2 szklanki mąki pełnoziarnistej;
2/3 szklanki wody;
1 szklanka mleka roślinnego;
Jajko;
Mus z owoców nawinie:).
Miksujemy ze sobą składniki ciasta.
Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na średniej patelni z obu stron na złoty kolor – trochę dłużej niż tradycyjne naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo zgęstnieje – dodajemy trochę mleka lub wody.
Wybrane owoce rozdrabniamy (u mnie jabłka i gruszki starte na tarce) i dusimy do miękkości i osiągnięcia konsystencji musu.
Naleśniki smarujemy musem i zwijamy w ulubiony sposób.
Ten przepis brzmi, jakbym stała pół poranka przy garach, ale w żadnym wypadku tak nie było. Ja nie z tych. Naleśniki robi się szybciutko, a smakują naprawdę pysznie.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Zrobione ? potwierdzam ze naprawdę smaczne i proste. Julis się zajadał nawet bez musu, ale wg mnie z musem są superowe
Czy zamiast mleka roślinnego może być krowie?
Tak
Czy to ciasto powinno być tak lejące jak do zwykłych naleśnikow? Dodałam troszkę więcej mleka, ale nadal trzeba rozsmarować jak przy placuszkach
Powinno być lejące.
Nie wiem dlaczego, ale moje wyszły sztywne i kruche, więc nie da się ich zwijać. Co zrobiłam nie tak?
Może za długo smazone…