Słodka zupa z kukurydzy i marchewki, to może brzmieć całkiem dziwnie, ale smakuje wyśmienicie! Najlepsze w zupach krem, jest to, że wrzucam wszystko do jednego gara, zalewam bulionem, albo wodą, gotuję 20 minut, blenduje i obiad gotowy.
Składniki:
  • 2 marchewki;
  • 1 średni por (tylko biała część);
  • 2 średnie ziemniaki;
  • 1 mała cebula;
  • 1 szklanka ugotowanej kukurydzy (ja daje z puszki, to naprawdę nic złego);
  • 1 litr wody;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • 1 łyżka oleju np. lnianego/ słonecznikowego zimnotłoczonego;
  • 3 skibki (kromki, pajdy, albo jak tam u Was mawiają) chleba;
  • pół łyżeczki suszonego oregano.

 

Warzywa umyj i obierz te, które trzeba:) Pokrój wszystko na kawałki ( nie muszą być jakieś super małe). W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy (1 łyżkę), wrzuć marchew, por, ziemniaki, cebulę i podsmażaj kilka minut ciągle mieszając. Gdy cebula zacznie się szklić, dodaj kukurydzę i jeszcze chwilę gotuj. Następnie zalej wszystko wodą, przykryj i gotuj 20 minut, a następnie zblenduj na gładki krem i dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
Moim zdaniem ząbek czosnku na koniec, też fajnie podkreśliłby smak zupy, więc eksperymentujcie jeśli tylko chcecie:)

Chleb pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię, olej olejem (1 łyżka), posyp oregano, obracaj i podsmażaj, by stał się chrupiący.

Zupę po ostudzeniu posyp grzankami, polej olejem zimnotłoczonym i podaj domownikom. Maluszkom, które nie potrafią jeszcze jeść łyżką, zupę możesz podać w Doidy Cup, a starszakom w miseczce z przyssawką, której premiera już na dniach. Wypatrujcie jej w sklepie Doidy Cup.

 

Więcej prostych, jesiennych przepisów, wzmacniających odporność, znajdziecie w naszym kulinarnym ebooku:

 

 

KUPUJĘ!