodano opinię: 19.03.2020

Wyszło bardzo smaczne ciasto na roczek 🙂 Zamiast syropu daliśmy mielone daktyle stąd kolor kremu wyszedł trochę ciemniejszy

Zuzanna

Dodano opinię: 28.05.2022

Czy zamiast syropu daktylowego może być miód?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Miód ma enzymy i masa popłynie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek