Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej (surowej);
2 szklanki wody (do got. kaszy);
5 łyżek kakao / karobu;
15 suszonych daktyli;
8 suszonych śliwek;
3/4 szklanki wody (do zamoczenia tych suszonych owoców);
3łyżki oleju;
3 jajka (osobno żółtka, białka);
3-4 śliwki;
opcjonalnie 2 łyżki amarantusa ekspandowanego.
W kubek nalewamy 3/4 wody, wrzucamy daktyle i śliwki.Moczymy ok. 30min; blendujemy razem z wodą w której moczyliśmy owoce.
Kaszę płuczemy 2x gorącą wodą. Wrzucamy do wrzątku (2 szklanki wody) i gotujemy na b. małym ogniu (pod przykryciem cały czas) 25min. Studzimy. Blendujemy na gładko.
W misce łączymy: kaszę, zblendowane owoce, kakao/karob, żółtka, olej. Mieszamy mikserem chwilę, aż powstanie jednolita masa.
Białka ubijamy na pianę i łyżką przekładamy do masy jaglanej. Mieszamy łyżką całość. Przelewamy na małą blachę lub tortownicę (wyłożyć papierem do pieczenia).
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy na wierzch ciasta w ok. 3cm. odstępach skórką do dołu. Posypujemy amarantusem.
Pieczemy w 180’C przez godzinę. Kroimy dopiero gdy ciasto ostygnie.
UWAGA! Ciasto jaglane jest bez maki- dlatego nie będzie twarde/ zwarte tak bardzo jak tradycyjne ciasto „Murzynek”. Jeśli ktoś nie lubi takiej miękkiej, rozpadającej się (lekko się rozpada, spokojnie nie wychodzi papka, tylko miękkie ciasto) konsystencji to proponuję dodać ok. 2 kopiastych łyżek mąki pszennej lub 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej podczas mieszania ciasta mikserem.
Dorośli mogą sobie posypać cukrem pudrem:)
![]() |
Magazyn DZIECKO |
![]() | |
przed pieczeniem |
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
[…] Murzynek jaglany ze śliwkami […]
🙂 Murzynek jest przepyszny ! Zrobilam w wersji z 2 lyzkami mąki – super się kroi 🙂 POLECAM !!!☆☆
U nas tak wygląda 😉
Dzień dobry,
od 2 lat gotuję z Paniami 🙂 i Maluszkami 🙂
PRZEPYSZNE JEST WSZYSTKO, choć nie wszystko mi wychodzi idealne – często modyfikuję z uwagi na dietę bezglutenową syna. Ten murzynek – z dodatkiem mąki ziemniaczanej – to pierwsze ciasto jaglane, ktore mi wyszło…. Synek powiedział: mamuś, pychotka!!!
Pozdrawiamy wierną Czytelniczkę
Witam,
Czy murzynki wyjdzie bez białek albo czy można je czymś zastąpić?
Pozdrawiamy i dziękujemy za wspaniały blog!
Białko powoduje, że murzynek jest bardzoe pulchny, możesz pominąc i dać dodatkowe żółtko i może 1/2 łyżeczki proszu do pieczenia.
Witam,
Nie mam w domu daktyli, ale mam rodzynki 😉 Czy mogę ich użyć w zamian? Jeśli tak to ile proponujecie? Ok pół szklanki? Pozdrawiam
Raczej nie. Rodzynki a daktyle to dwa różne smaki.
A czy mozna zrobić JE z innymi owocami np z borówkami?
Próbuj. Nie robiłysmy. Wiśnie będą też ok.
Dam znać jak wyszło, wiśnie to wiem bo podobny przepis jest w Waszej ksiazce właśnie z wiśniami:)
Mam problem z ciastami z kaszy jaglanej gdyż nie wiem jak sprawdzić czy jest upieczone. Jak piekę np babeczki wg wytycznych podanych w przepisie to zwykle są przepieczone (może to kwestia piekarnika, może form do babeczek). Jak sprawdzić czy już mogę wyciągać z piekarnika?
W tym przypadku sugeruj się czasem podanym w przepisie. ten murzynek będzie i tak w środku wilgotny więc np. metoda z patyczkiem drewnianym, nie sprawdzi się.
Ja też miałam problem ze mi się wszystko za szybko piekło w moim piekarniku … Zaczęłam włączać na niższą temp. Niż jest podana w przepisach, a za to wydluzalam czas pieczenia i teraz prawie wszystko wychodzi 🙂
Jakich mogę użyć teraz owoców, poza sezonem na śliwki?
wybierz mrożonki:) śliwki czy wiśnie. te owoce najbardziej pasują do murzynka, ewentualnie ze świeżych to gruszki jedynie.
Pieczemy z termoobiegiem?
tak
Zrobiłam podobne ciasto, z Waszej książki. „Murzynek z wiśniami” czy on ma być taki wilgotny w środku czy coś mi nie wyszło?
ma być lekko wilgotny
Jak długo takie ciasto moze stac?
do 3 dni max
Mamy i my ???
Jak zwykle bez rozczarowania…. Genialny???
Dzień dobry, czy mogę zamiast śliwek dodać mrożone maliny.
Tak.
A jeżeli chciałabym użyć jajek przepiórczych zamiast kurzych, to ile powinnam ich dodać?
1 kurze to 4-5 przepiórczych
Karobu tyle samo co kakao? Kakao jest gorzkie, karob słodki.
Tak, możesz odjąc daktyli, żeby zrównowazyć słodycz
Czy owoce mrożone rozmrozić przed ułożeniem na wierzchu ciasta, czy dać takie prosto z zamrażarki? Malin bym nie rozmrażała… ale większe owoce? Śliwki, wiśnie? Boję się, że puszczą dużo soku, a to ciasto i tak jest już wilgotne.
Nie rozmrażaj, obtocz w mące ziemniaczanej i ułóż na cieście