7-8 miesięcy+

Soczysty, a nie suchy, taki powinien być kurczak z piekarnika. Jak tego dokonać? To proste, wystarczy trzymać się czasu i podlewać odpowiednio często kuraka:) Kurczak pieczony, to danie proste i smaczne. Smakuje nawet na zimno na drugi dzień. Takie pieczone piersi z kurczaka, czy kawałki mięsa z udek, możesz podać niemowlakowi już w 7-8 tygodniu rozszerzania diety.

Składniki:

  • 1 cały kurczak ok. 1750 g (my kupujemy najczęściej kurczaka zagrodowego),
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 szklanka wody

marynata:

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotuj marynatę. Do szklanki wlej olej, sok z cytryny i wszystkie suszone zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj z suszoną natką pietruszki. Nafaszeruj kurczaka cebulą. A wierzch natrzyj dokładnie marynatą. Wcieraj ją w mięso także pod skrzydłami i nogami, tak by zużyć całą marynatę.
Tak przygotowanego kurczaka odstaw na kilka godzin do lodówki w naczyniu żaroodpornym. (Minimum 2 h). Połóż kurczaka piersiami do góry:)

Piekarnik rozgrzej do 220’C z termoobiegiem. Wstaw kurczaka na drugi od dołu poziom i piecz 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180’C i ”podlej” kurczaka 1 szklanką gorącej wody, stopniowo wlewając ją na piersi, nogi, skrzydła.

USTAL CZAS PIECZENIA OD MOMENTU PIERWSZEGO PODLANIA KURCZAKA:

Mój kurczak miał ponad 1,7 kg więc od tego momentu policzyłam, że muszę go piec jeszcze ok 1,5h. Jeśli Twój kurczak jest mniejszy, piecz go krócej. Na każdy kilogram kurczaka, przypada godzina pieczenia od momentu podlania wodą:)

Żeby kurczak miał chrupiącą skórkę (skóry nie dajemy dzieciom, tylko samo mięso) i był soczysty, co 15-20 minut podlewaj go wodą zebraną na dnie naczynia żaroodpornego. Ostrożnie wysuwaj naczynie i łyżką stołową nabieraj wodę. Piecz  cały czas do końca w 180’C bez przykrycia.
Gdy kurczak upiecze się, wyjmij go z piekarnika i daj mu 10 minut odpocząć. Opcjonalnie: posyp posiekaną natka pietruszki.
Pokrój na kawałki. Maluszkom możesz podać udko czy pierś pokrojoną w kostkę. Smacznego!

Jesteś na początku rozszerzania diety? Masz wiele pytań? Dla Ciebie przygotowałyśmy profesjonalny Kurs BLW Online. To kompendium wiedzy o nauce jedzenia, aktualnych zaleceniach i wszystkim, co wiążę się z pierwszymi posiłkami dla dzieci. Zobacz TUTAJ.