
12 porcji 12 miesięcy+
Dzieci zawsze, ale to zawsze, będą zadawać pytanie- czy jest coś słodkiego? No pewnie, że jest:)
Dziś nowa propozycja- muffinki z malinami i kakao.
Bardzo proste, a ich bazą są znana Wam z wielu przepisów ”stare” banany:) których skórka już nie zachęca do jedzenia i których nikt nie chce…
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany,
- garść mrożonych malin, lub sezonowych świeżych,
- 1 czubata szklanka mąki np. pszennej, owsianej, orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 2 łyżki kakao naturalnego.
- 3 łyżki cukru trzcinowego, kokosowego, miodu,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki płatków migdałowych.
Piekarnik nastaw na 185’C z termoobiegiem. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami.
Banany obierz i rozgnieć widelcem. Przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, olej, mleko, wymieszaj łyżką.
Dodaj kakao, proszek, sodę, cukier/ miód, mąkę i ponownie wymieszaj. Wsyp maliny i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości. Płatki migdałowe rozgnieć w dłoniach, posyp nimi babeczki.
Wstaw do piekarnika na 20 minut, na środkowy poziom.
Po ostygnięciu możesz je dodatkowo posypać ”cukrem pudrem” od Helpy, czyli jabłkową posypką świetnie udającą puder:)
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Hej ? super przepis ns pewno jutro wyprobuje. Myslicie ze z truskawkami mrozonymi wyjdzie?
tak, dziś robiłam, ale daj po jednej:)
A czym można zastąpić jajka?
1 jajko może zastapić pół banana lub np. papka z siemienia lnianego- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą (ok 1/5 szklanki) i zostawiamy do napęcznienia (ok 3-5 minut). Powstanie nam kleista masa. 1 czubata łyżka = 1 jajko.
Czy olej rzepakowy moge zastapic oliwa z oliwek?
Olej rzepakowy ma bardziej neutralny smak
Czy wyjdzie bez banana? Moja córka akurat nie lubi bananów i wszędzie je wyczuje, czy mogę pominąć? To istotny składnik jak widzę…
wybierz inne muffinki w takim razie z naszego bloga
Maliny rozkładamy wcześniej czy zamrożone dajemy?
nie rozkładaj:) daj mrożone.
A mrożone wiśnie będą tez ok? A i czy mufinki tez wyjdą jak mleko zamienię na roślinne?
będzie wszystko ok
Tak, ja zrobiłam z mlekiem owsianymi i wyszły świetnie, można dać mniej cukru bo roślinne mleka są słodkie w smaku
a jakieś sezonowe owoce np gruszka?;) bo maliny i truskawki wyjedzone ?
spoko, malina po prostu dobrze komponuje się z kakao:) ale gruszka w kostce też może być.
Czy jeśli kakao zastapie karobem, a cukier trzcinowy ksylitolem to też wyjdą i będę mogła podać je 9 msc. córce?
Do roku nie powinniśmy niczym dosładzać potraw dziecku, jeżeli chcemy uzyskac słodszy smak potrawy u dziecka poniżej roku to raczej dosładzamy bananem lub suszonymi owocami.
Jak nie mam sody, to dać więcej proszku do pieczenia?
tak
Hej ?czy kakao mogę zastąpić karobem? ?
Możesz 🙂
Dzień dobry, upiekłam muffiny dokładnie wg przepisu i niestety podczas pieczenia najpierw urosły, a potem się zapadły, ma pani jakiś pomysł dlaczego tak się stało? Pozdrawiam
hmmm to może być wina piekarnika- nie wiem, może otwierałaś podczas pieczenia? lub może za dużo owoców?
Czy bez mleka wyjdzie?
tak, dodaj wodę:)
Ooo, czyli mrożone maliny też dadzą radę! Jutro! ❤️❤️
Czy dla niemowlaka 9 miesięcy z syropem daktylowm zamiast cukru/miodu będzie ok?
tak, ale nie jest to konieczne, 2 banany już słodzą, nie musisz dodawać słodziwa dla dań dla bobasa.
Czy jeśli pomine cukier lub zastapie syropem klonowym to mogę je podać dziecku poniżej roku?
pomiń w ogóle słodziwo.
czyli 1 sztukę truskawki tylko? nie wiem czy dobrze rozumiem ?
??
Mam 1 banana ???? Czy jakoś można czymś zastąpić drugiego?, żeby wyszło? Plissss
Masło orzechowe, dynia
A owoce mrożone to mrożone do ciasta wrzucamy czy rozmrozone? Mi z rozmrozonych malin wychodzi jedną wielka papka ??
Mrożone 🙂
Czy mogę zamiast cukru dodać ksylitol ? Czy wtedy takie babeczki będzie mógł zjeść 10cio miesięczniak ?
Do roku niczym nie dosładzamy, ewentualnie bananem lub suszonymi owocami
Czym mogę zastąpić banan, lub czy mogę go pominąć ?
masło orzechowe lub dynia to dobre zastępniki banana
Czy jeśli bez dodania cukru może być jako śniadanko?
Oczywiście
Można jakoś w tym przepisie zastąpić jajka? Niby najoczywistszy produkt, a nie mam!
Jajko dobrze zastępuje banan (1jako+1/2 banana) a tu inne zastępniki: https://www.facebook.com/alaantkoweblw/posts/1133520473445710/
A te banany po co ,mozna bez nich ?
Dla słodyczy i konsystencji, można zastąpić dynią.
hej dziś zrobiłam z świeżymi truskawkami . są pyszne jednak musialam przetrzymać w piekarniku dodatkowo 12 min bo owoce sprawily ze ciasto bylo surowe . ale sądzę ze moj nie spełna roczny łasuch bedzie wcinał
truskawy są większe, więc dobrze zrobiłaś:))
Rewelacja! Wszystkie babeczki zostały zjedzone w ciagu jednego dnia ?
super:))
Zrobiłam dzisiaj i katastrofa, mokre i nie da się jeść inaczej niż łyżeczką. Dałam mrożone maliny, czy to może być przyczyną? Trzeba je najpierw rozmrozić?
a ile tych malin dodałaś? może za dużo, czy wszystko zrobiłaś zgodnie z przepisem? jeśli nie wyrosły, może zapomniałaś o proszku do pieczenia?
Robiłam jak w przepisie, może za dużo mieszałam? Malin trochę więcej niż garść. Dziś robię znowu, zobaczymy czy będzie lepiej 🙂
Pyszne 🙂
Czy 12+ jest ze wzgledu na kakao?:) mozna zastapic karobem? Tyle samo go dac? Czy w tym przepisie sie to nie sprawdzi? Mam maluszka i starszaka, to obaj by zjedli;)
nie, kakao, możesz podac po 6 m, ze względu na cukier.
Witam jaką rolę pełnią banany można czymś zastąpić ?
dają słodycz i miękkość babeczkom.
Nie mam papierowych foremek. Czy mogę zrobić w kokilkach?
tak, ale natłuśc je olejem lekko
Bardzo smaczne! Z mąką orkiszową i syropem z agawy. Następnym razem bez slodziwa i z mniejszą ilością oleju:) Polecam!
Zrobiłam z mrożonymi czarnymi porzeczkami i wyszły pyszne ?
Z mleczkiem kokosowym i mąką orkiszową wyszły przepyszne❤ dziękuję za przepis.
Czy zamiast kakao można dodać karob?
tak
Trzymałam w piecu 10 min dłużej a dodałam pokrojone truskawki mrozone (lekko je rozmrozilam) i powiem szczerze że to są moje najlepsze muffinki :)) super! Dzieci też zadowolone:)
Czy mogę dodać mąkę kokosową?
Spróbuj 🙂
Czy one w środku są wilgotne? Dałam garść mrożonych malin i w środku są mokre?
Są lekko wilgotne. Jeśli jest ciasto mokre to może za dużo owoców lub zrobił się zakalec.
Robilam muffinki, po godzinie pieczenia nadal surowe w srodku…:/
Coś musiało pójść nie tak.
u mnie tak samo, spieczone dookoła a surowe w środku….
Muszą być bardzo dojrzałe badany czy takie „normalne” też mogę być?
Mogą, będzie mniej słodkie po prostu.
Czy mąka orkiszowa pełnoziarnista będzie ok? Czy może pół na pół z pszenną?
Możesz użyć.
Zrobiłam dziś lekko zmodyfikowane z tego co miałam -z borówkami amerykańskimi, zamiast oleju rzepakowego dałam słonecznikowy i 5 łyżeczek cukru trzcinowego (banany jeszcze niestety nie były na tyle słodkie). Wyszły pyszne, ciekawe czy dzieciom (rok i 11 lat bedą smakować tak jak mi).
I jak? Zostało coś dla dzieci?
Tak, zostawiłam im ? Ale następnego dnia robiłam z malinami ?
Pycha
Dziewczyny, a czy ciasto po wymieszaniu składników powinno być lepkie jak przy innych waszych przepisach czy lejące?
Lepkie
Moje ciasto jest lejące, a w środku po upieczeniu dość wilgotne (trzymałam 8 minut dłużej, a mimo to)… ehhh, tak lubię piec, a rzadko coś wychodzi ?
Może kwestia ustawień piekarnika. Trzymamy kciuki, nie zniechęcaj się.
Powiem szczerze że robiłam muffinki pierwszy raz w życiu 😀
Wyszły obłędne! Dodałam trochę mniej miodu niż w przepisie i trochę mniej banana. Z malinami palce lizać! 1,5 roczna córka wchłonęła w minutę 🙂
Zrobiłam połowę z migdałami a drugą bez.
Dziękuję, przepisy jak zwykle trafione w punkt.
Bardzo smaczne ale ja piekłam bez termoobiegu i proponuję to wszystkim, którym przepis się nie udał. Wtedy proponuję jakieś 25 minut w 190-180 stopniach.
Termoobieg idealnie sprawdza się do pieczenia potraw z przypieczonym wierzchem, takim jak lasagne, pizza, zapiekanki czy makarony. Doskonale nadaje się także do mięs, ryb, warzyw oraz do kruchych wypieków. Nie zaleca się natomiast do ciast drożdżowych, które pieczenie te może zbyt przesuszyć.
Wyglądają przepysznie i zamierzam wrócić do domu i zabrać się za pieczenie 🙂
Ile porcji mniej więcej może wyjść tego przepisu? 😉
ok. 12
Czy olej rzepakowy może być taki zwykły kujawski? Czy mogłabym zamiast uleju użyć rozpuszczonego masła?
tak i tak
Czy masło zamiast oleju przejdzie?
Powinno wyjść z rozpuszczonym w tej samej objętości, co olej
A można bez kakao? 🙂
Można.
Mam mrożone borówki, sprawdzą się?
Pewnie.
Babeczki cudowne ?❤
Wygląda super
Muffinki po prostu super! Dalam make owsiana, cukier koko, a olej rzepakowy zastapilam kokosowym. Mleko kokosowe tez. Wyszly pyszne, wilgotne. Dzieki za przepis!
Bardzo nam miło
Przepyszne ♥️
W silikonowych foremkach też wyszły ?
Dodałam za dużo mleka niestety mo nie wyszły ?
Następnym razem na pewno się uda
Wychodzą świetne. Są puszyste i wilgotne, ale nie zakalcowate. Do tego wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Moja 2 latka uwielbia je robić i jeść. Robiłyśmy z malinami, a d teraz Z BORÓWKAMI:)Jesteśmy z wami od początku rozszerzania diety metodą BLW czyli półtora roku- Dzięki dziewczyny za pomoc.
A czy kakao mogę zastąpić gorzka czekolada ?
Bardziej karob. Czekolada jest ok, ale trzeba będzie zmieniać inne składniki, by dobrac proporcje.
Czy mogę dodać mrożone jagody?
Pewnie
Zawsze robię ten przepis w keksówce, zamiast płatków migdałowych używam na wierzch amarantusa i wychodzi przepyszne ciacho! Dzięki za przepis 🙂
Muffinki z malinami wyszły przepyszne ?? a teraz właśnie upiekły się muffinki bananowe ?? w weekend będą owsiane ciasteczka z żurawiną, które poprzednio wyszły cudownie, bardzo nam smakowały ?? wszystkie przepisy od Pań oczywiście ❤
Dziś bananowe ?
Wyglądają obłędnie
Babeczki robiłam wielokrotnie głównie z mąka owsiana i wychodzą świetnie.
Jednak mam pytanie czy mogę użyć mąki kokosowej? Mam jej duży zapas a nie bardzo mam pomysł do czego wykorzystać i czy zmieniac ewentualnie proporcje.
Pewnie, spróbuj
Macie pomysl dlaczego babeczki sie przykleiły do papilotek ?
Dolna część zostaje w papierku..
MOżesz spróbować dodać trochę więcej mąki i ciut dłużej trzymać w piekarniku. Jeśli to papilotki papierowe, to niestety niektóre są kiepskiej jakości i wszystkie muffinki się mniej lub bardziej przyklejają.
Dlaczego przepis jest dla,12m+? Czy jeśli zabiorę z przepisu cukier lub miód, to mogę podać muffinki 9-miesięczniakowi?
Tak, bez cukry/ miod możesz przygotować dla dziecka poniżej 12mż