1 kg. ziemniaków;
mąka ziemniaczana (ilość w treści przepisu);
jajko;
100 g. szpinaku mrożonego;
sok z cytryny;
ząbek czosnku.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Wycisnąć przez praskę. Wyłożyć do dużej miski  i lekko wystudzić. Szpinak rozmrozić, dusząc na małym ogniu i odparowując nadmiar wody. Pod koniec duszenia wycisnąć czosnek, odrobinę soku z cytryny i wymieszać. Ostudzić. Jeśli szpinak jest nierozdrobniony – posiekać.  Gdy ziemniaki są letnie, uklepać je równo, podzielić na 4 części i 1/4 z nich wyjąć. To miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną (tyle mąki, ile ziemniaków wyjęliśmy). Wymieszać, dodać wyjętą uprzednio część ziemniaków, jajko, ostudzony szpinak i wyrobić ciasto. Powinno wyjść miękkie, ale plastyczne. Jeśli jest za rzadkie – dodać mąki.  Formować niewielkie kulki, spłaszczać na dłoni i palcem wyciskać dziurkę. Wrzucać na gorącą wodę i gotować przez minutę od wypłynięcia klusek na wierzch.
Można podać z masełkiem bez soli lub oliwą.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i dodałam 2 ząbki czosnku więcej do szpinaku.

Tak dodajemy mąkę: