10 porcji 12 miesięcy+

Musicie namawiać dzieci na rybę? U nas bywało różnie, ale teraz ryba jest najmniej raz w tygodniu i pałaszowana do ostatniego kawałka. Wszystko sie zmienia. Za te paluszki z pewnościa podziekują Wam też ci panowie, którzy uważają, że ryba to nie mięso😂 Koniecznie wypróbujcie!

  • 400 g filetu z dorsza (lub innej ryby)
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • około 100 g mozzarelli
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sprawdź, czy ryba nie ma ości, pokrój ją na mniejsze kawałki i przełóż do malaksera. Zblenduj. Przełóż do miski. Do tego samego malaksera przełóż cebulę i zblenduj również (możesz zetrzeć cebulę na grubych oczkach tarki). Dodaj cebulę do ryby wraz z jajkiem, posiekanym koperkiem i pieprzem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Nałóż łyżką rybną masę na rękę, spłaszcz a na środek ułóż kawałek mozzarelli (możesz użyć tej w małych kulkach i położyć połowę takiej kuleczki). Zamknij ser w mięsie, tak jak zamykasz nadzienie w kluskach śląskich i uformuj kształt paluszka lub, jeśli wolisz, kotlecika. Obtocz każdy paluszek w niewielkiej ilości panierki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Paluszki możesz upiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – 20 minut w 190’C z termoobiegiem.