alaantkoweblw.blogspot.com/2014/10/murzynek-jaglany-ze-sliwkami.html 

Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej (surowej);
2 szklanki wody (do got. kaszy);
5 łyżek kakao / karobu;
15 suszonych daktyli;
8 suszonych śliwek;
3/4 szklanki wody (do zamoczenia tych suszonych owoców);
3łyżki oleju;
3 jajka (osobno żółtka, białka);
3-4 śliwki;
opcjonalnie 2 łyżki amarantusa ekspandowanego.

W kubek nalewamy 3/4 wody, wrzucamy daktyle i śliwki.Moczymy ok. 30min; blendujemy razem z wodą w której moczyliśmy owoce.
Kaszę płuczemy 2x gorącą wodą. Wrzucamy do wrzątku (2 szklanki wody) i gotujemy na b. małym ogniu (pod przykryciem cały czas) 25min. Studzimy. Blendujemy na gładko.

W misce łączymy: kaszę, zblendowane owoce, kakao/karob, żółtka, olej. Mieszamy mikserem chwilę, aż powstanie jednolita masa.
Białka ubijamy na pianę i łyżką przekładamy do masy jaglanej. Mieszamy łyżką całość. Przelewamy na małą blachę lub tortownicę (wyłożyć papierem do pieczenia).
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki. Układamy na wierzch ciasta w ok. 3cm. odstępach skórką do dołu. Posypujemy amarantusem.
Pieczemy w 180’C przez godzinę. Kroimy dopiero gdy ciasto ostygnie.

UWAGA! Ciasto jaglane jest bez maki- dlatego nie będzie twarde/ zwarte tak bardzo jak tradycyjne ciasto „Murzynek”. Jeśli ktoś nie lubi takiej miękkiej, rozpadającej się (lekko się rozpada, spokojnie nie wychodzi papka, tylko miękkie ciasto) konsystencji to proponuję dodać ok. 2 kopiastych łyżek mąki pszennej lub 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej podczas mieszania ciasta mikserem.

Dorośli mogą sobie posypać cukrem pudrem:)

Magazyn DZIECKO


przed pieczeniem