4 porcje

11999992_1609081272688545_305929537_n

Schab duszony i opanierowany to prostota sama w sobie. A, jak wiadomo, proste rozwiązania są najlepsze, dlatego uwielbiamy to danie. Pomysł zaczerpięty z rodzinnego domu, a skąd przywędrował…? Kto wie;)

4 plastry schabu

1 jajko

około 1 szklanki mąki

olej rzepakowy do smażenia

1 szklanka bulionu/wody

2 gałązki natki pietruszki

szczypta pieprzu

szczypta papryki czerwonej w proszku

2 ząbki czosnku

1 ziarenko ziela angielskiego

1 ziarenko pieprzu

Mięso lekko rozbij. Natrzyj pieprzem, papryką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mąkę wsyp na płaski talerz, jajko rozkłóć widelcem w miseczce. Maczaj każdy plaster mięsa najpierw w jajku, później w mące i układaj na bardzo rozgrzanej, dużej patelni, wysmarowanej olejem. Smaż z obu stron tylko do lekkiego zrumienienia, a następnie zalej kotlety bulionem/wodą. Dodaj natkę pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, i duś pod przykryciem około 10 minut. Możesz przewrócić w trakcie mięso, ale zrób to delikatnie, by nie oderwała sie panierka.

Wersję dla dorosłych możesz przed opanierowaniem doprawić solą i ostrą papryką.