
Szkoda, że lato nie trwa cały rok. Uwielbiamy sezonowe owoce i to, co można z nich przygotować. Dziś zapraszamy Was na błyskawiczne w wykonaniu, muffiny z borówkami. Są mięciutkie, puszyste, pyszne! I bardzooo słodkie, bez dodatku cukru rzecz jasna:)
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej;
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego;
- 1 jajko;
- 1 bardzo dojrzały, duży banan;
- 2 łyżki rodzynek;
- 1/2 szklanki borówek;
- 1/3 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.Blaszkę do muffinek wyłóż papilotkami. Silikonowych foremek nie trzeba niczym wykładać.
Rodzynki zalej wrzątkiem, a po 5 minutach odcedź. W misce połącz: mąkę, amarantus, cynamon, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszaj.
Banana rozgnieć widelcem i dodaj do miski. Dodaj olej, rozbełtane jajko, rodzynki i całość wymieszaj. Nakładaj porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch każdej babeczki ułóż po 3-4 borówki, dociśnij je do środka, i tak podczas pieczenia wypłyną.
Piecz 20 minut, na środkowym poziomie piekarnika.
Smacznego!
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Witam czy może być mąką owsiana ?
Jasne, próbuj.
A czy może być mąką kukurydziana albo pełnoziarnista?
Tak
I jak wyszły z owsianą?
Zrobiłam z mąką owsianą i wyszły pyszne 🙂
Świetny przepis! Moje nie wyszły aż tak bardzo słodkie, ale to pewnie kwestia banana bo nie miałam bardzo dojrzałego ?
Nie miałam orkiszowej, więc dałam zwykłej, tortowej. Wyszło strasznie gęste, dodałam mleka a po upieczeniu… Palce lizać! Moje roczne jeszcze ciepłe jadło ? A starsze stwierdziło, że pyszne, a wierzcie, nie jest łatwo dogodzić jego wrażliwemu podniebieniu. Najlepsze jakie do tej pory robiłam! Aaaa, i dodałam mrożone borówki – mam ich mnóstwo ?
Bardzo się cieszymy.
Czym mozna zostapic amarantusa?
Ekspandowane jagły
A może być z mąką pszenną?
Tak
Czy mozna czym innymi zastapic amarantusa? Albo pominac?
Mozes pominąć
Muffiny zrobiły furorę przy świątecznym stole – trzyletni bratanek zajadał, aż się uszy trzęsły, a bratowa rzekła do niego – synku jak Ty to jesz, przecież to bez cukru!! haha :))) dziękuję 🙂
Muffiny wyszły pyszne! Super przepis ?
Te muffiny są boskie! Wy dziewczyny jesteście boskie! Uwielbiam Wasz blog 🙂 nie wiem co bym dziecku (i sobie gotowała) gdyby nie Wy. Dzięki za Wasze pomysły 😉
Bardzo dziękujemy za miłe słowa?
Mamo, jeśli ty też planujesz upiec te muffinki wieczorem i jesteś zmęczona – tak jak ja byłam, to pamiętaj że w przepisie jest amarantus EKSPANDOWANY a nie surowy 😀 jeśli dodasz surowy to jedząc mafinki pod zębami będzie zgrzytać twarde ziarno – tak jak u mnie ;DMamo, jeśli ty też planujesz upiec te muffinki wieczorem i jesteś zmęczona – tak jak ja byłam, to pamiętaj że w przepisie jest amarantus EKSPANDOWANY a nie surowy 😀 jeśli dodasz surowy to jedząc mafinki pod zębami będzie zgrzytać twarde ziarno – tak jak u mnie ;D
Jak długo piec bez termoobiegu?
Mama właśnie się zajada, pierworodny oceni jutro podczas drugiego śniadania 🙂
Nie mam banana? Czym mogę zastąpić?
Spróbuj z nektaryną
Mogą być maliny zamiast borowek?
tak
Czy można pominąć rodzynki? Lub czym je zastąpić?
tak, możesz pominąć, albo dodać inne suszone owoce np. posiekane morele
Witam,od jakiego wielku maluszka można podawać muffiny?
Pozdrawiam
A gdybym zamiast banana wrzuciła mango? 🙂
Próbuj
Ile muffinek wychodzi z tego przepisu? ?
12
Na pewno nie wyjdzie 12 z tych proporcji co w przepisie… dzisiaj robiłam , wyszło 9 półbabeczek. Następnym razem podwoje składniki i pewnie wtedy wyjdzie 12 pełnych muffinek jak ze zdjęć
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia ale u nas wylądowały na kolacje i ślad po nich zaginął 😉 przepyszne !! U nas zamiast borówek były malinki.
Dzień dobry! A czy całość proszku do pieczenia można zastąpić sodą? Staram się unikać proszku podczas gdy nie mam dostępu do takiego, który jest dobrej jakości.
tak
pieka sie.zobaczymy co wyjdzie
Dziewczyny, a czy po upieczeniu od razu wyjmować muffiny czy zostawić w piekarniku do ostygnięcia? 🙂
Wyjmowac
Czy mogą być mrożone borówki?
tak
Muffinki wyszły rewelacyjne.?
Czy może być bez banana?
tak
Witajcie dziewczyny!? zamiast borówek mogą być mrożone maliny? jeśli tak to wrzucić zamrożone? czy odmrożone?
mogą być, mrożone
Witam czy ciasto ma być bardziej lejące czy zwarte?
bardziej zwarte, ale zlatuje z łyżki
Te muffinki są obłędne! Przepyszne 🙂
Czy mogę zrobić je w formie ciasta?
tak
Czy mozna czyms zastepowac banana ? To nie tylko slodziwo ale i konsystencja, a my nie mozemy:( dodac jajko i.. czy oslodzoc ponizej roku? Cukier koko?
Spróbuj z puree z dyni
Czy można zrobić je w formie ciasta?
tak
Zrobiłam w formie ciasta i wyszło bardzo niedobre. Po pierwsze mega suche, po drugie tak kruche, że jak kroje to rozpada się w rękach, po trzecie mocno czuć sodę a po czwartebw smaku czuć mocno olej rzepakowy
Być może został źle dobrany czas pieczenia. Smak oleju to zapewne kwestia producenta.
Petarda 😉
Moje pierwsze muffiny i mojemu dwulatkowi smakują.
Jaka powinna być konsystencja ciasta? Mi wyszła dość gęsta i dodałam trochę mleka 🙂
Pozdrawiam
Ciasto na muffiny jest właśnie gęstsze.
Podaje ile miesięcy na muffinki?
Od 8mca
Moim zdaniem czuć niestety olej (nie jest to mój pierwszy wyrób cukierniczy na oleju). Ale nie są takie złe. Zrobiłam z czerwoną porzeczką zamiast z borówkami. Syn zjadł, ale przede wszystkim smakowała mu góra z owocami ?
Przepyszne, mega proste i ekspresowe. Ja zrobiłam z jagodami i czereśniami i mąka pszenna bo innej nie miałam. Rewelacja!
I tak powstają nowe smaki 🙂
Czy można je mrozić na czarną godzinę? 🙂
Myslę, że możesz spróbować. Nam nigdy nic nie zostało na czarną godzinę, czarna godzina jest już ;P
Hej . Ja swoje właśnie wyjęłam z piekarnika 😉 Jeszcze nie próbowaliśmy ale wyglądają smakowicie 😉 robiłam pierwszy raz babeczki i bałam się że wyjdą zakalce bo ciasto było dość gęste, ale ładnie wyrosły. Make dałam pół na pół żytnią i pszenną, dałam też sezam i trochę wiórków kokosowych;) zapomniałam o cynamonowe u nie miałam rodzynek ? owoce u nas to jagody z malinami;)
A i mi wyszło 6 sztuk tylko takich wyrosnietych 😉
Brzmi pysznie
Czy mozna czyms zastapic jajko? Albo pominac? Robicie super robote!!
Jajko spokojnie można zamienić na banana na przykład
Witam serdecznie. Czy jeżeli pomijam amarantusa, to zwiększam ilość mąki do 1,5 szklanki?
Gdzie kupujecie amarantus? 🙂
Pozdrawiam
Kupujemy z Dobrej Kalorii- jest super, a teraz ma go też Helpa: https://sklep.alaantkoweblw.pl/kategoria-produktu/kaszki-owoce/ekspandowane-ziarna/
Daj więcej mąki.
Czy można zna zamiast oleju dodać masło? Jeśli tak, to ile mniej więcej? 🙂
Rozpuść masło i dodaj taką samą objętość
Trochę suche.
Może trzeba wcześniej wyjąć z piekarnika.
PRZEPYSZNE !!!! wlasnie wcinamy i nie możemy przestać ?
Kolejnym razem z podwójnej porcji 😛
Niestety udało mi się kupić tylko zwykły amarantus, czy jest jakaś możliwość ugotowania go lub upieczenia by się nadawał?
Wykorzystaj ten przepis: https://alaantkoweblw.pl/babeczki-z-ziaren-amarantusa/ i dodaj borówki
Cześć, czy zamiast sody oczyszczonej mogłabym dodać więcej proszku do pieczenia tj. zamiast jednej dwie łyżeczki ? Dziękuję pozdrawiam
Pewnie
Wyszły pyszne. Zamiast amarantusa dałam grykę no i przez gapiostwo borówki do środka. Obłędne
Wyszly bardzo smaczne tylko nie specjalnie wyrosły. Zamiast banana dałam gruszkę. Akurat tylko to miałam.
Pewnie za dużo wody puściła.
Nie mam mąki orkiszowej – ale mam otręby orkiszowe, jak je zmielę na pył to będzie oky?
Powinno się udać.
Robiłam je już setki razy i są świetne ale dziś zapomniałam o jajku i wyszły super! Jeśli ktoś nie może jajek to może ominąć 🙂 dałam też dwa małe banany, płatki migdałów, pestki słonecznika i żurawinę poza tym co w przepisie. Pyszne! 🙂
Wyszły mi mocno spieczone 🙁 boję się zmieniać czas, żeby w środku nie były surowe. Czy bez termoobiegu bedzie lepiej?
Spróbuj góra-dół i sprawdź 5min przed końcem. Jak widzisz, że góra się spieka, a w środku jeszcze mokre, przykryj je na górze folią lub papierem do pieczenia
Ile dziecko powinno mieć by mogło jeść takie muffinki?
Spokojnie od 8mca
Wyszły ładne, jutro zobaczymy jak smakują 🙂 Zrobiłam bez amarantusa i z mąką tortową.
Widziałam, że mrożone borówki mogą być, a jagody?
Czy rozmrazac przed czy zamrozone wrzucić do ciasta???
Mogą, zamrożone.
Użyłam mąki kukurydzianej i wyszły strasznie suche, mega się kruszą. Da się zjeść, ale niestety nie są to wyżyny cukiernicze. Spróbuje z inna mąka następnym razem.
Spróbuj z mieszanką bezglutenową.
Super wyszły! Dzięki za przepis! 🙂 synek z alergia na BMK oraz pszenice, a i po białku jaja kurzego wychodzi reakcja… pominęłam jajko (dałam za to 2 średniej wielkości banany, w dodatku jeszcze „świeże” nie mocno żółte), dałam make bez glutenu, pominęłam rodzynki, cześć zrobiłam z malinami i synek jadł, aż się uszy trzęsły ?
Piękne
Czy w tym przepisie nie brakuje mleka? Szklanka mąki na jedno jajko-czym to się zwiąże?
Olej i banan dają wilgoć.
Przepyszne! Słodkie, a bez cukru 🙂 super przepis, dziękuję 🙂
Witam. Jakiego oleju do pieczenia Panie używają?
Rzepakowy- ma najbardziej neutralny smak.
Czy zamiast oleju można użyć masła klarowanego?
Tak.
rewelacja!
Dlaczego trzeba przekroić borówki dla niemowląt?
Czy dotoczy to każdych takich owoców, czarnych i czerwonych porzeczek np?
Ze względu na kształt i wielkość zwiększa się ryzyko zadławienia, dlatego przecinamy, by zmniejszyć ich średnicę i uniknąc ewentualnego uduszenia, gdyby utknęły.
Pyszne! Zrobiłam od razu dwie porcje jedne z borówkami drugie z malinami pycha! Dziękuje bardzo za przepis ❤️
Czy powinien być włączony sam termoobieg czy jeszcze grzałka góra-dół? Zrobiłam i wyszły bardzo suche i wypieczone.
Albo termoobieg albo góra-dół- tylko trzeba wtedy dobrać inny czas pieczenia i przy termoobiegu niższą temperaturę. 180°C w piekarniku statycznym odpowiada 160°C w piekarniku z termoobiegiem.
Wypieki lepiej piec w opcji góra-dół
Przepychotka! Mój 15-miesięczniak wcinał aż miło, sama też nie pogardziłam :). Zamroziłam resztę i po odmrożeniu równie dobre jak nie lepsze bo takie kruche i mięciutkie.
Wyszły świetne!! U mnie ciemne bo dodałam sporo cynamonu cejlońskiego. Dałam więcej borowek i do środka ciasta. Są świetne, idealnie słodkie a przecież zero cukru. Jesteście pyszne dziewczyny, dziękuję 🙂
Dziękujemy