Bardzo smaczny deser, w którego przygotowaniu nie ma większej filozofii. Doskonałe ciasto na niedzielne spotkania z rodziną.
Spód tarty
150 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
1 jajko
Krem tarty
230 ml mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
2-3 łyżki syropu daktylowego/ cukru kokosowego
150 g serka maskarpone
Przygotuj ciasto. Na stolnicę przełóż zimne masło, dodaj do niego mąkę i siekaj wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i wyrabiaj ciasto aż powstanie zwarta masa. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotuj krem.
W garnku zagotuj mleko wraz z ziarenkami wanilii wyjętymi z laski. Odstaw na bok.
Syrop i żółtka utrzyj na puszysta masę za pomocą miksera. Dodaj do masy obie mąki i miksuj ponownie, aż masa będzie gładka. Wlej do niej 1/4 szklanki gorącego mleka i zamieszaj, by masa się zahartowała. Przelej ją do garnka z pozostałym mlekiem i zagotuj, mieszają, by masa nie przywierała. Gotuj na małym ogniu minutę, a anastepnie odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie nastaw piekarnik na 190'C z termoobiegiem i wysmaruj blaszkę do tarty masłem. rozwałkuj ciasto na 3 mm, przełóż je na blaszkę i wylep ją ciastem, również brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz przez 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Do ostudzonej masy budyniowej przełóż serek mascarpone i wymieszaj całość mikserem, nie dłużej niż do połączenia składników. Masę wyłóż na kruche ciasto i ozdób ulubionymi owocami sezonowymi.
Ciasto przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje Schłodzone
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (28)
dzagda
Dodano opinię: 11.08.2017
czy zamiast syropu daktylowego nada sie syrop z agawy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.08.2017
Tak.
Aga
Dodano opinię: 11.08.2017
A nie trzeba przy pieczeniu ciasta obciążyć go czymś?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.08.2017
Można. Ja nigdy tego nie robię.
Ania
Dodano opinię: 12.08.2017
Jak spisuje się Wam patelnia marki Woll? Przymierzam się do zakupu ? Zastanawiam się tez która wybrać żeby była jak najbardziej uniwersalna. Pozdrawiam !
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.08.2017
Jest mega zajebista:)
Ania
Dodano opinię: 13.08.2017
To kupuje ? A którą macie 28 cm wysoka czy niską.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2017
Wysoką
Ania
Dodano opinię: 18.08.2017
Na jak duza tarte wystarczy tarty? 20cm?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.08.2017
Ja mam blaszkę 25cm
Ewa
Dodano opinię: 29.08.2017
Właśnie skończyłam mieszać masę budyniową i prawie mi się przypaliła bo taka gęsta była.Daleko jej do prawdziwego budyniu.Chyba za dużo mąki dodałam chociaż robiłam wszystko wg Waszego przepisu.co innego mogło pójść nie tak?nadzieja teraz w mascarpone może jakoś rozrzedzi tę masę
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Mamy nadzieję, że się udało.
Agnieszka
Dodano opinię: 09.09.2017
Ala’Antkowe BLW zrobiłam Wasz przepis w mniejszym wydaniu 😀 wyszło pysznie 🙂
Iza
Dodano opinię: 16.09.2017
Moja masa budyniowa tez nie wyszła sa zle proporcje za malo mleka na taka ilosc mąki. Szkoda tylko produktów.
Estera
Dodano opinię: 29.11.2017
Czy do ciasta na spód mogę dodać jakieś słodziwo, żeby całość wyszła słodsza? Jeśli tak, to co i ile sugerujecie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2017
Cukier kokosowy, ale nadal polecamy zrobić jak w przepisie:)
Zaneta
Dodano opinię: 14.12.2017
Witam czy moze byc syrop klonowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Tak
mila
Dodano opinię: 02.03.2018
Czy wyjdzie z innej mąki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.03.2018
Próbuj.
Olka
Dodano opinię: 17.05.2018
Czy zamiast cukru kokosowego może być ksylitol? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
dla dzieci poniżej 3r.ż. nie.
Ania
Dodano opinię: 12.02.2019
Dziewczyny czy mrożone maliny (oczywiście po ich rozmrożeniu 🙂 ) nadadzą się na tartę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.02.2019
Tak, ale odsącz sok
Klaudia
Dodano opinię: 17.09.2019
Tarta pyszna, ale nie ma potrzeby dodatkowo smarowania formy masłem, spód, który zawiera tłuszcz z pewnością nie będzie przywierał do blaszki 🙂
Paulina
Dodano opinię: 19.03.2020
Wyszło bardzo smaczne ciasto na roczek 🙂 Zamiast syropu daliśmy mielone daktyle stąd kolor kremu wyszedł trochę ciemniejszy
Zuzanna
Dodano opinię: 28.05.2022
Czy zamiast syropu daktylowego może być miód?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Miód ma enzymy i masa popłynie