Udka często goszczą na naszym obiadowym stole. Robimy je w rozmaity sposób, ale trzeba przyznać, że ta marynata porwała nasze smaki. Zwłaszcza dziecięce. Przyczyna jest prosta – nadaje mięsu łagodny, wędzono – słodkawy smak.
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka papryki wędzonej w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
W miseczce przygotuj marynatę. Przełóż musztardę, miód, paprykę, olej i wymieszaj wszystko. Wmasuj marynatę w kurczaka i odstaw na co najmniej 6 godzin do lodówki.
Nastaw piekarnik na 180’C . Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym (zdejmij nadmiar marynaty, jeśli uznasz, że jest jej za dużo, by się nie przypalała) i przykryj pokrywką. Jeśli nie masz naczynia, upiecz kurczaka w rękawie. Piecz tak udka przez 50 minut. Możesz w trakcie przewrócić mięso na drugą stronę. Po upływie tego czasu, odkryj udka i piecz je tak jeszcze przez 10 minut.
Paprykę wędzoną w proszku kupisz w każdym większym supermarkecie na stoisku z przyprawami. To bardzo aromatyczna przyprawa. Jeśli jej nie masz, możesz w jej miejsce użyć papryki słodkiej, jednak bardzo polecamy Ci zakup tej przyprawy.
Wybierając musztardę w sklepie, zapoznaj się z jej składem, by nie było w niej konserwantów.
Mięso możesz piec tuż po zamarynowaniu, jednak dzięki temu, że poleży w marynacie, lepiej nią przejdzie i będzie smaczniejsze. Wygodnie jest po prostu zamarynować mięso wieczorem, włożyć do lodówki i upiec je następnego dnia. Wówczas smakuje najlepiej. Ta zasada tyczy się każdego mięsa. Zamarynowane dzień wcześniej, ma wyrazisty smak i jest bardziej soczyste.
Przed podaniem dziecku mięsa dziecku, zdejmij z niego skórę.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (24)
Agata
Dodano opinię: 13.08.2018
Ale skórka jest najlepsza… 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.08.2018
Wiadomo… ale małe brzuchy jeszcze chronimy;)
Renata
Dodano opinię: 13.08.2018
Jakiej musztardy uzywacie ?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.08.2018
Kamis
Julia
Dodano opinię: 13.08.2018
A właśnie nie wiedziałam jak zagospodarować udka odkrojone od dużego wiejskiego kurczaka. Dziękuję! Zamarynowane udka i skrzydełka leżą już w lodówce 🙂
Anna
Dodano opinię: 13.08.2018
Mąż nie może papryki. Można ją pominąć lub czymś zastąpić? Choć pewnie to już nie będzie to.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.08.2018
Pewnie, że możesz pomonąć. Dodaj wówczas około 1 łyżeczki pieprzu
Maga
Dodano opinię: 15.08.2018
Po 60 min w piekarniku (z termoobiegiem) udka nadal polsurowe.. A trzy głodne brzuchy się niecierpliwia. I marynata nie wygląda tak smakowicie jak na zdjęciach. Za dużo jej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.08.2018
Może masz większe uda znacznie lub słabszy piekarnik. Co piekarnik to inna historia i zawsze należy to brać pod uwagę.
Ana
Dodano opinię: 17.08.2018
Otworzcie restauracje blagam!
Albo dogadajcie sie z jakimis restauracjami zeby miay wasze dania
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.08.2018
????Nie ma casu kruca bomba, nie ma casu:) Ale może na emeryturze?
Paulina
Dodano opinię: 14.09.2018
Nie mam musztardy. Nie uda się jej czymś zastapić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.09.2018
Niestety nie. Marynata opiera się na musztardzie.
Asia
Dodano opinię: 24.08.2020
Ja bardzo lubię żeberka w marynacie z keczupu i miodu (do tego cebulka podsmażona). Może z udkami tez się sprawdzi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2020
Jasne.
Zuzka
Dodano opinię: 13.04.2019
A my dzisiaj zrobiliśmy z sezamem ? do tego frytki z warzyw ?
Agnieszka
Dodano opinię: 23.06.2019
Zawsze kupowałam gotowe marynaty. Pierwszy Raz robiłam sama bo przepis jest banalnie prosty a do tego kurczaczek bardzo nam smakował 🙂
Lila
Dodano opinię: 01.09.2019
Te udka powoli stają się naszym weekendowym klasykiem, za każdym razem pochłaniane przez młodego z apetytem, a wybredny jest okrutnie. 3 lata na karku, ale z blw wciąż nam po drodze:-)
Gosia
Dodano opinię: 09.12.2019
Praktycznie codziennie gotuje z Waszych przepisów! Miód zastąpiłam syropem z daktyli. Muszę koniecznie kupic ebook z przepisami na zdrowie.
Pozdrawiam ze Szkocji!
Karolina
Dodano opinię: 24.08.2020
a czy musztardę mozna podać dziecku 16-miesiecznemu ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2020
Można.
BasiaSK
Dodano opinię: 11.09.2020
Ale przecież tam jest ocet… Czy źle myślę 🙂 Mam synka, który skończył 13 miesięcy i nigdy nie jadł musztardy..
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
To nie jest ilość duża, śmiało gotuj
Anka
Dodano opinię: 23.07.2024
Kurczak wyszedł naprawdę pyszny moja dwuletnia córcia jest bardzo wybredna w kwestii jedzenia a udko zjadła i na obiad i jeszcze pół udka na kolację. Nawet wybredny małżonek nie lubiący skubać kurczaka zjadł mięso ze smakiem myślę że marynata zostanie z nami na dłużej jest smaczna i szybka