Pulpeciki z indyka w sosie kokosowo-pomidorowym to proste, ale bardzo efektowne danie 🙂 Możesz zaskoczyć nim teściową haha, ale i swojego bobasa już w pierwszych tygodniach rozszerzania diety.

 Jak dobrze rozpocząć blw, możesz poczytać na naszym blogu w zakładkach BLW KROK PO KROKU oraz zapisując się na nasz kurs rozszerzania diety. Tutaj możesz zobaczyć szczegóły kursu.

Takie pulpeciki są delikatne i miękkie, a kształt kulki idealnie wpisuje się w metodę blw i założenie, że pozwalamy dziecku samodzielnie kierować jedzenie o wygodnym kształcie do buzi. W pierwszych dniach blw podawaj dziecku dania jednoskładnikowe, jednak po 7-8 miesiącu możesz podać również takie danie w sosie z mleka kokosowego i pomidorów. 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1 duży / 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400  g pomidorów z puszki
  • szczypta pieprzu i soli (dla starszaków)
  •  1/2 łyżeczki soku z cytryny

Do miski przełóż zmielone mięso. Dodaj jajko, mannę, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj tak by powstała jednolita masa.

Na patelni rozgrzej olej. Bułkę tartą przesyp na talerz. Nabieraj dłońmi małe porcje mięsa, tworząc kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczaj w bułce tartej, a następnie układaj na rozgrzanej patelni. Obsmaż klopsiki z każdej strony, by bułka tarta zrumieniła się.  Zalej mięso mlekiem kokosowym. Pomidory z puszki zblenduj na gładki sos i przeje do mięsa. Wymieszaj sos, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dorosłym i starszakom dosól danie na talerzu. 
Podawaj z ziemniakami lub ulubionym makaronem. U nas dziś kolanka:) Opcjonalnie posyp natką pietruszki lub kolendry.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep