O superowych:) właściwościach jaglanki rozpisywałyśmy się wielokrotnie:) Ale tego tematu nigdy dość. Przypominamy zatem, że jaglanka (m.in.) nie zakwasza organizmu, jest lekkostrawna i pozbawiona glutenu, zawiera krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci (trafia do Was mamuśki?:), zawiera także dużo witamin z grupy B oraz składniki mineralne,m.in.: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
- Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej;
- 1 szklanka mleka (roślinne/krowie);
- 1/2 szklanki wody;
- 1 czubata łyżka płatków migdałowych;
- 1/2 łyżeczki miodu ( po 12 m. życia, wcześniej możesz posłodzić np. 1/2 rozgniecionego banana).
Wodę połącz z mlekiem i doprowadź do wrzenia. Kaszę wypłucz na sitku gorącą wodą, wsyp do garnka. Gotuj pod przykryciem, na najmniejszym ogniu przez ok 18 minut. Wyłącz palnik i poczekaj 5 min, aż kasza całkiem napęcznieje płynem. Przesyp kaszę do miseczki. Płatki migdałowe wysyp na sucha patelnię i praż chwilę, aż lekko zbrązowieją.
Ciepłą (nie gorącą) kaszę polej miodem i posyp płatkami.
Smacznego:))
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (28)
Gosia
Dodano opinię: 30.11.2015
Od jakiego wieku można jaglankę. Mam 7 miesięczniaka i zastanawiam się czy już możemy probować?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2015
Możecie:)
Iwona
Dodano opinię: 01.12.2015
Propozycja w sam raz dla takiej fanki jaglanki jaką jestem 🙂
http://iwonka-bloguje.blogspot.com
Ewelina
Dodano opinię: 09.12.2015
A ja mam pytanie czy mogę to zrobić z mlekiem modyfikowanym? 🙂
Pozdrawiam.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2015
Pewnie możesz, ale nie polecamy, a poza tym po co?:) Roślinne będzie i smaczniejsze i zdrowsze:)
Ewelina
Dodano opinię: 29.05.2016
Zdrowsze to chyba nie bo jednak dzieciom ktore nie sa karmione piersia podaje mm a nie roslinne;)
szalony ojciec
Dodano opinię: 04.03.2016
Mały kaszę jaglaną lubi ale w tej wersji uwielbia. Zresztą nie on jeden i dobrze, że przepis jest na dwie porcje 😀
Magger
Dodano opinię: 02.12.2016
Jaki miód będzie najlepszy dla 1,5 roczniaka? Wielokwiatowy czy może też być inny np. spadziowy? Dziękuję.
Magger
Dodano opinię: 04.12.2016
Jaki miód będzie najlepszy dla 1,5 roczniaka? Wielokwiatowy czy każdy inny też np. spadziowy? Dziękuję.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.12.2016
My używamy wielokwiatowy lub lipowy.
Iga
Dodano opinię: 10.12.2016
jak ugotować jaglankę żeby nie była taka sucha i kleista????? Tylko bardziej jak manna??????? zwykle wg.przepisu jest 1 szklanka kaszy na 2,5 wody. I gotować ok 25 min. Wy polecacie gotować 18 minut…. Proszę o radę 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.12.2016
W książce masz precyzyjne wytyczne, jak ugotować kaszę na różne sposoby. Na pewno Ci wyjdzie.
Iga
Dodano opinię: 10.12.2016
Jak ugotować jaglankę żeby nie była taka lepka i sucha? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.12.2016
Musisz ustawić odpowiednie proporcje wody i nie podnosic pokrywki podczas gotowania.
Małgosia
Dodano opinię: 05.01.2017
Próboje kasze jaglaną, było wiele podejść, jakoś mi nie smakuje, synkowi czasami tylko, ale ta jaglanka to sukces 🙂 pyszne śniadanie we dwoje, synek zażyczył sobie jeszcze polać jogurtem na koniec (wyjadł migdały)
Beata
Dodano opinię: 22.02.2017
Dzień dobry 😉 tak mnie kusi ta jaglanka:-) mam wszystkie składniki, poza płatkami migdałowymi a pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia. Znalazłam migdały łuskane. Mogę je wykorzystać? np zetrzeć na tarce ( bez prażenia )?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2017
Jasne, że tak.
Sylvia
Dodano opinię: 27.02.2017
O super jutro zrobię kasza jaglana ?
Gosia
Dodano opinię: 25.10.2017
Czy można zrobić jaglankę wieczorem i rano podgrzać? Czy będzie smaczna ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2017
bardzo często tak właśnie robię:)
Asia
Dodano opinię: 24.02.2018
Witam, a co myślicie o zastąpieniu kaszy płatkami jaglanymi? Moja córka jakoś kaszę trudniej akceptuje 😉 a z płatkami idzie gładko i zastanawiam się czy też są tak samo wartościowe?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.02.2018
Nie, są mniej wartościowe i mają inny smak. Ale świat się nie skończy jak będzie je jadła:)
Anna
Dodano opinię: 11.03.2018
Jak ugotujesz mleko modyfikowane to wszystko co w nim dobre się rozpadnie. Białka denaturuja w 40 stopniach.
Dagmara
Dodano opinię: 14.03.2018
Mi chyba nie wyszło, bo liczyłam (i chyba tak miało być), że kasza będzie taka mleczna lepka jak np. ryż na mleku. A wyszła mi mega sucha 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.03.2018
Zawsze możesz pod koniec gotowania podlać ją mlekiem:) Jak wyjdzie za sucha. Albo nawet dodac mleko i lekko zblendować.
Olga
Dodano opinię: 02.06.2018
ale jak niemowlal ma jesc jaglanke?? taki pol roczny? nalozyc na miseczke i niech raczka sie stara sam czy karmic lyzka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.06.2018
Możesz zrobić np. kuleczki, wejdz tutaj i zobacz jak radziła sobie Zuzia https://alaantkoweblw.pl/blw-tydzien-po-tygodniu/
MamaZuza
Dodano opinię: 28.12.2018
Uwielbiam tą jaglanke. Idealna na włosy, skórę i paznokcie.