12 miesięcy+

Zdjęcia może nie są spektakularne, ale nie miałam zbyt wiele czasu na ich robienie, same wiecie jak to jest "matka w kuchni czasu nie ma" 🙂 Tak czy siak, przepis jest banalnie prosty, a macie pewność, że Wasza rodzina zje prawdziwą rybę, nie jakieś zmielone "coś" w panierce z "czegoś". To co, do dzieła?

Składniki:

  • ok 300g Waszej ulubionej ryby (np. dorsz, morszczuk), waże by była to np. filet, polędwica bez ości, dość gruba, a nie jakis tam kapeć:), najlepiej świeża, a nie wcześniej mrożona;
  • po 1/3 łyżeczki suszonej natki pietruszki, bazylii i tymianku;
  • 2 kopiase łyżki mąki pszennej/ orkiszowej;
  • 5 łyżek domowej bułki tartej;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • 1 jajko;
  • pieprz czarny;
  • ew. sól himalajska dla starszaków i rodziców;
  • olej rzepakowy do smażenia.

Rybę dokładnie umyj i osusz. Upewnij się, że nie ma ości i resztek skóry, a następnie pokrój w poprzek na grube kawałki wielkości kciuka. Skrop mięso sokiem z cytryny i posyp suszonymi ziołami, wymieszaj. Jeśli masz pod ręką świeże zioła możesz je spokojnie zastąpić (wcześniej drobno siekając).

W jednej miscecze rozbełtaj jajko ze szczyptą pieprzu, w drugiej połącz mąkę z bułką tartą, a następnie wymieszaj suche składniki.

Na patelni rozgrzej maąa ilośc oleju. Kawałki ryby obtaczaj delikatnie w bułce z mąką, następnie w jajku, a na koniec znów w bułce z mąką. Układaj spanierowane kawałki ryby na rozgrzanej patelni i obsmażaj z każdej strony ostrożnie przewracając. Prawdopodobnie ryba będzie usmażona w kilka minut więc nie odchodź od patelni:)

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. surówką lub gotowanymi warzywami.

Paluszki rybne można również przygotować w piekarniku. Układając spanierowane kawałki ryby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem nalezy skropić kawałki ryby olejem. Piec ok 25 minut kontrolując stopień zrumienienia. 180'C z termoobiegiem, na środkowym poziomie piekarnika, w połowie pieczenia przewracając paluszki na drugą stronę.

Smacznego!:)

14937032_1323398697693711_1498061307_n 14962964_1323398684360379_1317901822_n 14997128_1323398937693687_1357336738_n 14996403_1323398817693699_1119424037_n

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep