3 porcje 12 miesięcy+

Dziś odbył się eksperyment… do wszelkich zup dodaję lekko podsmażoną lub przypaloną nad ogniem (kiedy jeszcze gotowałam na gazie) cebulę. Dzis postanowiłam również włoszczyznę lekko zrumienić na suchej patelni, by wydobyć jej aromat przed wrzuceniem do gara). Rezultat był zaskakująco pyszny! taki rosół jest ciemniejszy, nieco mętniejszy, ale bardziej aromatyczny, intensywniejszy w smaku. W połączeniu z domowymi kluseczkami stanowi świetny jesienny, rozgrzewający obiad. Na przeziębienie w sam raz:)

Składniki:

Rosół:

  • porcja rosołowa lub jak u mnie np. 4-6 udek z kurczaka;
  • 3 litry wody;
  • pęczek świeżej włoszczyzny (2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek białej częsci pora, 1 cebula)
  • świeża natka pietruszki i lubczyk (kilka listków, lub suszone zioła);
  • opcjonalnie 1 łyżka mieszanki suszonych ziół i warzyw bez soli.

Lane kluseczki:

  • 2 jajka;
  • 5 płaskich łyżek mąki (pszennej/orkiszowej);

Mięso i warzywa umyj. Warzywa obierz, poza cebulą, którą tylko przepołów. Użyj dużej, teflonowej patelni, na którą przełóż włoszczyznę i smaż ją do momentu, aż zacznie się lekko przypalać z jednej strony. Następnie przewróc warzywa na drugą stronę i też chwilkę obsmażaj. Dosłownie 3-4minuty smaż warzywa na suchej patelni.

Do garnka wlej wodę i wrzuć mięso wraz z warzywami, nastaw najmniejszy ogień i gotuj tak cały czas.

 

14997046_1323397714360476_1292655965_n

Jeśli pojawiły się ”szumy” na powierzchni zupy teraz przelej wywar przez sito do nowego garnka, przełóż mięso i dodaj podsmażone warzywa. Gotuj rosół na małym ogniu aż warzywa całkiem zmiękną. Następnie wyjmuj całą zawartość z garnka tak by został sam wywar, dopraw go do smaku posiekanymi (tyle ile lubisz) lub suszonymi ziołami (ok pół łyżeczki lubczyku i natki pietruszki). Gotuj rosół dalej na małym ogniu przygotowując kluseczki.

W wysokim naczyniu rozbełtaj jajka (ja to robię zawsze trzepaczką – końcówką blendera), stopniowo dodawaj mąkę, dalej mieszając, aż uzyskasz jednolita, gładką, gęstą masę, która spływa powoli z łyżki. Jeśli twoja masa będzie wydawać Ci się zbyt gęsta, dodaj łyżkę stołową wody i wymieszaj. Wlewaj ciasto za pomocą łyżki do gotującego się rosołu jak na zdjęciu. W miarę jak kluseczek będzie przybywać odgarniaj jej na boki, by robić miejsce nowym:) Doprowadź zupę do wrzenia i wyłacz gaz.

14937921_1323397641027150_1848742519_n14958540_1323397687693812_534272090_n

Teraz możesz posiekać ugotowana marchew i również wrzucić ją do zupy. Gotowe:)

14961565_1323397624360485_1355756250_n

Oczywiście rosół bez dodatku soli może wydawać się nie do zjedzenia. Polecam rodzicom doprawić sobie zupę dopiero na talerzu, a kilkunastomiesięcznym maluszkom ewentualnie doprawić szczyptą soli himalajskiej. Dzieciom, które nie władają łyżką plecamy podać zupę w kubeczku Doidy Cup, który możecie zamówić również przez naszą stronę TUTAJ.

14961337_1323397494360498_101611121_n

 

 

 

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep