Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 grudnia 2019

Batoniki pełnoziarniste

Domowe batoniki pełnoziarniste to zdrowa przekąska. Szalej dowolnie z dodatkami. Ten przepis świetnie sprawdzi się podczas wspólnego gotowania z dzieckiem.

Batoniki pełnoziarniste

Batoniki pełnoziarniste

Batoniki pełnoziarniste to pożywna przekąska do śniadaniówki, na wycieczkę, piknik. Smakuje zarówno dużym jak i małym:) Można w nie wkładać dosłownie wszystkie bakalie, które macie pod ręką!

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki rodzynek
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
3 łyżki płynnego miodu

Wykonanie:

Rodzynki i żurawinę drobno posiekaj. Suche składniki mieszamy w jednej misce. Mokre w drugiej. Łączymy wszystko w jednej misce, mieszamy aż składniki dobrze się pomieszają. Odstawiamy na 10 minut.

W tym czasie piekarnik nastawiamy na 180 'c z termoobiegiem. Blachę o wymiarach 24 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (dół i boki). Przekładamy masę na blachę, wygładzamy i dociskamy łyżką. Wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy 20 minut.

Po upieczeniu, oderwij delikatnie papier do ciasta i pozostaw masę do wystygnięcia na kratce. Podziel batoniki pełnoziarniste na małe prostokąty.

Batoniki pełnoziarniste
Batoniki pełnoziarniste
Batoniki pełnoziarniste
Batoniki pełnoziarniste

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (20)

Joanna

Dodano opinię: 07.12.2019

Czy są chrupiące czy raczej miękkie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

chrupiące

Beata

Dodano opinię: 13.12.2019

Moje wyszły raczej miękkie (chyba to zależy od piekarnika). Smaczne i bardzo szybkie 😉

Skrzat

Dodano opinię: 07.12.2019

Super, dziękuję za przepis 🙂

Justyna

Dodano opinię: 09.12.2019

Świetnie, czycham w necie za zdrowym przepisami na te batoniki, zaraz biorę się do roboty. Dziewczyny chyba z pół waszych przepisów przerobiłem{w ostatnich 3 miesiącach} , są świetne, już książki 2 zamówiłam;) – hihi moje pierwsze kucharskie ksiazki:p
Pozdrawiam serdecznie

Beata

Dodano opinię: 26.12.2020

Zamiast oleju rzepakowego można inny olej ?:) Kokosowy ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Każdy wybrany.

Linda

Dodano opinię: 09.12.2019

Dziś zrobiłam- pycha! Polecam ja i mój trzylatek, który awanturował się o dokładkę …

Patrycja

Dodano opinię: 13.01.2020

Ile czasu można je przechowywać?
Pyszne mam nadzieję,że Zosi też będą smakować

Martyna

Dodano opinię: 22.11.2020

Ponawiam pytanie. Niestety nie widziałam odpowiedzi a również mnie interesuje jak długo można je przechowywać.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Myślę, że nie dłużej niż 3 dni. ALe u nas nigdy nie wytrzymują dnia.

Mma

Dodano opinię: 18.02.2020

Czy można zastąpić olej rzepakowy olejem kokosowym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

tak

Magda

Dodano opinię: 05.04.2020

Czy miód można zastąpić syropem daktylowym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

tak

Karolina

Dodano opinię: 04.09.2021

Czy będą się nadawać dla rocznego dziecka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak.

Klaudia

Dodano opinię: 11.02.2022

Te batoniki są przepyszne 😊 dziękujemy❤

Marta

Dodano opinię: 31.05.2022

Czym zastąpić siemię lniane?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

Uzupełnij innym ziarnem, możesz odpowiednio zwiększyć ilość pozostałych składników

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek