Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 września 2014

„Pasztet z zielonej soczewicy”

Składniki (na malutka keksówkę);pół szklanki zielonej soczewicy;2 marchewki;2 pietruszki (korzeń);jajko;mała cebula;mały pęczek natki pietruszki;0,5 łyżeczki gałki muszkat.;0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku;szczypta pieprzu;2 łyżki oliwy z oliwek; mąka np. pszenna pełnoziarnista ok. 2-3 łyżek;odrobina masła i bułka tarta do przygotowania foremki. Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10h.Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy...

Składniki (na malutka keksówkę);
pół szklanki zielonej soczewicy;
2 marchewki;
2 pietruszki (korzeń);
jajko;
mała cebula;
mały pęczek natki pietruszki;
0,5 łyżeczki gałki muszkat.;
0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku;
szczypta pieprzu;
2 łyżki oliwy z oliwek;
mąka np. pszenna pełnoziarnista ok. 2-3 łyżek;
odrobina masła i bułka tarta do przygotowania foremki.

Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 10h.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Namoczoną soczewicę odsączamy z wody, płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy świeżą wodą (tak by cała była zakryta, a nawet trochę więcej), wrzucamy pokrojone warzywa i całość gotujemy ok. 25min. na małym ogniu pod przykryciem. Następnie odsączamy wodę, jeśli została. Posypujemy przyprawami (gałką, pieprzem, papryką), dodajemy 2 łyżki oliwy. Blendujemy całość na gładką masę.
Odkładamy blender.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i lekko szklimy na odrobinie oliwy lub masła. Dodajemy do zblendowanej masy.
Natkę pietruszki siekamy i również dodajemy do masy.
Wbijamy również jajo i całość dokładnie mieszamy łyżką. Teraz czas na mąkę:) Dodajemy najpierw dwie czubate łyżki i dokładnie mieszamy całość. Masa ma być dość zwarta, ciężka, jeśli uważasz, że taka nie jest dosyp jeszcze trochę mąki, ale nie więcej niż 3 czubate łyżki łącznie.
Formę (ja miałam małą silikonową keksówkę) lekko natłuszczamy np. masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy (a raczej przekładamy) masę do foremki i pieczemy 45min. w temp. 180’C.
Podajemy na ciepło lub na zimno, pokrojone jak chleb lub w kostkę. Można również polać sosem czosnkowym lub koperkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (22)

Pannacotta

Dodano opinię: 03.12.2015

Czy z czerwonej soczewicy też wyjdzie?
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.12.2015

Tak

Gosia

Dodano opinię: 20.01.2016

A co zamiast jajka? len mielony?Mozna?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.01.2016

Tak.

Magdalena

Dodano opinię: 09.05.2016

Czy czerwoną soczewicę też trzeba namoczyć uprzednio w wodzie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2016

Nie, tylko wypłucz.

Natalia

Dodano opinię: 10.10.2016

Zrobiłam z czerwonej soczewicy ale wyszło mi bardzo miękkie . Można tez coś takiego podać?!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2016

Pewnie:)

Joanna

Dodano opinię: 05.10.2017

Piekłam 70 minut w temperaturze 180 st.grzanie góra i dół i było surowe, więc piekłam kolejną godzinę i nadal jest surowe. Tylko boki są upieczone. Czy takie ma być?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Na pewno nie. Pasztet nie powinien być surowy.

Paulina

Dodano opinię: 08.03.2019

Czy można dać 9 miesięczne emu dziecku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.03.2019

Tak

Paulina

Dodano opinię: 09.03.2019

Czy ten pasztet ma być miękki w środku?Po 45 minutach wkladam patyczek,a pasztet jest miękki w środku.

Paulina

Dodano opinię: 09.03.2019

Czy pasztet powinien być miękki w środku??Bo nie wiem, czy tak powinno być, czy mój jest po prostu niedopieczony.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

Soczewica jest taka wilgotna, ale pasztet nie powinien byc miękki.

Dariatka

Dodano opinię: 27.03.2021

Jeju, jakie to dobre! Dodałam suszonych moreli. Oczywiście wyszło trochę za miękkie w środku, ale w niczym to nie przeszkadza. Zanim dałam Prezesce, sama zeżarłam chyba że ćwierć. Sama panna Prezeska też oszalała. Obłędny!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Jak miło się czyta 🙂

Karolina

Dodano opinię: 22.04.2021

Czy od 7 miesiąca można podawać ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Jeśli już ma za sobą dania wieloskładnikowe, to można.

Kasia

Dodano opinię: 28.12.2021

Piekę pasztet juz ponad 70 minut i dalej jest miekki w środku. Czy to nadaje się do spożycia? Czy jest możliwe żeby po takim czasie pieczenia był surowy? Czy po prostu było za dużo wody?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Raczej za dużo wody. W składnikach nie ma nic, co p takim czasie pieczenia mogłoby zaszkodzić lub być niedopieczone.

Magda

Dodano opinię: 05.07.2022

Mi też wyszedł taki mokry w środku, boki przypieczone. 🙂Pomimo tego mi bardzo smakuje córcia też coś skubnęła.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek