Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

02 października 2014

Murzynek jaglany ze śliwkami

  Składniki:3/4 szklanki kaszy jaglanej (surowej);2 szklanki wody (do got. kaszy);5 łyżek kakao / karobu;15 suszonych daktyli;8 suszonych śliwek;3/4 szklanki wody (do zamoczenia tych suszonych owoców);3łyżki oleju;3 jajka (osobno żółtka, białka);3-4 śliwki;opcjonalnie 2 łyżki amarantusa ekspandowanego. W kubek nalewamy 3/4 wody, wrzucamy daktyle i śliwki.Moczymy ok. 30min; blendujemy razem z wodą w której moczyliśmy owoce.Kaszę...

alaantkoweblw.blogspot.com/2014/10/murzynek-jaglany-ze-sliwkami.html 

Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej (surowej);
2 szklanki wody (do got. kaszy);
5 łyżek kakao / karobu;
15 suszonych daktyli;
8 suszonych śliwek;
3/4 szklanki wody (do zamoczenia tych suszonych owoców);
3łyżki oleju;
3 jajka (osobno żółtka, białka);
3-4 śliwki;
opcjonalnie 2 łyżki amarantusa ekspandowanego.

W kubek nalewamy 3/4 wody, wrzucamy daktyle i śliwki.Moczymy ok. 30min; blendujemy razem z wodą w której moczyliśmy owoce.
Kaszę płuczemy 2x gorącą wodą. Wrzucamy do wrzątku (2 szklanki wody) i gotujemy na b. małym ogniu (pod przykryciem cały czas) 25min. Studzimy. Blendujemy na gładko.

W misce łączymy: kaszę, zblendowane owoce, kakao/karob, żółtka, olej. Mieszamy mikserem chwilę, aż powstanie jednolita masa.
Białka ubijamy na pianę i łyżką przekładamy do masy jaglanej. Mieszamy łyżką całość. Przelewamy na małą blachę lub tortownicę (wyłożyć papierem do pieczenia).
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy na wierzch ciasta w ok. 3cm. odstępach skórką do dołu. Posypujemy amarantusem.
Pieczemy w 180’C przez godzinę. Kroimy dopiero gdy ciasto ostygnie.

UWAGA! Ciasto jaglane jest bez maki- dlatego nie będzie twarde/ zwarte tak bardzo jak tradycyjne ciasto „Murzynek”. Jeśli ktoś nie lubi takiej miękkiej, rozpadającej się (lekko się rozpada, spokojnie nie wychodzi papka, tylko miękkie ciasto) konsystencji to proponuję dodać ok. 2 kopiastych łyżek mąki pszennej lub 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej podczas mieszania ciasta mikserem.

Dorośli mogą sobie posypać cukrem pudrem:)

Magazyn DZIECKO


przed pieczeniem

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (32)

Fajne miejsca w sieci, które zdrowo żywią dzieci – Foodziaki

Dodano opinię: 04.08.2015

[…] Murzynek jaglany ze śliwkami […]

Patrycja

Dodano opinię: 22.10.2015

🙂 Murzynek jest przepyszny ! Zrobilam w wersji z 2 lyzkami mąki – super się kroi 🙂 POLECAM !!!☆☆

Patrycja

Dodano opinię: 22.10.2015

U nas tak wygląda 😉

Agata

Dodano opinię: 22.12.2015

Dzień dobry,

od 2 lat gotuję z Paniami 🙂 i Maluszkami 🙂

PRZEPYSZNE JEST WSZYSTKO, choć nie wszystko mi wychodzi idealne – często modyfikuję z uwagi na dietę bezglutenową syna. Ten murzynek – z dodatkiem mąki ziemniaczanej – to pierwsze ciasto jaglane, ktore mi wyszło…. Synek powiedział: mamuś, pychotka!!!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.12.2015

Pozdrawiamy wierną Czytelniczkę

Mama Natki

Dodano opinię: 15.02.2016

Witam,
Czy murzynki wyjdzie bez białek albo czy można je czymś zastąpić?
Pozdrawiamy i dziękujemy za wspaniały blog!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2016

Białko powoduje, że murzynek jest bardzoe pulchny, możesz pominąc i dać dodatkowe żółtko i może 1/2 łyżeczki proszu do pieczenia.

Emilia

Dodano opinię: 12.11.2016

Witam,

Nie mam w domu daktyli, ale mam rodzynki 😉 Czy mogę ich użyć w zamian? Jeśli tak to ile proponujecie? Ok pół szklanki? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2016

Raczej nie. Rodzynki a daktyle to dwa różne smaki.

Magda

Dodano opinię: 11.08.2017

A czy mozna zrobić JE z innymi owocami np z borówkami?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.08.2017

Próbuj. Nie robiłysmy. Wiśnie będą też ok.

Magda

Dodano opinię: 11.08.2017

Dam znać jak wyszło, wiśnie to wiem bo podobny przepis jest w Waszej ksiazce właśnie z wiśniami:)

Monika

Dodano opinię: 03.07.2018

Mam problem z ciastami z kaszy jaglanej gdyż nie wiem jak sprawdzić czy jest upieczone. Jak piekę np babeczki wg wytycznych podanych w przepisie to zwykle są przepieczone (może to kwestia piekarnika, może form do babeczek). Jak sprawdzić czy już mogę wyciągać z piekarnika?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

W tym przypadku sugeruj się czasem podanym w przepisie. ten murzynek będzie i tak w środku wilgotny więc np. metoda z patyczkiem drewnianym, nie sprawdzi się.

Agnieszka

Dodano opinię: 30.04.2020

Ja też miałam problem ze mi się wszystko za szybko piekło w moim piekarniku … Zaczęłam włączać na niższą temp. Niż jest podana w przepisach, a za to wydluzalam czas pieczenia i teraz prawie wszystko wychodzi 🙂

Sth

Dodano opinię: 04.01.2019

Jakich mogę użyć teraz owoców, poza sezonem na śliwki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.01.2019

wybierz mrożonki:) śliwki czy wiśnie. te owoce najbardziej pasują do murzynka, ewentualnie ze świeżych to gruszki jedynie.

Magda

Dodano opinię: 28.09.2019

Pieczemy z termoobiegiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

tak

Martyna

Dodano opinię: 03.11.2019

Zrobiłam podobne ciasto, z Waszej książki. „Murzynek z wiśniami” czy on ma być taki wilgotny w środku czy coś mi nie wyszło?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.11.2019

ma być lekko wilgotny

Martyna

Dodano opinię: 19.12.2019

Jak długo takie ciasto moze stac?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

do 3 dni max

Agnieszka

Dodano opinię: 01.04.2020

Mamy i my ???
Jak zwykle bez rozczarowania…. Genialny???

Hania

Dodano opinię: 17.04.2020

Dzień dobry, czy mogę zamiast śliwek dodać mrożone maliny.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Tak.

Gosia

Dodano opinię: 10.12.2020

A jeżeli chciałabym użyć jajek przepiórczych zamiast kurzych, to ile powinnam ich dodać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

1 kurze to 4-5 przepiórczych

Joanna

Dodano opinię: 17.09.2021

Karobu tyle samo co kakao? Kakao jest gorzkie, karob słodki.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak, możesz odjąc daktyli, żeby zrównowazyć słodycz

Jula

Dodano opinię: 02.02.2022

Czy owoce mrożone rozmrozić przed ułożeniem na wierzchu ciasta, czy dać takie prosto z zamrażarki? Malin bym nie rozmrażała… ale większe owoce? Śliwki, wiśnie? Boję się, że puszczą dużo soku, a to ciasto i tak jest już wilgotne.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Nie rozmrażaj, obtocz w mące ziemniaczanej i ułóż na cieście

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek