
składniki:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego,
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki czarnuszki
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 180’C. Wymieszaj w misce wszystkie składniki ręką, aż powstanie lepka masa. Formuj ciasteczka i układaj na blaszce. Piecz około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Po upieczeniu będą miękkie, stwardnieją dopiero po ostygnięciu.
Ciasteczka zawierają cukier, więc nie podawaj ich niemowlakowi. Możesz pominąć cukier, wyrobić ciasto, uformować kilka ciasteczek z przeznaczeniem dla niemowlaka i dopiero dodać cukier do masy na pozostałe ciasteczka.







Previous
Next
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy można zamiast cukru dodać banana?
Zmieni się konsystencja, ale warto spróbować. Eksperymenty w kuchni wskazane 😉
Czy gdy zamienię cukier na syrop daktylowy nada się dla 10msc szkraba? Jeśli tak to mniej więcej ile – łyżeczka?
Pewnie, zamieniaj.
Czym można tę nieszczęsną mąkę pszenną zastąpić? Z czymś to wyjdzie do kupy?
Może jakaś mieszanka bezglutenowa. A jeśli nie musicie całkowicie zrezygnować z glutenu, to orkiszowa.
Można cukier zastąpić miodem?
Po roku- pewnie.
Jutro będą robione na drugie śniadanie ☺. Czy zamiast cukru można dodać np. banana?
Można, tylko pewnie przyda się trochę więcej mąki.
Czy czarnuszka jest tutaj „must have”? 😉
Raczej podkręcacz smaku.
Jaką mąką zastąpić mąkę pszenną?
Jeśli nie musicie rezygnować całkowicie z glutenu to orkiszowa.
Czy zamiast masla orzechowego mozna dac tahini?
Spróbuj, powinno być ok.
Witam, czy zamiast cukru moge dac erytrol a zamiast czarnuszki sezam?
Oczywiście
Wyszły mega 😍
Pokaż, pokaż
Upiekłam pierwszy raz orzechowe amarantuski, a mój mąż na to: ” no wreszcie wyszły Ci te amarantuski” 😂😂😂🥰
Wspierający mąż to skarb ;P
Przepyszne! Zamienilam tylko cukier na miód i wyszły na prawdę rewelacyjne, a robi się je dwie minuty 🙂
Wyszły zajebiste 🙂 nawet mąż powiedział, że spoko, a jemu to ciężko dogodzić 😄
Dziękujemy mężowi za uznanie
Wyszły znakomite! Większość zjedliśmy z mężem, kiedy córka spała😜
A czy jest jakiś sposób, żeby były mniej kruche? Dziecko robi z nich kruszonkę…
Spróbuj krócej piec lub daj mniej mąki, bo mąki lubią mieć różny stopień wilgotności.
Z bananem (koniecznie zblendowany, wtedy się dobrze łączy z ciastek) zamiast cukru wychodzą pyszne! 🙂 i zamiast pszennej maki dalam orkiszowa jasna. Polecam taka zdrowsza wersję, wtedy też suoer dla niemowlaka.
Dodałam 4 łyżki cukru trzcinowego czy córka 13 miesięcy może je jeść ?
Pewnie, przecież nie je codziennie
Ile wychodzi z porcji ?
15-18szt. To też zależy, jak duże zrobisz.
Wyszło mi 10 dużych 🙂 i dałam kolejnym razem 3 łyżki trzcinowego mała wcina aż się uszka trzęsą 🙂
A czy zamiast masła coś możecie zaproponować? 🙂
Można spróbować z olejem kokosowym z lodówki.
Można prosić przepis w gramach, bo nie mam takiej typowej polskiej szklanki? Pozdrawiam 🙂
Wszystkie nasze przepisy są na szklanki i łyżki. Nasza szklanka zawsze ma 250ml.