Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

21 lipca 2016

Słodkie placki z nektarynką

Śniadanie dla dzieci nie może być nudne! Musi być pyszne, smaczne i pożywne. Dla mnie ważne jest też, by było ciepłe, niezależnie od pory roku. Dziś serwujemy słodkie, że hej:) placuszki z owocami. Nie podjadać dzieciom!   Składniki: 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej; 2 łyżki twarogu lub twarożku; 1 jajko; 1 bardzo dojrzały, rozgnieciony...

Śniadanie dla dzieci nie może być nudne! Musi być pyszne, smaczne i pożywne. Dla mnie ważne jest też, by było ciepłe, niezależnie od pory roku. Dziś serwujemy słodkie, że hej:) placuszki z owocami. Nie podjadać dzieciom!

 

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej;
  • 2 łyżki twarogu lub twarożku;
  • 1 jajko;
  • 1 bardzo dojrzały, rozgnieciony banan;
  • 1/2 miękkiej brzoskwini lub nektarynki (pokrojona w małą kostkę);
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia.

Banana, ser i jajko łączymy, mieszamy, dodajemy mąkę, na koniec owoce. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy delikatnie olejem i łyżką nakładamy ciasto. Obsmażamy z dwóch stron do zrumienienia. Jemy ciepłe lub zimne.

Te placki można dowolnie modyfikować, dodając suszone owoce, lub inne świeże np. borówki. Smacznego!

 

 11798122_1010778795622371_1594693220_n 11797984_1010778772289040_88691630_n 11798388_1010778728955711_1811031264_n

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (80)

Patrycja

Dodano opinię: 09.09.2015

Mam w domu alergika mlecznego. Czy mozna zastapic czyms ser? Bo placuszki wygladaja smakowicie 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.09.2015

2 łyżkami amarantusa ekspandowanego lub pominąć można:)

Ela

Dodano opinię: 10.05.2016

w wersji z amarantusem jest naprawdę super – nawet bez dodatku nektarynki. Dzięki

Monika

Dodano opinię: 31.05.2019

Wychodzą pyszne 🙂 synek się zajada 🙂

Joanna

Dodano opinię: 09.09.2015

hej, mam pytanko co z jajkiem. W spisie składników go nie ma, a w opisie jest. 

Ania

Dodano opinię: 09.09.2015

Będzie jutro na śniadanie dla mojej pierwszoklasistki 🙂 Mniam.

Moni

Dodano opinię: 09.09.2015

Jedno jajko? W składnikach nie jest wymienione a w opisie wykonania sie pojawia 😉
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.09.2015

Poprawiłam:) Jajko musi być:)

Lena

Dodano opinię: 09.09.2015

Zjedzone, mniam 🙂

 

Diana (mamorki.com)

Dodano opinię: 09.09.2015

Świetny i szybki pomysł! Już zdążyłam wypróbować ;)) jedynie banana zastąpiłam gruszką, bo moja Mała na razie musi go unikać ale wyszło pysznie 🙂

Agata

Dodano opinię: 06.09.2021

Chciałam zapytać dlaczego unikacie banana z Malutka? Zastanawiam się czy jest ktoś kto boryka się z tym samym problemem. Dławienie bananem, a raczej gęsta ślina która powoduje enzym zawarty w bananie.
Przepraszam, ze tak przy jedzeniu, ale to jedyny kontak z Diana 😛

Majka

Dodano opinię: 09.09.2015

Pyszne, bardzo smakowało mojemu Miśkowi i mężowi 🙂

Ania

Dodano opinię: 09.09.2015

W przepisie jest twaróg lub twarożek. Chodzi o taki do smarowania czy twarożek wiejski też się nada?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.09.2015

Taki np. z Piątnicy ”twarożek naturalny” (taki grudkowaty, ten wiejsku z dużymi kulkami nie:)

langierek

Dodano opinię: 09.09.2015

A tak z innej beczki – jakiej patelini używacie by byłay tak lekko zarumienione a nie przypalone?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.09.2015

Najzwyklejszej, teflonowej z IKEA:)

gosia

Dodano opinię: 09.09.2015

czy lepiej podac serek bieluch tj taki do smarowania czy taki twarog co się kupuje no na wagę?:)

langierek

Dodano opinię: 10.09.2015

o, dziękuje:-)

 

gosia

Dodano opinię: 10.09.2015

Prosze jeszcze o podpowiedź czy mogę zastąić mąkę płatkami np owsianymi, orkiszowymi? jaka powinna być wtedy ilość i czy wcześniej należy je namoczyć? dziękuję

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2015

MOżesz spróbować zamienić na tyle łyżek płatków ile mąki w przepisie. NA pewno nie będą takie delikatne jak z mąką pszenną, ale wyjdą też:) Albo płatki możesz zmielić na mąkę:) NIe trzeba ich moczyć.

gosia

Dodano opinię: 10.09.2015

czy serek to taki do smarowania typu Bieluch czy twaróg kupowany na wagę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.09.2015

Twaróg:)

Sandra

Dodano opinię: 06.09.2020

Z naturalnym Bieluchem też super!

Asia

Dodano opinię: 11.09.2015

Wiatm,

 

super placuszki, ale mam mytanie, moja skończyła 8 miesięcy za chwilę będzie miała 9 miesięcy, czy mogę jej już podawać smażone rzeczy, szczerze mówiąc do tej pory nie podawałam. Od kiedy można takie placuszki, naleśniczki serwować niemowlakowi??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.09.2015

MY zaczęłyśmy podawać placuszki, naleśniki około 8-9 m:) W każdym przepisie na dole są tagi informujące od ktorego miesiąca MY dawałyśmy dzieciom takie dania:)

FK

Dodano opinię: 11.09.2015

To ja też zapytam 😉 Jakiego oleju kokosowego używacie do smażenia? Rafinowanego czy nie? Bo czytałam, że rafinowany jest lepszy, ale jakoś nie mam przekonania do rafinowanych olejów…

Karolina

Dodano opinię: 17.09.2015

Przepyszne! Synek po zjedzeniu tylu placków co zwykle powiedzial: „mniam, mniam, ne ma, da jece” 🙂

Sandra

Dodano opinię: 23.09.2015

Cześć, często są na blogu przepisy na potrawy smażone bez tłuszczu lub z małą ilością. Czy macie jakieś sprawdzone marki/rodzaje patelni, które by się nadały do smażenia bez tłuszczu? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.09.2015

Czesc, my używamy patelni z IKEA. Jesteśmy bardzo zadowolone.

Gosia

Dodano opinię: 24.09.2015

Witam,

Na dzisiejsze śniadanie zaserwowałam mojemu dwulatkowi placuszki. Zjadł 6 i jeszcze krzyczał mama jeszcze jeszcze 🙂

Dziękuję za super przepis!

Żółwia mama

Dodano opinię: 08.10.2015

Robiłam dwa razy – raz z mąką pszenną, raz z kokosową! Obie wersje smaczne, ale z mąką kokosową to po prostu "miód w gębie"! 🙂

 

Aga

Dodano opinię: 21.01.2016

U mnie wyszły słabo, były w środku mokre, takie jak by nie usmażone, surowe. Czy takie miały być? Córce niestety nie smakowaly, i zastanawiam się co mogłam źle zrobic…. hmm. Jakies pomysły?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2016

A skąd miałaś nektarynke o tej porze roku? Może to wina owocu lub placuszek był zbyt gruby i przez to w środku się nie zrobił?

Anna

Dodano opinię: 03.12.2016

Mi też wyszły mokre i jakby surowe. Rwały się na kawałki, ciężko było przewrócić na patelni. Wyrzuciłam, bo bałam się podać dziecku. Pierwszy raz nie wyszedł mi przepis z tego bloga. 🙁 Wydaje mi się, że to przez brzoskwinie z puszki. :/ A może za mało mąki? Sama nie wiem… chyba spróbuję jeszcze raz z rodzynkami. 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.12.2016

Zapewne brzoskwienie z puszki.

kinga

Dodano opinię: 28.01.2016

dzisiaj pierwszy raz wreszcie mi się udało zrobić placki 🙂 wyszły piękne i pyszne 🙂 chcociaż robiłam "z głowy" bo nie było jak zaglądnąć tu do was na szybko. a może pomyślicie nad aplikacją z przepisami?? 🙂 pozdrawiam

Mama Wojtusia ;)

Dodano opinię: 16.02.2016

Jakim owocem sezonowym można teraz zastąpić nektarynkę/brzoskiwnie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.02.2016

Jabłkami:)

Marzena

Dodano opinię: 19.04.2016

Czy dzieciom można podawać brzoskwinie z puszki? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

Nie polecamy. Mają masę cukru.

matka_galganka

Dodano opinię: 28.05.2016

Placuszki świetne! Faktycznie zaraz po zdjęciu z patelni sa mocno wilgotne, ale nie ma mowy o niedosmazeniu przy tak małej ilości mąki. Poza tym na początku myślałam, ze dałam jej trochę za mało, bo placuszki były trochę "wiotkie" przy przekrecaniu, więc dodałam do drugiej tury jeszcze łyżkę i to był błąd, bo stały się bardziej zbite i przez to "cięższe". W każdym razie wrócę do nich na pewno 😀

Karola

Dodano opinię: 06.06.2016

Ale te placuszki są wspaniałe 🙂

Monika

Dodano opinię: 21.07.2016

czy można czymś zastapić lub pominać jajko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2016

Siemię lniane mieline lub dodatkowy banan. 

Kasia

Dodano opinię: 21.07.2016

czym sie różni twaróg od twarożku :)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2016

Twarog to taki np poltlusty w kostce albo na wage  a twarozek jest to twarog wymieszany ze smietanka czy jogurtem.

Bogusia

Dodano opinię: 21.07.2016

Czy twarogu można całkowicie zrezygnować i czy wówczas placuszki będą dobre?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.07.2016

Tak.

Marta

Dodano opinię: 21.07.2016

Placuszki te już od dłuższego czasu często goszczą u nas na śniadanie! są PRZEPYSZNE, a w połączeniu z różnymi owocami i serkiem z banana no mega! MEGA! Pozdrowienia! 

Asia

Dodano opinię: 21.07.2016

A czy można czymś zastąpić banana? Mamy alergię…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.07.2016

Pomiń.

Monika

Dodano opinię: 23.07.2016

Czy mozna zastapic twarog innym serem, np. ricotta ?
Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.07.2016

Tak.

Anna

Dodano opinię: 17.08.2016

jakiej firmy oleju rzepakowego uzywacie do smażenia? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.08.2016

Bardzo różnie, ale ostatnio Oleofarm.

Anna

Dodano opinię: 22.08.2016

dziękuję za odpowiedź,  ale oleofarm ma olej rzepakowy tłoczony na zimno i nadaje się do dań na zimno (http://oleofarm.pl/produkty/oleje-swiata/olej-rzepakowy/), a szukam czegoś do smażenia i trudno mi coś znaleźć…

Sylwia

Dodano opinię: 22.08.2016

Komentarz o niepodjadaniu dziecku jest jak najbardziej słuszny 😉 Przepyszne. Nie zdążyłam smażyć i studzić bo synek tak się zajadał 🙂

Asia&Hania

Dodano opinię: 07.09.2016

Placki z nektarynką to ulubiona przekąska mojej Hani 😀 Zamiast twarożku dodaję jogurt/maślankę – wychodzą bardzo delikatne. Do tego dorzucam trochę pokruszonych płatków migdałowych, które przełamują miękką konsystencję 😀 ogólnie meeega pycha!

Ewelina

Dodano opinię: 22.09.2016

Ile razy w tygodniu mogę podać córce różne placki czy naleśniki? Córka 10miesiecy.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.09.2016

Im mniej smażonego tym lepiej tymczasem:)

AniaH

Dodano opinię: 06.10.2016

Czy kwestia tego ze placki sa smarzone nie zaszkodzi maluszkowi i rzeczywiscie moge je podawac juz w 9 miesiacu ? Troche sie tego boje bo niedawal mu niczego smarzonego jeszcze.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2016

Jasne, o ile codziennie nie podajesz smażonych posiłków i ograniczasz smażenie do rumienienia a nie smażenia na smaluc czy głębokim oleju to myślę, że 9 m dziecko spokojnie raz na jakiś czas może takiego placucha zjeść.

Monika

Dodano opinię: 14.12.2016

Placuszki pyszne. Największy minus to to, że są strasznie mokre… Ciężko jest je przewrócić . Nektarynki zamieniłem na jabłka. Placuszki pyszne. Napewno zrobię je jeszcze nie raz 🙂 corce bardzo smakuje. Tak jak wiekszosc jedzonka ladowala na podlodze tak teraz wiekszosc w brzuszku pozdrawiamm

Monika

Dodano opinię: 14.12.2016

Placuszki pyszne. Największy minus to to, że są strasznie mokre… Ciężko jest je przewrócić . Nektarynki zamieniłem na jabłka. Placuszki pyszne. Napewno zrobię je jeszcze nie raz 🙂 corce bardzo smakuje. Tak jak wiekszosc jedzonka ladowala na podlodze tak teraz wiekszosc w brzuszku pozdrawiamm vv

Gosia

Dodano opinię: 18.12.2016

Dziewczyny a jakiego oleju kokosowego używacie-rafinowanego czy nie?Bo się zastanawiam który jest zdrowszy do smażenia.Pozdrawiam!:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.01.2017

Nierafinowany.

Ania

Dodano opinię: 11.01.2017

Jeden z moich ulubionych przepisów… proste, smaczne i zdrowe 🙂 Czasem zmieniam czesc maki na zblendowane ziarna slonecznika i pestki dyni. Polecam 🙂

spa2007

Dodano opinię: 06.06.2017

tyle razy próbowałam robić różne racuchy i tylko klasyczne drozdzowe mi wychodziły, a tu niespodzianka, w końcu serowe wyszły. miękkie, odpowiednio słodkie z nutą kwaskową w zależności od owoców w środku 🙂

TSanja

Dodano opinię: 03.10.2017

Jakiej konsystencji ma być ciasto przed smażeniem?? wydaje mi się że wychodzi za gęste…?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

tak, ma być gęste:)

Dorota

Dodano opinię: 24.06.2018

zrobiłam z morelą, błyskawiczne i bardzo dobre 🙂

Sylvik

Dodano opinię: 26.08.2018

Zrobiłam z mąki jaglanej i mango, pycha ? porcja akurat na śniadanie dla mnie i dla 9mcy córki ? mam tylko jedno zastrzeżenie. Pewnie to przez moją modyfikacje albo brak umiejętności ale moje placuszki strasznie chłonęły tłuszcz podczas smażenia bez względu na zmianę temperatury ?

Ania

Dodano opinię: 24.10.2018

Czy można te placuszki schować w lodówce na następny dzień?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.10.2018

Tak, choć najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

Mama Natalia

Dodano opinię: 12.02.2019

Zrobiłam je dziś ale bez owoców, po prostu twaróg z bananem (zostało mi go troszkę bo robiłam naleśniki z bananowym serkiem na obiad) i do tego jajko i dwie łyżki mąki owsianej, smażone na suchej patelni, wyszło pysznie ☺️

Gosia

Dodano opinię: 10.08.2019

Czy dla 8,5 miesięcznego dziecka ten przepis jest okej? Czy można upiec te placuszki zamiast usmażyć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

tak

Asia

Dodano opinię: 14.02.2020

Są przepyszne, bardzo słodkie dzięki nektarynce, moja roczna wtedy córeczka jadła i prosiła o dokładkę. Czekam na lato, żeby ponownie je zrobić.

Aleksandra

Dodano opinię: 15.05.2020

Ile dziecko może zjeść jajek w tygodniu? Chodzi mi o to że synek bardzo lubi weszelkoego rodzaju placuszki a w każdych jest jajko czy takie „rozrobione” jajko z innymi składnikami również liczy się jako pełne zjedzone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

W jakim wieku dziecko?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek