Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

28 listopada 2016

Kasza jaglana z prażonymi migdałami i miodem

O superowych:) właściwościach jaglanki rozpisywałyśmy się wielokrotnie:) Ale tego tematu nigdy dość. Przypominamy zatem, że jaglanka (m.in.) nie zakwasza organizmu, jest lekkostrawna i pozbawiona glutenu, zawiera krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci (trafia do Was mamuśki?:), zawiera także dużo witamin z grupy B oraz składniki mineralne,m.in.: magnez, wapń,...

O superowych:) właściwościach jaglanki rozpisywałyśmy się wielokrotnie:) Ale tego tematu nigdy dość. Przypominamy zatem, że jaglanka (m.in.) nie zakwasza organizmu, jest lekkostrawna i pozbawiona glutenu, zawiera krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci (trafia do Was mamuśki?:), zawiera także dużo witamin z grupy B oraz składniki mineralne,m.in.: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.

 

  • Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej;
  • 1 szklanka mleka (roślinne/krowie);
  • 1/2 szklanki wody;
  • 1 czubata łyżka płatków migdałowych;
  • 1/2 łyżeczki miodu ( po 12 m. życia, wcześniej możesz posłodzić np. 1/2 rozgniecionego banana).

Wodę połącz z mlekiem i doprowadź do wrzenia. Kaszę wypłucz na sitku gorącą wodą, wsyp do garnka. Gotuj pod przykryciem, na najmniejszym ogniu przez ok 18 minut. Wyłącz palnik i poczekaj 5 min, aż kasza całkiem napęcznieje płynem. Przesyp kaszę do miseczki. Płatki migdałowe wysyp na sucha patelnię i praż chwilę, aż lekko zbrązowieją.

Ciepłą (nie gorącą) kaszę polej miodem i posyp płatkami.

Smacznego:))

 

1 2

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (28)

Gosia

Dodano opinię: 30.11.2015

Od jakiego wieku można jaglankę. Mam 7 miesięczniaka i zastanawiam się czy już możemy probować?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2015

Możecie:)

Iwona

Dodano opinię: 01.12.2015

Propozycja w sam raz dla takiej fanki jaglanki jaką jestem 🙂

http://iwonka-bloguje.blogspot.com

Ewelina

Dodano opinię: 09.12.2015

A ja mam pytanie czy mogę to zrobić z mlekiem modyfikowanym? 🙂

Pozdrawiam. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2015

Pewnie możesz, ale nie polecamy, a poza tym po co?:) Roślinne będzie i smaczniejsze i zdrowsze:)

Ewelina

Dodano opinię: 29.05.2016

Zdrowsze to chyba nie bo jednak dzieciom ktore nie sa karmione piersia podaje mm a nie roslinne;)

szalony ojciec

Dodano opinię: 04.03.2016

Mały kaszę jaglaną lubi ale w tej wersji uwielbia. Zresztą nie on jeden i dobrze, że przepis jest na dwie porcje 😀

Magger

Dodano opinię: 02.12.2016

Jaki miód będzie najlepszy dla 1,5 roczniaka? Wielokwiatowy czy może też być inny np. spadziowy? Dziękuję.

Magger

Dodano opinię: 04.12.2016

Jaki miód będzie najlepszy dla 1,5 roczniaka? Wielokwiatowy czy każdy inny też np. spadziowy? Dziękuję.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2016

My używamy wielokwiatowy lub lipowy.

Iga

Dodano opinię: 10.12.2016

jak ugotować jaglankę żeby nie była taka sucha i kleista????? Tylko bardziej jak manna??????? zwykle wg.przepisu jest 1 szklanka kaszy na 2,5 wody. I gotować ok 25 min. Wy polecacie gotować 18 minut…. Proszę o radę 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.12.2016

W książce masz precyzyjne wytyczne, jak ugotować kaszę na różne sposoby. Na pewno Ci wyjdzie.

Iga

Dodano opinię: 10.12.2016

Jak ugotować jaglankę żeby nie była taka lepka i sucha?  🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.12.2016

Musisz ustawić odpowiednie proporcje wody i nie podnosic pokrywki podczas gotowania.

Małgosia

Dodano opinię: 05.01.2017

Próboje kasze jaglaną, było wiele podejść, jakoś mi nie smakuje, synkowi czasami tylko, ale ta jaglanka to sukces 🙂 pyszne śniadanie we dwoje, synek zażyczył sobie jeszcze polać jogurtem na koniec (wyjadł migdały)

Beata

Dodano opinię: 22.02.2017

Dzień dobry 😉 tak mnie kusi ta jaglanka:-) mam wszystkie składniki, poza płatkami migdałowymi a pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia. Znalazłam migdały łuskane. Mogę je wykorzystać? np zetrzeć na tarce ( bez prażenia )?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2017

Jasne, że tak.

Sylvia

Dodano opinię: 27.02.2017

O super jutro zrobię kasza jaglana ?

Gosia

Dodano opinię: 25.10.2017

Czy można zrobić jaglankę wieczorem i rano podgrzać? Czy będzie smaczna ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2017

bardzo często tak właśnie robię:)

Asia

Dodano opinię: 24.02.2018

Witam, a co myślicie o zastąpieniu kaszy płatkami jaglanymi? Moja córka jakoś kaszę trudniej akceptuje 😉 a z płatkami idzie gładko i zastanawiam się czy też są tak samo wartościowe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.02.2018

Nie, są mniej wartościowe i mają inny smak. Ale świat się nie skończy jak będzie je jadła:)

Anna

Dodano opinię: 11.03.2018

Jak ugotujesz mleko modyfikowane to wszystko co w nim dobre się rozpadnie. Białka denaturuja w 40 stopniach.

Dagmara

Dodano opinię: 14.03.2018

Mi chyba nie wyszło, bo liczyłam (i chyba tak miało być), że kasza będzie taka mleczna lepka jak np. ryż na mleku. A wyszła mi mega sucha 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2018

Zawsze możesz pod koniec gotowania podlać ją mlekiem:) Jak wyjdzie za sucha. Albo nawet dodac mleko i lekko zblendować.

Olga

Dodano opinię: 02.06.2018

ale jak niemowlal ma jesc jaglanke?? taki pol roczny? nalozyc na miseczke i niech raczka sie stara sam czy karmic lyzka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.06.2018

Możesz zrobić np. kuleczki, wejdz tutaj i zobacz jak radziła sobie Zuzia https://alaantkoweblw.pl/blw-tydzien-po-tygodniu/

MamaZuza

Dodano opinię: 28.12.2018

Uwielbiam tą jaglanke. Idealna na włosy, skórę i paznokcie.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek