10 porcji 12 miesięcy+

Paluszki rybne to pewniak dla wielu mam. Musicie namawiać dzieci na rybę? U nas bywało różnie, ale teraz ryba jest najmniej raz w tygodniu i pałaszowana do ostatniego kawałka. Wszystko sie zmienia. Za te paluszki rybne z pewnością podziękują Wam też ci panowie, którzy uważają, że ryba to nie mięso:) Koniecznie wypróbujcie!

składniki:

  • 400 g filetu z dorsza (lub innej ryby)
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • około 100 g mozzarelli
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sprawdź, czy ryba nie ma ości, pokrój ją na mniejsze kawałki i przełóż do malaksera. Zblenduj. Przełóż do miski. Do tego samego malaksera przełóż cebulę i zblenduj również (możesz zetrzeć cebulę na grubych oczkach tarki). Dodaj cebulę do ryby wraz z jajkiem, posiekanym koperkiem i pieprzem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Nałóż łyżką rybną masę na rękę, spłaszcz a na środek ułóż kawałek mozzarelli (możesz użyć tej w małych kulkach i położyć połowę takiej kuleczki). Zamknij ser w mięsie, tak jak zamykasz nadzienie w kluskach śląskich i uformuj kształt paluszka lub, jeśli wolisz, kotlecika. Obtocz każdy paluszek w niewielkiej ilości panierki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Aby podać paluszki niemowlakowi, upiecz je w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – 20 minut w 190’C z termoobiegiem.

Jeśli zasmakował Ci ten przepis, polecamy kolejne! 

Nasz rybny e-book „Bez Ości” to :

  • 20 przepisów na łatwe i pyszne dania z ryb,
  • wartościowy wstęp, z którego dowiesz się, dlaczego ryby są tak ważne w naszej diecie, które ryby są najbardziej wartościowe i bezpieczne
  • proste przepisy z dostępnych składników na pasty kanapkowe, zupy, II dania, kolacje,

Kliknij TUTAJ i dowiedz się więcej. 

Teraz w promocji do 10 lipca za 29,90 zł! Taniej niż ryba nad morzem 🙂

 

przepisy na ryby

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep